Krónika Online
2017. április 29., szombat; Ma Péter napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Benkő Erika „újoncként” kaotikusnak látja a parlamentet

Bíró Blanka | 2017.01.10. [17:30]

Kaotikusnak és nehezen kiszámíthatónak tartja a román parlamentet Benkő Erika, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselője, aki decemberben első alkalommal kapott mandátumot a törvényhozásban. 

foto_Kocsis-B_Janos-Benko_Erika_sajtotajekoztato-6634_bBenkő Erika (fotó: Kocsis B. János)

A fiatal politikus keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján számolt be „zöldfülű politikusként” a Bukarestben szerzett tapasztalatairól. Kifejtette: a rendszer nagyon kusza, percenként változik a bizottsági ülések időpontja és helyszíne, ezek egy részét ráadásul azonos időpontban szervezik, holott sokan két bizottságnak is tagjai. „Ez még inkább megerősítette bennem a meggyőződést, hogy csökkenteni kell Bukarest súlyát, és növelni a régiókét, hiszen a fővárosban teljesen más a civil kultúra” – fogalmazott Benkő Erika.

A képviselő egyébként az európai ügyekért felelős bizottság egyik alelnöke, hamarosan ebben a minőségében vesz részt az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozóján Máltán. Lapunk kérdésére elmondta: alelnökként kapcsolatokat építhet, és informális lobbit folytathat külföldön az erdélyi magyar közösség érdekében. Benkő Erika az emberi jogi bizottságnak is tagja, ennek első ülésén a dohányzás nyilvános, zárt helyiségekben való betiltásával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatokat tárgyalták, illetve mindegyiket elutasították. Pozitívan véleményezték viszont az RMDSZ javaslatát, miszerint az állam finanszírozza a felekezeti iskolákat, ha ezt az adott egyházkerület nem tudja önerőből megoldani.

Az emberi jogi bizottság elé került a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó kezdeményezés is, ennek véleményezését elhalasztották. Benkő Erika elmondta: a kérdésről családjogi szervezetekkel és az RMDSZ nőszervezetével konzultál, azt szeretné feltérképezni, milyen hatással lehet az erdélyi magyar nők életére a kezdeményezés. Megtudtuk: a bizottság ülésén elhangzott, hogy a romániai társadalomban hatalmas anyagi terhet ró a családokra egy esküvő megszervezése, ezért jó alternatív megoldásnak számíthat a bejegyzett élettársi kapcsolat. Benkő Erika ugyanakkor üdvözölte, hogy megszavazták a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentesítését, megítélése szerint ez a székelyföldi nyugdíjasok többségénél nyugdíjemelkedést eredményez.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
1.
Zsotti
2017.01.10., kedd [23:01]
Ejsze eltévedt dr. Szöszi a parlamentben? Így már van magyarázat arra, hogy miért csak választásokkor kerülnek elő a politikusok, mert 4 év kell míg kitalálnak az épületből :).
Hozzászólások1