Megrongálták a világhírű fotós székelyföldi medvelesét – tarthatatlan a helyzet Tusnádfürdőn

Pap Melinda , Bíró Blanka 2017. július 16., 15:08 utolsó módosítás: 2017. július 16., 17:53

Még egy hónap sem telt el a megnyitása óta, és ismeretlenek tönkretették Máté Bence világhírű magyarországi természetfotós Tusnádfürdő közelében kialakított medvelesét. A rejtekhelyet – ahonnan maga is fotózza a nagyvadakat – azért hozta létre, hogy más természetkedvelők is kedvükre figyelhessék azok életét. Albert Tibor tusnádfürdői polgármester a Krónikának elmondta: sajnálja a történteket, mert nagyra értékeli a fotós munkáját, ellenben a szomszéd faluban, Tusnádon vannak, akik nem nézik jó szemmel.

Kilátás a fotós felszereléssel is ellátott medvelesből Fotó: Medveles.hu

„Sajnos azt a hírt kaptam, hogy valaki tegnap betörte a tusnádfürdői lesem ablakát. A les egyedül az én spórolt pénzemből épült, így most nekem kell új üveget vásárolnom és újra kijuttatnom. Javasolnám a tettesnek, hogy legközelebb tájékozódjon, és ha valami problémája van velünk, először engem hívjon fel, hátha tudok segíteni” - írta Facebook-oldalán pénteken Máté Bence.

A bejelentésre pár héttel azután került sor, hogy a világhírű természetfotós megnyitotta az első, nagyközönség számára kialakított medvelesét.

Erdély szívében, a tusnádfürdői erdő rejtekében, június 27-től kezdődően, az év minden napján medve megfigyelésre várjuk szeretettel a természet tisztelőit.

Segítsetek, hogy ez a csodálatos élőlény Székelyföld jó hírét öregbítse, és ne csak akkor legyen róla hír, amikor élelem után kutatva kukákat fosztogat vagy háziállatokra támad” - írta rajongóinak egy hónappal ezelőtt, június 15-én Máté Bence.

A fiatalon világhírnevet szerzett magyarországi természetfotós rámutatott: a tettesek „a vandál tevékenységgel” nem csak az ő munkáját nehezítik meg, hanem a terület jó hírét is rombolják. „Mi ide alkotni jöttünk, a tusnádfürdői közösségnek egy új szolgáltatást létrehozni, ami nagyon sok helyinek a javát szolgálja. Nem tettünk mást, mint a számtalan vadetető hely egyikét bemutathatóvá tettük, ami máris nagy sikernek örvend az idelátogató turisták, a turisztikával foglalkozók és a természetet kedvelő helyiek körében egyaránt” - részletezte tevékenységük hasznát a fotós.

A rongálás utáni állapotok Fotó: Facebook/Máté Bence

Bejegyzéséből arra is következtetni lehet, hogy a tettesek két értékes kamerát is elloptak a lesből.

„Javasolnám még, hogy a harmadik 90 000 forintos vadkamera ellopása előtt is hívjon fel, mert nem kell az értékesítéssel bajlódnia, odaadom a lopás tárgyának értékét készpénzben” - írta Máté Bence, aki szerint így az illető nem tenné tönkre több száz ember szórakozását.

Ilyen hozzáállást sem Amerikában, sem Afrikában, sem Európában nem tapasztaltam még. Kicsit szomorú vagyok, hogy ennek pont itt kellett megtörténnie először…”

- zárta bejegyzését a számos díjjal kitüntetett természetfotós, hozzátéve: bízik benne, hogy a jövőben kevesebb felesleges kört kell futniuk „butaságok miatt”.

Lássuk a medvét!

Máté Bence júniusban alakította ki a detektívüveges medvelest a Tusnádfürdőhöz közeli erdőben, ahonnan az év minden napján természetes környezetükben figyelhetők meg a vadon élő barna medvék, olvasható a kezdeményezést népszerűsítő www.medveles.hu oldalon.

Egyedülálló természeti értékeink bemutatásával, gyerekeket és felnőtteket szeretnénk ösztönözni a Kárpát-medence varázslatos állatvilágának megismerésére.

Az élővilág csodáiban való gyönyörködés mindig felemelő kikapcsolódás és minél gyakrabban szánunk rá időt, annál jobban kialakul bennünk a környezetvédelemért való tenni akarás, ami a jövő generációi számára az egyik legfontosabb kötelességünk” - mutatnak rá a kezdeményezés céljára a medveles működtetői. Az érdeklődőknek 100 lej (25 euró) ellenében háromórás programot ajánlanak, mely alatt kísérővel természetes környezetében láthatják az ottlétükről mit sem sejtő medvéket. A romantikus fenyőerdei környezetben található lest lovaskocsival közelítik meg a látogatók, derül ki a honlapról, amely környékbeli szálláshelyeket is ajánl a turistáknak.

