Rostás Szabolcs

2017. június 21., 23:09

Vereséggel felérő győzelem

Megtörténhet, Liviu Dragnea úgy jár a saját miniszterelnöke ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványa sikerével, mint a tábornok, aki megnyeri ugyan az ütközetet, ám a vérre menő csata után kénytelen rádöbbenni, hogy hadsereg nélkül maradt.

A román balliberális koalíció elkerülte a blamázst, hogy úgy vonuljon be a politikatörténetbe, mint amely a saját kormányát sem képes megbuktatni. A jelek szerint Dragnea és Tăriceanu csapatának be kell érnie ezzel a „sikerrel”. Kipenderítették ugyan a marionettszerepre ráunt, önjárásra bátorodott Sorin Grindeanut a Victoria-palotából, sőt egy füst alatt a PSD jelenlegi vezetését vehemensen bíráló Victor Pontától is megszabadultak, ez a győzelem azonban pirruszinak bizonyulhat.

Dragnea lábon lövéssel felérő partizánakciója ugyanis a parlamenti többség elveszítésébe került a balliberális koalíciónak, amely a Grindeanu-kabinet januári beiktatásakor még 295 szavazatot gyűjtött össze, most viszont csak 241-et. Vagyis ha nincsenek a nem magyar kisebbségi frakció tagjai, Grindeanu nagy eséllyel megmenekül.

Ami azért problémás a PSD elnökének, mert a következő időszak egyáltalán nem ígérkezik sétagaloppnak számára. Klaus Johannis államfő minden apró részletbe belekapaszkodik majd, hogy keresztbe tegyen a szociáldemokratáknak, és megnehezítse az új kormány megalakítását. (Emlékezzünk vissza, hogy decemberben skrupulusok nélkül visszavágta Dragnea első kormányfőjelöltjét).

Johannis méltán érzi magát nyeregben az elmúlt hetek során aratott diplomáciai diadalok fényében, és jól tudja, hogy Washington és Berlin támogatásával a háta mögött nincs sok félnivalója a baloldali hatalommal szemben. Ráadásul a szociáldemokrata pártelnök jelentős presztízsveszteséggel marad saját kormánya megtorpedózása után, hiszen az elmúlt másfél hét botránya nyomán erős zűrzavar lett úrrá a pártján belül is.

Arról nem beszélve, hogy nem vár könnyű kormányzás a leendő miniszterelnökre, akire már most, így látatlanban rásüti a közvélemény a bélyeget, hogy a pártelnök bábjaként úgy kell táncolnia, ahogy a PSD székházából fütyülnek neki. Liviu Dragnea tehát egyértelműen veszített a mostani kormányváltással, leendő kabinetje pedig még annyira sem lesz stabil, mint az eddigi volt.

Főleg olyan körülmények között, hogy az RMDSZ-szel történt összefejelés és az új politikai helyzet nyomán gyakorlatilag érvényét veszítette a szövetséggel a decemberi választások után kötött együttműködési megállapodás. Annak pedig valamennyien a tanúi voltunk, mi lett a vége, amikor legutóbb tárgyalóasztalhoz ült a magyarokkal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2017. június 20., kedd

Az ördög és a magyargyűlölők

Micsoda káosz, csillapíthatatlan hataloméhség, eszement erőfitogtatás, a parlamentben és a kormánypalotában eluralkodó politikai idiotizmus kellett ahhoz, hogy az RMDSZ az elmúlt bő másfél évtized legfontosabb megvalósításainak kapujába kerüljön!

Kiss Judit 2017. június 20., kedd

Nagyvad és kisember

Nyugodtan garázdálkodik a székelyföldi portán a medve, háziállatokkal végez, a gazda ki sem mer menni az udvarra, és ha a 112-es sürgősségi számot hívja, azt a választ kapja: sajnálják, nem tudnak segíteni.

Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Kimaradni a leszámolásból

Bármi legyen is a román szociáldemokraták háza táján kirobbant hatalmi játszma végkimenetele, a napnál is világosabb, hogy ebből a botrányból nem tud jól kijönni a Liviu Dragnea vezette alakulat.

Molnár Judit 2017. június 18., vasárnap

Tanárok terítéken

Amióta 1993-ban először vetődött fel, hogy az áldatlan tanügyi helyzetet talán leginkább a tanév befagyasztásával lehetne a megoldás felé billenteni, menetrendszerűen minden nyárelőn ugyanúgy felvetődik, aztán nagyon hamar vissza is hull a nagy semmibe.

Balogh Levente 2017. június 15., csütörtök

Dragnea önpuccsa

Fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön: Dragnea számításai nem egészen váltak be.

Páva Adorján 2017. június 14., szerda

Marosvásárhelyi parasztháború

A prefektus nem teljhatalmú – hangoztatja Lucian Goga, a kormány Maros megyei képviselője, akinek nem kell fárasztania magát kijelentése ismételgetésével: így is érezzük, látjuk, tudjuk, hogy az ellentettje az igaz.

Kiss Judit 2017. június 13., kedd

Tudni vagy nem tudni – nem ez a kérdés

Relatív, hogy mennyire tanulják meg a gyerekek az élő román nyelvet használni, értelmesen kommunikálni az iskolában.

Rostás Szabolcs 2017. június 12., hétfő

Dragnea és a saját farkába harapó kígyó

Józan ésszel nehezen fogható fel, mi célból igyekszik leváltani saját kormányát egy pártelnök, amelynek alakulata mindössze fél évvel ezelőtt teljesen simán megnyerte a parlamenti választást.

Bálint Eszter 2017. június 11., vasárnap

Legyen újra városháza a primöria!

Bemegyek a primöriára, mert azt mondták, hogy ott a gisénél kell elvenni a formulárt.

Balogh Levente 2017. június 09., péntek

Román ünneplés, magyar esély

Közeledik az 1918-as, a román történeti mitológiában „nagy egyesülésként" emlegetett, valójában egy egyszerű nagygyűlésnél nem sokkal több gyulafehérvári román tömegrendezvény századik évfordulója.

Vélemény
Páva Adorján: Az ördög és a magyargyűlölők

Micsoda káosz, csillapíthatatlan hataloméhség, eszement erőfitogtatás, a parlamentben és a kormánypalotában ...

Kiss Judit: Nagyvad és kisember

Nyugodtan garázdálkodik a székelyföldi portán a medve, háziállatokkal végez, a gazda ki sem mer ...

Rostás Szabolcs: Kimaradni a leszámolásból

Bármi legyen is a román szociáldemokraták háza táján kirobbant hatalmi játszma végkimenetele, ...

Hallgassa online rádióinkat