HIRDETÉS

Télen sem alkalmazzák a legeltetést tiltó jogszabályt

Krónika 2016. december 15., 15:58

A mezőgazdasági minisztérium javaslatára továbbra sem alkalmazzák a vadászati törvénynek azt a sokat vitatott cikkelyét, melynek értelmében tilos lett volna az állatok legeltetése december 6. és április 24. között.

Fotó: Veres Nándor

A jogszabály alkalmazását sürgősségi kormányrendelettel függesztették fel, akárcsak az év elején. A legeltetés téli tilalmát a nedves, felpuhult területek „pihentetésének”, helyreállításának szükségességével magyarázták a rendelkezés meghozatalakor, a szakemberek ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a háziálla­tok zavarhatják a vadak téli életét, szaporodását. A frissen elfogadott kormányrendelet indoklásában viszont az áll, hogy a legeltetési tilalom súlyos gazdasági következményekkel járna, így az állatállomány csökkenését is eredményezné. Ugyanakkor a mozgáshiány és a természetes vízforrásokhoz való hozzá nem férés betegségeket eredményezhet, melyek tovább csökkentenék a létszámot.

Amint arról beszámoltunk, több ezer juhász épp egy évvel ezelőtt vonult a bukaresti parlament elé, hogy megakadályozza az említett vadászati törvény egyes cikkelyeinek az alkalmazását. A legeltetésre vonatkozó cikkely mellett a tüntetők azt is követelték, hogy töröljék el azt a rendelkezést, amely előírja, a juhászok nyájanként egy kutyát tarthatnak sík vidéken, kettőt dombvidéken és hármat hegyvidéken. A jogszabály elfogadása előtt, tavaly áprilisban a mezőgazdasági tárca ezt azzal indokolta, hogy a juhászkutyák valójában ragadozóknak minősülnek az apróvadak szempontjából. A juhászok végül elérték céljukat: a kifogásolt törvénycikkelyeket azóta sem alkalmazzák.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS