Johannis visszadobta a törvényhozók számára „közkegyelmet” biztosító jogszabályt

MTI 2018. március 14., 21:21 utolsó módosítás: 2018. március 14., 21:23

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek Klaus Johannis államfő azt a törvényt, amely semmisnek minősítené a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) törvényhozók ellen hozott elmarasztaló határozatait, amennyiben 2013 előtti érdekellentétre vagy összeférhetetlenségre alapozták őket.

Fotó: Presidency.ro

A „jogorvoslatinak” nevezett törvény egyik legfontosabb rendelkezése, hogy az ANI-határozatok semmisnek nyilvánításával megszünteti az összeférhetetlenségen vagy érdekellentéten ért törvényhozók három évre szóló eltiltását a köztisztségek viselésétől.

A kihirdetésre küldött jogszabály előzőleg sikeresen túljutott az előzetes alkotmányossági kontrollon, Klaus Johannis szerint azonban az alkotmánybíróság csak az alaptörvény betartását vizsgálhatta, a jogszabály társadalmi hasznát és időszerűségét nem.

Márpedig az elnök szerint a tisztségviselőitől feddhetetlenséget követelő társadalom érdeke az, hogy ne gyakoroljanak „közkegyelmet” az összeférhetetlenségi törvényt megsértő törvényhozókon.

Az államfő szerint egy ilyen rendelkezés Románia nemzetközi kötelezettségvállalásait is sértené, hátrányosan érintené a Feddhetetlenségi Ügynökség és általában a korrupcióellenes harc hatékonyságát, amelyet az Európai Bizottság is figyelemmel követ az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretében. Az elnöknek egyetlen alkalommal van joga megfontolásra visszaküldeni törvényt. A jogszabály kihirdetését ezek után akkor sem tagadhatja meg, ha a parlament változtatás nélkül szavazza meg.

A romániai korrupcióellenes intézmények egyikeként működő, a választott tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló ANI több mint ötven törvényhozó esetében állapított meg érdekellentétet arra hivatkozva, hogy családtagjaikat alkalmazták parlamenti irodáikban. Más politikusokat tisztséghalmozás, az összeférhetetlenségi szabályok megsértése miatt fosztottak meg az ANI-határozatok alapján törvényhozói mandátumuktól. Az érintettek a hároméves eltiltás miatt nem indulhattak a választásokon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat