Kiss Judit

2017. szeptember 06., 09:21

Valahogy majd csak lesz

Rekordidő alatt fércmegoldást találni, tervet módosítani, állandóan „tűzoltómódszereket” alkalmazni – ha másban nem is, ilyesmiben minden bizonnyal jeleskedik a tanügyminisztérium.

Ékes példája ennek az ötödik osztályosok el nem készült tankönyveit helyettesítő, úgynevezett útmutató kiadvány, amelyről a szaktárcavezető azt mondta nagy büszkén a minap, rekordidő alatt hozták tető alá és szélsebesen el is juttatják az iskolákba. Minderre azért van szükség, hogy a következő két hónapban legyen mihez igazodniuk a tanároknak és diákoknak, addig is, amíg – a minisztériumi remények szerint – elkészülhetnek az igazi tankönyvek, amelyek az elhúzódó licitek miatt késlekednek.

A bársonyszék körül keringő elképzelések szokás szerint magabiztosak, ellentmondást nem tűrőek és derűlátóak, a tárcavezetői hangnem pedig biztatóan cseng: a kérdésre, mit terveznek, ha nyolc hét után sem készülnek el az ötödikes tankönyvek, Liviu Pop úgy fogalmaz: lehetséges, hogy újabb útmutató kiadványt nyomtatnak. Magyarán semmi ok aggodalomra, valahogy majd csak lesz, megoldódnak a problémák szép sorjában és mindennek eljön az ideje, mint a szalmakalapnak.

Az is megbízhatóságról, következetességről, előrelátó tervezésről tanúskodik, hogy a szaktárca elképzelhetőnek tartja, az eredeti tervekkel ellentétben előre hozzák a szóbeli érettségi időpontját, így tanév közben vizsgáznának a végzősök 2018 februárjában, aztán majd nyáron következnének az írásbelik. De persze ez sem biztos, a tanév elkezdődik hétfőn, aztán valamikor a homályos jövőben csak kiderül, mire számítsanak az érettségizők – ha máskor nem, pár nappal a megmérettetés előtt.

Ugyan miért is kéne előre tudnia diáknak, tanárnak, hogyan, mikorra készüljön fel? Nem elég nekik annyi, hogy izgatottan leshetik, vajon milyen újabb meglepetéseket tartogat a tanév? Hiszen a jelek szerint simán és bátran lehet tankönyveket útmutatókkal helyettesíteni, az útmutatókat további útmutatókkal, az eredeti terveket, időpontokat újabb elképzelésekkel, a főtanfelügyelőket felkészületlenebb főtanfelügyelőkkel. Így mutatja céltudatosan az utat a szaktárca egy minden tekintetben szervezettebben és gördülékenyebben működő oktatás felé.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Molnár Judit 2017. szeptember 06., szerda

Hanta-palinta

A hatalmon lévők legújabb játékszere a nyugdíjhinta, a hanta-palinta. Szinte naponta állnak elő újabbnál újabb ötletekkel, kellemes időtöltést szerezve egymásnak és bennfenteseik körének.

Balogh Levente 2017. szeptember 05., kedd

Veszélyesebb a világ

Most aztán tényleg indokolt leírni: a világ sokkal veszélyesebb hely lett.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 04., hétfő

Provokátorok nyelve

Ellenben egy erdélyi magyarnak akkor is illik, ajánlott, javallott elsajátítania lehetőségei és képességei szerint a legjobban az állam nyelvét, ha tömbmagyar vidéken éli le élete legnagyobb részét. Ez ugyanis elsősorban az ő érdeke.

Balogh Levente 2017. szeptember 01., péntek

Enyhülés, érdekből

Az elmúlt években hűvössé vált magyar–román viszony fényében egész pozitívnak tekinthető a Szijjártó Péter magyar és Teodor Meleșcanu román külügyminiszter közötti szerdai bukaresti találkozó mérlege.

Páva Adorján 2017. augusztus 31., csütörtök

Előbányászott ellenfél

Annyira nyeregben érzi magát a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt, hogy ismét kész farkasszemet nézni legfőbb ellenfelével: az utcára vonuló tüntetők tömegével.

Kiss Judit 2017. augusztus 30., szerda

Jöjjenek a jó hírek!

Minél több jó hírt kéne sugározzanak a tévécsatornák, mert a társadalomban eluralkodott a gyűlölet – ezzel az elgondolkoztató vélekedéssel állt elő a minap a vízügyi és erdészeti szaktárca vezetője.

Molnár Judit 2017. augusztus 30., szerda

Változatok sorállásra

A 90 előtti mélynyomorunkban nagyon sok embernek az egyetlen szocializációs lehetősége a sorállás volt.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 29., kedd

Románia csak felvevőpiacnak kell

Pár hónappal ezelőtt bukaresti szakértők és véleményformálók, sőt a jobbközép államfőt nem túlságosan kedvelő kormánypárti politikusok is dicshimnuszokat zengedeztek Románia geopolitikai súlyának látványos megerősödéséről.

Bálint Eszter 2017. augusztus 27., vasárnap

Magánnyugdíjak veszélyben

Szél fuvatlan nem indul – gondoltuk sokan, amikor a Tudose-kormány június végi beiktatása előtt Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kötelező magánnyugdíjak államosítását helyezte kilátásba.

Molnár Judit 2017. augusztus 27., vasárnap

Illemóra haladóknak

Országos hír lett abból, ahogy az egyik kórházban egy idős nő rosszul lett, miközben a sorukra várakozók közt üldögélt.

Vélemény
Molnár Judit: Hanta-palinta

A hatalmon lévők legújabb játékszere a nyugdíjhinta, a hanta-palinta. Szinte naponta állnak elő újabbnál ...

Balogh Levente: Veszélyesebb a világ

Most aztán tényleg indokolt leírni: a világ sokkal veszélyesebb hely lett.

Rostás Szabolcs: Provokátorok nyelve

Ellenben egy erdélyi magyarnak akkor is illik, ajánlott, javallott elsajátítania lehetőségei és képességei ...

Hallgassa online rádióinkat