Adománygyűjtés a Hargita megyei medvetámadások áldozatainak

Krónika 2017. október 19., 16:55 utolsó módosítás: 2017. október 19., 17:16

Adománygyűjtési akcióba kezdett a Hargita megyei önkormányzat a medvetámadások áldozatainak megsegítésére, más megyékben élő emberek támogatására is számítanak.

Fotó: Facebook

A Hargita Megyei Tanács rendkívüli ülésén Borboly Csaba, az önkormányzat elnöke bejelentette, hogy az adománygyűjtés érdekében egy bankszámlát is nyitottak, és felkérte kollégáit, a megyei tanácsosokat, hogy legalább 100 lejt adományozzanak fejenként.

Borboly később azt nyilatkozta, azért van szükség az adománygyűjtésre, mert

Hargita megyében idén 15 személyt sebesítettek meg a medvék, az áldozatok családjának pedig szükségük van támogatásra, ugyanis a törvények nem írják elő a kártérítést ilyen esetekre.

Borboly képtelenségnek tartja, hogy míg a törvény szerint 40 000 eurós büntetéssel sújtható, aki megsebesít vagy megöl egy medvét, de ha a medve sebesít meg valakit, arra nem adnak kártérítést. A Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint a legtöbb áldozat napszámos, kevés pénzük van, a kórházban eltöltött időszakot követően már nem tudnak ugyanúgy dolgozni, mint előtte.

Borboly elmondta, 500 lejt adományozott csütörtökön, és reményei szerint a közbirtokosságok, vállalkozások és magánemberek is csatlakoznak a kezdeményezéshez, mivel „a medvék nemcsak Hargita megye kincseinek tekinthetők, hanem az egész ország, sőt Európa kincsei”.

Hargita megyében az év eleje óta 13 személyt sebesített meg a medve, másik két személynek sikerült elmenekülnie a nagyvadak elől, azonban menekülés közben elestek, megsérültek. A megyében több tucat háziállatot öltek meg, méhkaptárakat dúltak fel, gyümölcsösöket, mezőgazdasági területeket rongáltak meg a medvék.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat