Nyolc év letöltendőt kapott Darius Vâlcov volt pénzügyminiszter, jelenlegi kormányfői tanácsadó

MTI 2018. február 08., 14:19

Első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság Darius Vâlcovot, Viorica Dăncilă miniszterelnök és a kormányzó szociáldemokraták egyik fő tanácsadóját.

A csütörtökön kihirdetett alapokú ítélet ellen a vádlott fellebbezést nyújthat be. Vâlcovot befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással vádolta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA).

Vâlcov jelenleg Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadója és a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik fő gazdasági stratégája. Három hónapig Victor Ponta volt miniszterelnök kormányának a pénzügyminisztere is volt.

Az első fokú ítélet szerint 6,2 millió lejt koboznak el tőle, és továbbra is érvényben marad a vagyonzár, amelyet korábban rendeltek el ellene.

Az ügyészség 2015 májusában emelt vádat. A vádirat szerint Vâlcov Slatina város polgármestereként kétmillió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől előnyös önkormányzati szerződésekért cserébe. Azzal is vádolják, hogy polgármesterként, később pedig szenátorként és pénzügyminiszterként közvetítőkön keresztül a tisztséggel összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott.

A bűnügyi vizsgálat elején a politikustól három aranyrudat, 172 értékes festményt és több mint félmillió eurónyi készpénzt foglaltak le. A festmények között három Picasso-, egy Renoir- és több Warhol-mű volt. A politikus a lehallgatástól tartva olykor temetőkben találkozott megvesztegetőivel, és bevásárlószatyrokban vette át a kenőpénzt részletekben. Az ő nevéhez fűződik a PSD által az elmúlt három évben többször módosított adótörvény, amely adócsökkentéseket vezetett be és megpróbált nagyobb adófegyelmet meghonosítani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat