Méztermelés: jók a kilátások

Gyergyai Csaba 2011. október 13., 05:55
Csökkent a román mézexport, így ebben a tekintetben Románia lecsúszott az uniós dobogóról, a termelés viszont idén jelentősen megnövekedett. A bioméz-előállítás adatai alapján az ország piacvezető lehetne az Unióban.

Az elmúlt évhez képest több mint 30 százalékkal csökkent a romániai mézexport, ebben a tekintetben azonban továbbra is az előkelő negyedik helyet foglalja el az európai uniós tagállamok közt, Magyarország mögött. Míg az előző évben 3600 tonna hazai méz került a határon túli standokra – mindez akkor hatalmas előrelépést, rekordértéket jelentett, annak ellenére, hogy a romániai méhészek folyamatosan az ágazat súlyos válságáról beszélnek, a folyó év elején pedig kormánytámogatást kértek a méztermelés megmentésére –, idén ez a szám 2500 tonna alá csökkent. Az eladásokból befolyó összeg is jóval kisebb, mint egy évvel ezelőtt: 2010-ben 9,4 millió eurót, idén valamivel több, mint 8 millió eurót könyvelhetnek el a romániai értékesítők. Növekedett a behozatal is: Románia 1,5 millió értékben vásárolt külföldi mézet – összesen 746,2 tonnát –, míg egy évvel korábban valamivel több, mint 950 ezer euró kelt el erre a célra.
A Méhészek Országos Egyesülete (ACAR) által közzétett friss adatok szerint az idei méztermés viszont legalább 40 százalékkal lesz nagyobb, mint az elmúlt évben. Annak ellenére, hogy Románia az egyik legfontosabb szereplője az uniós mézpiacnak a mézfogyasztás tekintetében, a szerény 500 grammos évi átlaggal az európai rangsor végén kullog az ország. A statisztika szerint ebben a tekintetben az EU-s átlag megközelíti az évi 3 kilogrammot személyenként.

Megyénként átlagosan 30-40 ezer méhcsaládot tartanak számon, amelyeket átlagban 1000 méhész gondoz megyénként.

A román mezőgazdasági tárca tavalytól úgynevezett bioméz-előállítási programmal segíti a gazdákat, amely azt jelenti, hogy azok a méhészek, akik az ökológiai előírásoknak megfelelő körülmények között állítják elő a mézet, a termék bevizsgálása után különleges címkét (ökológiai termék) is használhatnak. Ehhez a programhoz egyre több méhész csatlakozott, számuk egy évvel korábban elérte az ötezret. 2009. január 1-jétől az Európai Unióban már csak biomézet lehet exportálni, tehát a bevizsgálás az exportra szánt méznél kötelező. A mezőgazdasági minisztérium által idén közzétett adatok szerint a hazai termelők alig 13 százaléka rendelkezik bioméhészeti minőségtanúsítási bizonyítvánnyal, ennek ellenére Románia igencsak esélyes arra, hogy e területen piacvezető legyen akár Európa-szinten is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat