HIRDETÉS

Páva Adorján

2017. szeptember 07., 08:50

Szégyenkező hídemberek

Egy magyar–román sportmérkőzés mindig különleges töltettel bír az erdélyi magyarok szemében-szívében: olyan adalékokat hordoz magában, amelyek gyakorlatilag megismerhetetlenek, felfoghatatlanok mind az anyaországiak, mind pedig a románok számára. Talán a legfájóbb „kiváltságunk”, hogy mindkét tábor szidalmait értjük. És szégyelljük.

A kedd esti kolozsvári Európa-bajnoki összecsapásra egyesek ezúttal is azzal a céllal látogattak ki, hogy a minden dicséretet megérdemlő frenetikus szurkolás, a kedvencek győzelembe hajszolása mellett néha-néha jól meggyalázzák a sportellenfél által képviselt országot, nemzetet.

A román ultrák által üvöltözött sértegetések biztosan „célba találtak”, hiszen sok erdélyi magyar szurkoló izgulta végig a helyszínen a meccset, ugyanakkor bántó rigmusaik többségét nem is érthette a hergelni kívánt magyarországi keménymag. Ugyanez volt fordítva is: a piros-fehér-zöld „B-közép” megalázó szólamainak nagy része csak a mi arcunkon csattant, és csakis mi tettük fel a kérdést magunkban, hogy miért kell, mire jó ez.

Félreértés ne essék: a magyar férfi kosárlabda-válogatott csodálatos kolozsvári megvalósítását – a 48 év szünet után Eb-meccsen aratott győzelmeket, illetve az isztambuli nyolcaddöntőbe jutást – nem tudja kikezdeni, leminősíteni a sorsdöntő rangadón gyűlölködők szégyenletes magatartása. Nem tudja, mert nem szabad: a pályán történtek örök értékűek, miközben ezeknek a neveltetési problémákkal küszködő egyéneknek szánalmas erőfitogtatását a sportkedvelők, a hétköznapi emberek túlnyomó többsége elítéli, és nem kér belőle, mert egyszerűen rosszat tesz.

Legfőképpen velünk, akik – az anyaországi ultrákkal ellentétben – nemcsak román „testvéreik” szidalmazásainak vagyunk kitéve: a legmagasabb állami szintekről érkező megaláztatásokkal hadakozunk nap mint nap, a kesztyűt felvevők, a visszaordítók pedig csak az újabb támadásoknak biztosítanak táptalajt.

Sokszor elhangzott már, hogy az erdélyi magyarság a híd szerepét tölti be Magyarország és Románia között – ezt komolyan vehetnék a budapesti hídfő felől érkezők is, akiket baráti, szurkolói, klub- vagy sportszövetségi szinten, illetve az anyaországi média segítségével is fel kellene végre világosítani arról, mit és mennyit bír el az a bizonyos híd maradandó károsodás nélkül. Mert így is alig bírjuk a bukaresti oldal felől ránk nehezedő nyomást, elnyomást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. szeptember 06., szerda

Valahogy majd csak lesz

Rekordidő alatt fércmegoldást találni, tervet módosítani, állandóan „tűzoltómódszereket” alkalmazni – ha másban nem is, ilyesmiben minden bizonnyal jeleskedik a tanügyminisztérium.

Molnár Judit 2017. szeptember 06., szerda

Hanta-palinta

A hatalmon lévők legújabb játékszere a nyugdíjhinta, a hanta-palinta. Szinte naponta állnak elő újabbnál újabb ötletekkel, kellemes időtöltést szerezve egymásnak és bennfenteseik körének.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. szeptember 05., kedd

Veszélyesebb a világ

Most aztán tényleg indokolt leírni: a világ sokkal veszélyesebb hely lett.

Rostás Szabolcs 2017. szeptember 04., hétfő

Provokátorok nyelve

Ellenben egy erdélyi magyarnak akkor is illik, ajánlott, javallott elsajátítania lehetőségei és képességei szerint a legjobban az állam nyelvét, ha tömbmagyar vidéken éli le élete legnagyobb részét. Ez ugyanis elsősorban az ő érdeke.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. szeptember 01., péntek

Enyhülés, érdekből

Az elmúlt években hűvössé vált magyar–román viszony fényében egész pozitívnak tekinthető a Szijjártó Péter magyar és Teodor Meleșcanu román külügyminiszter közötti szerdai bukaresti találkozó mérlege.

Páva Adorján 2017. augusztus 31., csütörtök

Előbányászott ellenfél

Annyira nyeregben érzi magát a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt, hogy ismét kész farkasszemet nézni legfőbb ellenfelével: az utcára vonuló tüntetők tömegével.

HIRDETÉS
Kiss Judit 2017. augusztus 30., szerda

Jöjjenek a jó hírek!

Minél több jó hírt kéne sugározzanak a tévécsatornák, mert a társadalomban eluralkodott a gyűlölet – ezzel az elgondolkoztató vélekedéssel állt elő a minap a vízügyi és erdészeti szaktárca vezetője.

Molnár Judit 2017. augusztus 30., szerda

Változatok sorállásra

A 90 előtti mélynyomorunkban nagyon sok embernek az egyetlen szocializációs lehetősége a sorállás volt.

Rostás Szabolcs 2017. augusztus 29., kedd

Románia csak felvevőpiacnak kell

Pár hónappal ezelőtt bukaresti szakértők és véleményformálók, sőt a jobbközép államfőt nem túlságosan kedvelő kormánypárti politikusok is dicshimnuszokat zengedeztek Románia geopolitikai súlyának látványos megerősödéséről.

Bálint Eszter 2017. augusztus 27., vasárnap

Magánnyugdíjak veszélyben

Szél fuvatlan nem indul – gondoltuk sokan, amikor a Tudose-kormány június végi beiktatása előtt Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kötelező magánnyugdíjak államosítását helyezte kilátásba.

HIRDETÉS
Vélemény
Kiss Judit: Valahogy majd csak lesz

Rekordidő alatt fércmegoldást találni, tervet módosítani, állandóan „tűzoltómódszereket” ...

Molnár Judit: Hanta-palinta

A hatalmon lévők legújabb játékszere a nyugdíjhinta, a hanta-palinta. Szinte naponta állnak elő újabbnál ...

Balogh Levente: Veszélyesebb a világ

Most aztán tényleg indokolt leírni: a világ sokkal veszélyesebb hely lett.

HIRDETÉS
HIRDETÉS