HIRDETÉS

Rostás Szabolcs

2017. június 06., 22:35

Politikai felelősség, felelőtlen politikusok

Meddig terjed a politikus hatásköre és felelőssége, különösen, ha az illető közhivatalt is ellát?

A kérdés nemcsak a több mint két és fél évtizede folyamatos átmenetek jellemezte Romániában vet fel örökzöld dilemmákat, hanem a nyugati demokráciákban is. Ám miközben a (politikailag is) fejlett országokban többé-kevésbé megnyugtató módon sikerült szabályozni ezeket a kompetenciákat, nálunk sokszor mintha visszamennénk az időben.

El egészen a sokoldalúan fejlett szocializmusig, amikor a szerteágazó ismeretekkel rendelkező Kondukátor adta ki a hasznos útmutatásokat és utasításokat építő- és agrármérnöknek, orvosnak és kutatónak, meteorológusnak és vízvezeték-szerelőnek egyaránt. Merthogy a nép szeretett fia mindenbe beleszólt, mert mindenhez értett, miközben persze semmiért sem akarta vállalni a felelősséget.

A legtöbben minden bizonnyal pénzügyi-gazdasági szemszögből vesézik majd ki a román kormány döntését, miszerint nem a beharangozottaknak megfelelő mértékben és időpontban nő a közalkalmazottak fizetése. Ugyanilyen lényeges viszont a téma politikai vetülete.

Mi húzódhat a visszakozás mögött? Bizonyára az, hogy a kabinet belátta: teljesíthetetlenek a balliberális koalíció programjában rögzített ígéretek, amelyek feje tetejére állítanák a költségvetést, éppen ezért újratervezés szükséges. Vagyis a kormány felelősen döntött, amikor előbbre valónak tartotta az ország érdekeit a hatalmon lévő alakulatok szavazatmaximalizálásra korlátozódó érdekeinél. (Gyakorlatilag arra a kérdésre is megkaptuk a választ, miért igyekszik kipenderíteni a miniszterelnököt a Victoria-palotából a szociáldemokrata pártvezér.)

De vajon ugyanilyen felelős politikusként viselkedett-e a Hargita Megyei Tanács elnöke és Csíkszereda polgármestere, amikor néhány nappal a csíksomlyói búcsú előtt minden eszközzel cáfolni kívánta a megyei közegészségügyi igazgatónak a kanyaróveszélyre figyelmeztető felhívását?

Amikor a politológusi végzettségű tanácselnök, valamint a mérnök-, közgazdászoklevéllel rendelkező polgármester ország-világ előtt azt bizonygatta: jobban ért a vírusos betegséghez, mint az orvos, a közegészségügyi szakértő. Sőt az orvostudomány számára eddig ismeretlen felfedezést tettek, egyikük szerint ugyanis a sajtó, a másik szerint a volt kommunista titkosszolgálat, a Szekuritáté terjeszti a kanyarót...

Pár éve egy hivatalban lévő kormányfő az államfőválasztáson remélt győzelme érdekében az útépítő szakemberek ellenjavallata közepette átadott a forgalomnak egy később újraépítésre szorult sztrádaszakaszt, veszélyeztetve utasok ezreinek életét. Pedig a választásra jogosult átlagpolgár nem várja el a szavazatával és mandátumával felruházott politikustól, hogy mindenhez értsen, és olyasmiért vállalja a felelősséget, ami nem az ő asztala. Erre vannak a szakértők, akikkel lehet ugyan, de nem érdemes vitatkozni, különben nevetségessé válik az illető. A rosszabbik eset, amikor felelőtlen kijelentésével, döntésével még emberek életét is kockára teszi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. június 05., hétfő

Washington és Bukarest érdekei

Klaus Johannis román elnököt fogadja elsőként a térség országainak vezetői közül Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Washingtonban.

Molnár Judit 2017. június 05., hétfő

Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, aminek émelygő tartalmában nem sok kötődött a címhez.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. június 02., péntek

Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására a marosvásárhelyi önkormányzat művel a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében.

Páva Adorján 2017. május 31., szerda

Diszkriminációs súlyozás

Hálásak lehetünk Mircea Diaconnak, hiszen a székelyíz-üldözőként elhíresült Kovászna megyei főfogyasztóvédő egy ideje nem szolgáltatott döbbenetes, országos érdekeltségűvé puffadó cikktémákat.

HIRDETÉS
Molnár Judit 2017. május 31., szerda

Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ragaszkodnak a szokásjoghoz.

Rostás Szabolcs 2017. május 29., hétfő

Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt az elmúlt időszakban az anyanyelvhasználat biztosítása terén.

HIRDETÉS
Balogh Levente 2017. május 29., hétfő

Erdély torz ünnepe

Akár még örülhetnénk is, hogy egy román honatya fölvetette: törvényben kellene rögzíteni, hogy Erdélynek saját ünnepnapja legyen.

Molnár Judit 2017. május 29., hétfő

Hírérték

Egy ideje már nem sokat kell magyarázni azt, hogy felfordult a világ. Tudjuk, felfordult, de nagyon. Naponta halljuk a szörnyűnél szörnyűbb híreket: belelőtt a tömegbe, buszon robbantotta fel magát, elgázolt vétlen sétálókat.

Balogh Levente 2017. május 25., csütörtök

Elbeszélünk egymás mellett

Ha egy problémát el akarsz kenni, akkor hozz létre parlamenti bizottságot az ügy kivizsgálására – hangzik a régi politikai poén.

Páva Adorján 2017. május 25., csütörtök

Szellemes parlament

Újabb hitelrontó példát szolgáltat a bukaresti törvényhozás: hiába lépett hatályba az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó jogszabály, alkalmazási módszertan hiányában olyan, mintha nem is lenne.

HIRDETÉS
Vélemény
Balogh Levente: Washington és Bukarest érdekei

Klaus Johannis román elnököt fogadja elsőként a térség országainak vezetői közül Donald Trump, ...

Molnár Judit: Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, ...

Balogh Levente: Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására ...

HIRDETÉS
HIRDETÉS