Máté Bence a háttérben Árnyjáték című világhírű képével

Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere a Krónikának elmondta, tud a történtekről, és sajnálja, hogy ismeretlenek összetörték Máté Bence medvelesének ablakát. Az elöljáró a Krónikának elmondta: nagyra értékeli a világhírű fotós tevékenységét, segítené is azt, ám a medveles nem Tusnádfürdő területén van, az az erdőrész nem a fürdővároshoz, hanem a szomszéd faluhoz, Tusnádhoz tartozik.

Az elöljáró úgy tudja, a faluban bizony vannak olyanok, akik nem nézik jó szemmel a fiatalember tevékenységét, ám erre nincs bizonyíték.

A tusnádfalusi medveles egyébként nem az egyedüli Székelyföldön, hasonló működik a Székelyudvarhely közeli Zetelaka környékén, Deságban is, ahová hazai és külföldi turisták egyaránt előszeretettel járnak. Úgy tudjuk, az itteni lakosok sem örvendenek kimondottan a medvelesnek, amely szerintük még inkább a környékre vonzza a nagyragadozókat. Babos Zsolt vadgazda mérnök, a létesítményt vezető vadőr szerint azonban éppen az általuk folytatott etetés gátolja a medvéket abban, hogy bejárjanak a településekre.

Húsz nagyvad jár be Tusnádfürdőre

Albert Tibor a Krónika kérdésére arról is beszámolt, hogy Tusnádfürdőn tarthatatlan az állapot a nagyvadak miatt, jelenleg húsz medve jár be a fürdőtelepre, öt anyamedve tizenöt boccsal. Mindeniket ismerik: egyik anyaállatnak négy bocsa, kettőnek három-három, másik kettőnek fejenként kettő, egyiknek pedig egy kicsinye van.

Ezeket a nagyvadakat nem lehet kilőni, hívta fel a figyelmet a polgármester, hiszen az anyaállatokat nem pusztítják el, ezért beindult a procedúra az elszállításukra.

„Olyan távolságra visszük el az állatokat, hogy ne tudjanak visszajönni, egyelőre ez az egyetlen megoldás körvonalazódik” - részletezte az elöljáró.

Fotó: Medveles.hu

Albert Tibor rámutatott, vannak békés módszerek, amelyekkel távol lehet tartani a vadakat a lakott településektől, ezeket Kanadában sikeresen alkalmazzák. „Nem kell feltétlenül kilőni a medvét, az a legfontosabb, hogy tartsuk az erdőben. A leghatásosabb, ha itt etetik, hiszen akkor nem jár be élelemért a falvakba, városokba. A másik módszer, ha gumilövedékkel ijesztgetik, hamar megtanulja, hogy nem megy vissza oda, ahol gumilövedékkel rálőttek” - magyarázta a polgármester.

Ki a medvék tulajdonosa?

Tusnádfürdő önkormányzata egyébként keresi a jogi megoldást a medvék távoltartására, ismeretlen ellen tesznek feljelentést, a medvék tulajdonosát perelik az okozott károkért és birtokháborításért, fejtette ki lapunknak az elöljáró.

Ha az én kutyám bemegy a szomszéd udvarára, és ott még meg is harap valakit, azért engem, a tulajdonost vonnak felelősségre. A medvéknek is van tulajdonosa, csak ki kell deríteni, ki az”

- jelentette ki Albert Tibor.

Az elöljáró nehezményezi, hogy a környezetvédelmi minisztérium és a vadászterületeket bérlő vadásztársaságok évek óta egymásra mutogatnak, amikor arról van szó, hogy ki a tulajdonos, kinek kellene megoldania a problémát, az erdőben tartani a vadakat, és senki sem lép. „Évek óta, nap mint nap a medveproblémával küzdünk, ez egy áldatlan állapot” - szögezte le a fürdőváros vezetője.

Albert Tibor ugyanakkor a Krónika kérdésére elmondta:

a kedden kezdődő Tusványosra készülőknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy nyári szabadegyetem ideje alatt medvével találkoznak, olyankor ugyanis nagy a zaj a településen, és az távol tartja a vadakat.

 

Máté Bence 1985. február 26-án született Szegeden, fiatal kora ellenére az egyik legelismertebb magyarországi természetfotós. 2010-ben Londonban, a Marvel of Ants (Árnyjáték) című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, „Az év természetfotósa 2010” (Wildlife Photographer of the Year) címet. Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott. Számos eredménye mellett nemzetközi hírnevet a különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett magának.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat