Marosvásárhelyi elismerés az ELTE történész professzorának

Gáspár Botond 2016. május 27., 19:30

Tiszteletbeli doktori címet adományozott Szögi László történésznek, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) professzorának a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem. 

Fotó: Boda L. Gergely

A szakértő a kortárs történetírás területén végzett tudományos és szakmai kiválóságának elismeréseként, valamint Erdély modern kori történelmének megismeréséhez való hozzájárulásáért vehette át csütörtökön a Doctor Honoris Causa díszoklevelet. Szögi László beszédében úgy fogalmazott: a díjnak a személyes elismerés mellett sokkal mélyebb jelentősége van.

„Közép-Kelet-Európa kis nemzetei sokkal többet őriztek meg azokból az európai értékekből, amelyekre napjaink nyugat-európai politikusai hivatkoznak. Régiónkból nem veszett ki a nemzeti összetartozás, és most nem a nacionalizmusra, hanem inkább a patriotizmusra gondolok\" – fogalmazott a történészként, levéltárosként és könyvtárosként is tevékenykedő professzor.

Szögi László úgy véli: súlyos válsághelyzet alakult ki napjainkra, ezért közös céljainkra és érdekeinkre kell figyelni, nem pedig arra, ami a múltban elválasztott. „Ezen belül kiemelt szerepe lehet a román–magyar kapcsolatoknak, amint azt az európai és világtörténeti események most kikényszerítik, vagy ha úgy tetszik, elősegítik\" – fejtette ki a kitüntetett, aki kutatóként a magyar felsőoktatás 19. századi történetével, a magyar diákok külföldi peregrinációival, történeti földrajzzal és az egyházigazgatás történetével foglalkozik. Szögi László tíz magyarországi egyetem levéltári forrásainak összegyűjtését és rendezését végezte el.

Az ünnepségen laudációt mondó Cornel Sigmirean, az egyetem szenátusának elnöke elmondta: az 1948-ban Budapesten született Szögi László Magyarország, Ausztria, Franciaország, Lengyelország, Románia, Németország, Svájc és még számos ország archívumát kutatta fel, elemezte, rendszerezte.

„A kutatás egyfajta vallássá vált számára. A történelmi Magyarország területéről származó, Nyugat-Európa számos egyetemén tanult diákok adatait gyűjtötte össze több kötetben, sokszor dolgozott együtt marosvásárhelyi kutatókkal is. Felkutatta a külföldön tanult erdélyieket, az erdélyi románokat is, ezzel megváltoztatta a kommunista rezsim által hangoztatott parasztmúltú gondolkodást, amely akadályozta az értelmiségi múlt felkutatását. Több mint 70 ezer egykori diákról készített adatbázist, a román és a magyar értelmiségi hagyaték jobb megismerését segítette elő\" – fejtette ki Sigmirean. A Doctor Honoris Causa cím az egyik legrangosabb kitüntetés, amit tudományos munkásságért megítélhetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat