Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Földet vásárol a Sapientia, hogy bérbe adja leendő agrármérnökeinek

Bíró Blanka | 2015.09.23. [19:28]

Erdőket és mezőgazdasági területeket vásárol a Sapientia Alapítvány, majd kedvezményesen bérbe adja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) keretében Sepsiszentgyörgyön idén induló agrármérnöki szakon végzett fiataloknak – adta hírül a Háromszék napilap.

kato bela mti_b

Kató Béla református püspök, az alapítvány kuratóriumának elnöke (képünkön) a lapnak arról beszélt, segítik a fiatalokat, hogy elkezdhessenek gazdálkodni, felhasználva a négy év alatt szerzett elméleti és gyakorlati tudást.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet fenntartó alapítvány elnöke úgy fogalmazott, aki a sepsiszentgyörgyi egyetemet elvégzi, „olyan gazdaságot kell tudjon vezetni, amiből megél, és még néhány ember számára megélhetést biztosít”. Mint mondta, a földeket és az erdőket az alapítvány nevében vásárolják, azokat nem lehet eladni, de a frissen végzett agrármérnököknek kedvezményesen bérbe adják, tehát mire elvégzik az egyetemet, várja őket egy lehetőség, amit ki kell tudjanak használni.

Kató Béla kifejtette, azt szeretnék, ha több faluban elindulna két-három hasonló jellegű mintagazdaság, amiből a fiatalok megélnek, és jó példát mutatnak másoknak is a szakszerű gazdálkodásra. Az alapítvány elvárása szerint az agrárképzésnek gyakorlatközpontúnak kell lennie, az itt végzett fiataloknak, az erdők és földek bérbeadásán kívül további támogatást is biztosítanak, például hitelrendszert vagy mezőgazdasági gépek kölcsönzését is megoldanák.

Az alapítvány vezetői abban bíznak, hogy adományokból is gyarapítani tudják a föld- és erdőtulajdont, hiszen amint a Háromszékben idézett püspök megfogalmazta, „a történelem során sem vásárlás útján gyarapodott az egyházak vagyona, hanem adományokból”. Erdélyben sok egyedülálló, idős ember él, aki azon gondolkodik, mi lesz a vagyonával, nagy eredmény lenne, ha ezek a földek megmaradnának a közösség tulajdonában, nem válnának eladókká – magyarázta Kató Béla.

Az idén újraalakult erdélyi magyar nyelvű agrárképzés hallgatói négy év múlva végeznek, az alapítvány kuratóriuma pedig abban bízik, hogy addig sikerül megalapozni az erdő- és földvagyont. Az első húsz hektár már megvan, azt a bikfalvi származású, Kolozsváron élő Simon Katalin nyugdíjas tanár ajánlotta fel a Sapientia Alapítványnak. Kató Béla reméli, hogy mecénások is támogatják a Sapientia Alapítvány kezdeményezését, és a jól felkészült szakemberek jövedelmező gazdaságokat hozhatnak létre a Székelyföldön. 

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
7.
zold prucsok
2015.09.24., csütörtök [13:17]
@egy székely meglátásai: ennyi ellentmondast egy apro szovegben reg nem lattam. Baj van a logikava? Ha kene tippeljek azt mondanam hogy roman titkosugynok vagy.
6.
Véleményem
2015.09.24., csütörtök [12:41]
szerint , ha komolyan gondolták , jól is sülhet el. Magyarul és angolul kötelezően tudnia kell a székelynek ebben a világban.
5.
Volt Sapis
2015.09.24., csütörtök [08:37]
@egy székely meglátásai: Bármelyik ember a saját anyanyelvén tud a legjobban és legeredményesebben tanulni. Szerintem nem minden szakon hátrány, hogy nem tudnak olyan jól románul. Pl. a műszakisoktól amúgy is az angolt kérik.
4.
szekelybiro
2015.09.23., szerda [23:36]
Hasonló reklámmal indította az udemere 20 éve a híres TULIPÁN kft-t is.
Tudjuk, hogy sajnos hová jutott.
Néhányan zsebre vágták s készültek a parlamentbe...
3.
G Mihaly
2015.09.23., szerda [23:05]
Hattt nem tudom... Kato B is csak ember. Az egyhaz rajta keresztul a nevet es a penzet adta a Lenard-fele minieromuves bizniszbe amivel tonkretettek a kornyezetet...

Amugy miert csak Szekelyfoldben gondolkodik KB es tarsai ?! A szorvanyban van a nagyobb gond, ott kene menteni ami meg mentheto es ameddig nem ebrednek fel hogy a Szekelyfold is szorvanyosodni kezd. Akkor aztan nezhetik majd testuletileg.
2.
Mistali Izidor
2015.09.23., szerda [22:56]
Kato Bèla az az ember akinek szobrait evszazadokon at fogjak latni a jovo generacioi Erdelyben. Minden szaz evben szuletik egy ilyen ember!Hozza hasonlo vezetokre lenne szukseg es akkor nem lenne baj az erdelyi magyar jovokepel.
1.
egy székely meglátásai
2015.09.23., szerda [22:37]
Álom és esős idő. Maradt volna a Sapientia otthon és hagyta volna az erdélyi fiatalságot, hogy az ország nyelvén végezze a felsőfokú tanulmányait, mert az érvényesülés első feltétele, hogy minél jobban beszéljük az ország hivatalos nyelvét. Ha ezt nem értik meg a jelen politikai szereplők, hamarosan azzal fognak szembesülni, hogy a magyar szülők román nyelvű óvodákba és iskolákba íratják gyerekeiket, mert magyar vonalon nem tudják megszerezni azt a szükséges nyelvismeretet, amivel bármikor, bármilyen helyzetben helyt tud állni a gyerekük.
Egy dolgot mindenkor szem előtt kell tartani mielőtt bárki is elfogultan reagálna: csak az az ember tud megfelelő módon integrálódni és ellenállni az asszimilációs folyamatnak, amelyik kellően felkészült az elvárásokra. Márpedig az első számú elvárások egyike Romániában, hogy legalább a felsőfokú végzettséggel rendelkező magyarok tudjanak folyékonyan beszélni az ország nyelvén. Ezen feltételezem nincs amit vitatkozni, ha valaki reálisan akar mérlegelni.
Hozzászólások7