HIRDETÉS

Antal-ügy: nem hatnak az ügyészekre az EBRD érvei

Bálint Eszter 2016. február 29., 19:41 utolsó módosítás: 2016. február 29., 19:59

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) folytatja a bűnvádi eljárást Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ellen – válaszolta a Krónika megkeresésére a DNA sajtóosztálya.

A vádhatóságot azt követően kerestük meg kérdéseinkkel, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) múlt héten közölte, a rendelkezésére álló információk alapján „nincs oka azt hinni, hogy az EBRD által (Sepsiszentgyörgynek) nyújtott hitelt nem rendeltetésszerűen használták fel”.

Kérdésünkre viszont a DNA leszögezte, a feltételezett kárvallott fél nem az EBRD, hanem a román állam költségvetése, mivel közpénzekből garantált, visszatérítendő hitelről van szó. „Az ügy, amellyel kapcsolatban érdeklődött, a 2000/78-as számú, utólag módosított törvény 10. cikkelyének c) alpontjában felsorolt bűncselekmények hatálya alá esik, vagyis a szubvenciók, illetve közpénzekből garantált vagy közpénzekből törlesztett hitelek nem rendeltetésszerű használatáról van szó” – szögezte le a DNA sajtóosztálya.

Mint ismeretes, a korrupcióellenes ügyészség két héttel ezelőtt házkutatást tartott Sepsiszentgyörgyön, Antal Árpád polgármester és munkatársai lakásában, illetve irodájában. Az ügyészség hatósági felügyelet alá helyezte, és hatvan napra eltiltotta hivatala gyakorlásától az RMDSZ színeiben megválasztott elöljárót.

Az EBRD viszont az MTI hírügynökség megkeresésére azt közölte, hogy minden általa finanszírozott beruházást közelről figyel a kedvezményezettekkel együttműködve, és a legmagasabb normákat alkalmazza a hitelezés tekintetében. A pénzintézet arra is kitért, hogy támogatja a román hatóságokat a korrupcióellenes harcban és abban, hogy a törvényeket a közigazgatás minden szintjén alkalmazzák. Megjegyezte, hogy értesült a sepsiszentgyörgyi ügyészségi vizsgálatról, bízik benne, hogy a hatóságok alaposan kivizsgálják az ügyet, és a helyzet hamarosan tisztázódik.

A DNA korábbi tájékoztatása szerint Antal Árpád polgármester az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró kárt okozott az önkormányzatnak.

Antal Árpád viszont már a vizsgálat kezdetekor elmondta, teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el az EBRD-vel kötött hitelszerződés lebonyolításában. Hozzátette, hogy a bank is folyamatosan ellenőrizte a szerződés végrehajtását, és soha nem jelzett szabálytalanságot. Ebből a keretből „egy eurócentet sem lehet elkölteni, ha az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank erre nem bólint rá” – jelentette ki a polgármester.

Antal Árpád furcsállotta, hogy amennyiben a hitelt fizető és a hitelt felvevő fél mindent szabályosnak talál, akkor egy harmadik fél is vizsgálatot indít csak azért, mert nem találkozott még ilyen hitelszerződéssel, és nem érti meg a működését.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS