HIRDETÉS

Balogh Levente

2017. június 05., 23:03

Washington és Bukarest érdekei

Klaus Johannis román elnököt fogadja elsőként a térség országainak vezetői közül Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Washingtonban, a péntekre tervezett találkozó így azt jelzi: az amerikai adminisztráció számára továbbra is kiemelkedő fontosságúnak számítanak a Romániában kiépített pozíciók.

Nincs ezen amiért csodálkozni: Románia a jelenleg érvényes amerikai prioritások szempontjából stratégiai helyen fekszik. Az országba telepített amerikai erők ráadásul olyan időszakban erősítik meg a Fekete-tenger térségében az amerikai jelenlétet és befolyást, amikor egyrészt Oroszország ismét bejelentkezett, hogy saját stratégiai befolyását érvényesítse az övezetben, másrészt amikor Törökországban az erdogani autoritarizmus egyre gyorsabb kiépülése kétségessé teszi az ország elkötelezettségét a Nyugat által vallott értékek, illetve a NATO mellett.

A román politikai elit egy része már évekkel ezelőtt felismerte, hogy saját boldogulásának egyik záloga az lehet, ha a lehető legmesszemenőbben kiszolgálja Washington érdekeit a térségben. A Traian Băsescu államfő fémjelezte tíz évben, majd az őt követő Klaus Johannis esetében is az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai partnerséget, illetve a NATO-tagságot nevezték meg a román nemzetbiztonság elsődleges fontosságú tartópilléreiként, az EU-tagság csakis ezek után következik.

Az általuk képviselt bukaresti irányvonal értelmében a potenciális orosz fenyegetés miatt a washingtoni kérések kritikátlan teljesítése – lásd NATO-elfogórakéták befogadását a dél-romániai Deveseluban vagy a titkos CIA-börtön működtetésének megtűrését –, az Egyesült Államok pártfogásának elnyerése garantálja az ország szuverenitását, hiszen az Európai Unió, amelynek hangzatos, de a gyakorlatban nem mindig érvényesülő jelszavait Bukarest is fennen hangoztatja, nem rendelkezik saját, közös haderővel, ráadásul jelenleg éppen egyik legnagyobb válságát éli meg.

Ehhez hozzátartozik, hogy a mindenkori amerikai nagykövet szinte már helytartóként viselkedik, közéleti kérdésekben gyakran kifejti álláspontját, amire az említett politikai oldal képviselői hangos helyesléssel reagálnak. Az amerikai igények azonnali kiszolgálása a közelmúltban is folytatódott, hiszen Bukarest az elsők között fogadta el, hogy a védelmi kiadásokat a bruttó hazai termék 2 százalékára növeljék, ahogy az a NATO alapokmányában lefektetett követelmények között szerepel, és amit az új elnök, Donald Trump is feltételül szabott a tagok támogatásához.

Washington számára a romániai jelenlét az orosz befolyás növelésének ellensúlyozása mellett a közel-keleti pozíciók megerősítéséhez is fontos. Az Egyesült Államok számára létfontosságú, hogy folyamatosan biztosítsa a közel-keleti olaj zavartalan exportját, amelyre jelenleg Iránt tekinti az egyik legfőbb veszélyforrásnak. Ezért is hihető az az indoklás, miszerint a rakétapajzsot, amelynek elfogórakéta-ütegeit Romániába telepítették, egy, a síita teokratikus állammal kirobbanó esetleges konfliktus esetére építették ki.

Johannis meghívása a Fehér Házba azt jelzi: Trump, aki radikális változást ígért többek között az Oroszországgal fennálló viszonyban is, hivatalba kerülve már inkább a klasszikus amerikai doktrína szellemében cselekszik – máskülönben nem annak az országnak a vezetőjét invitálják meg Washingtonba, amely a leghangosabban bírálja Moszkva minden egyes lépését.

Magyar részről talán léteztek olyan remények, amelyek szerint Trump első térségbeli meghívottja Orbán Viktor magyar kormányfő lehetett volna, hiszen akkor, amikor az európai vezetők kórusban álltak ki vetélytársa, Hillary Clinton mellett, ő volt gyakorlatilag az egyetlen, aki kimondta: Trump győzelmének örülne. Csakhogy a jelenleg még egyetlen szuperhatalom számára ez nem feltétlenül releváns – Magyarország távolabb helyezkedik el a potenciális konfliktusövezetektől, és ezért az amerikai stratégák számára mérsékelten számít jelentősnek.

Washington magatartása ismét csak azt demonstrálja, ami az esetleges hangzatos nyilatkozatok ellenére mindig minden nagyhatalom alapvető politikája volt: az Egyesült Államnak nem barátai vannak, hanem érdekei.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. június 05., hétfő

Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, aminek émelygő tartalmában nem sok kötődött a címhez.

Balogh Levente 2017. június 02., péntek

Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására a marosvásárhelyi önkormányzat művel a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében.

HIRDETÉS
Páva Adorján 2017. május 31., szerda

Diszkriminációs súlyozás

Hálásak lehetünk Mircea Diaconnak, hiszen a székelyíz-üldözőként elhíresült Kovászna megyei főfogyasztóvédő egy ideje nem szolgáltatott döbbenetes, országos érdekeltségűvé puffadó cikktémákat.

Molnár Judit 2017. május 31., szerda

Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ragaszkodnak a szokásjoghoz.

HIRDETÉS
Rostás Szabolcs 2017. május 29., hétfő

Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt az elmúlt időszakban az anyanyelvhasználat biztosítása terén.

Balogh Levente 2017. május 29., hétfő

Erdély torz ünnepe

Akár még örülhetnénk is, hogy egy román honatya fölvetette: törvényben kellene rögzíteni, hogy Erdélynek saját ünnepnapja legyen.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 29., hétfő

Hírérték

Egy ideje már nem sokat kell magyarázni azt, hogy felfordult a világ. Tudjuk, felfordult, de nagyon. Naponta halljuk a szörnyűnél szörnyűbb híreket: belelőtt a tömegbe, buszon robbantotta fel magát, elgázolt vétlen sétálókat.

Balogh Levente 2017. május 25., csütörtök

Elbeszélünk egymás mellett

Ha egy problémát el akarsz kenni, akkor hozz létre parlamenti bizottságot az ügy kivizsgálására – hangzik a régi politikai poén.

Páva Adorján 2017. május 25., csütörtök

Szellemes parlament

Újabb hitelrontó példát szolgáltat a bukaresti törvényhozás: hiába lépett hatályba az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó jogszabály, alkalmazási módszertan hiányában olyan, mintha nem is lenne.

Kiss Judit 2017. május 24., szerda

Problémák térképe

Rengeteg papírunk, sőt papírhegyeink vannak már arról, hogy hány szempontból hagy kívánnivalót maga után a hazai oktatás.

HIRDETÉS
Vélemény
Molnár Judit: Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, ...

Balogh Levente: Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására ...

Páva Adorján: Diszkriminációs súlyozás

Hálásak lehetünk Mircea Diaconnak, hiszen a székelyíz-üldözőként elhíresült Kovászna ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS