Rostás Szabolcs

2017. június 06., 22:35

Politikai felelősség, felelőtlen politikusok

Meddig terjed a politikus hatásköre és felelőssége, különösen, ha az illető közhivatalt is ellát?

A kérdés nemcsak a több mint két és fél évtizede folyamatos átmenetek jellemezte Romániában vet fel örökzöld dilemmákat, hanem a nyugati demokráciákban is. Ám miközben a (politikailag is) fejlett országokban többé-kevésbé megnyugtató módon sikerült szabályozni ezeket a kompetenciákat, nálunk sokszor mintha visszamennénk az időben.

El egészen a sokoldalúan fejlett szocializmusig, amikor a szerteágazó ismeretekkel rendelkező Kondukátor adta ki a hasznos útmutatásokat és utasításokat építő- és agrármérnöknek, orvosnak és kutatónak, meteorológusnak és vízvezeték-szerelőnek egyaránt. Merthogy a nép szeretett fia mindenbe beleszólt, mert mindenhez értett, miközben persze semmiért sem akarta vállalni a felelősséget.

A legtöbben minden bizonnyal pénzügyi-gazdasági szemszögből vesézik majd ki a román kormány döntését, miszerint nem a beharangozottaknak megfelelő mértékben és időpontban nő a közalkalmazottak fizetése. Ugyanilyen lényeges viszont a téma politikai vetülete.

Mi húzódhat a visszakozás mögött? Bizonyára az, hogy a kabinet belátta: teljesíthetetlenek a balliberális koalíció programjában rögzített ígéretek, amelyek feje tetejére állítanák a költségvetést, éppen ezért újratervezés szükséges. Vagyis a kormány felelősen döntött, amikor előbbre valónak tartotta az ország érdekeit a hatalmon lévő alakulatok szavazatmaximalizálásra korlátozódó érdekeinél. (Gyakorlatilag arra a kérdésre is megkaptuk a választ, miért igyekszik kipenderíteni a miniszterelnököt a Victoria-palotából a szociáldemokrata pártvezér.)

De vajon ugyanilyen felelős politikusként viselkedett-e a Hargita Megyei Tanács elnöke és Csíkszereda polgármestere, amikor néhány nappal a csíksomlyói búcsú előtt minden eszközzel cáfolni kívánta a megyei közegészségügyi igazgatónak a kanyaróveszélyre figyelmeztető felhívását?

Amikor a politológusi végzettségű tanácselnök, valamint a mérnök-, közgazdászoklevéllel rendelkező polgármester ország-világ előtt azt bizonygatta: jobban ért a vírusos betegséghez, mint az orvos, a közegészségügyi szakértő. Sőt az orvostudomány számára eddig ismeretlen felfedezést tettek, egyikük szerint ugyanis a sajtó, a másik szerint a volt kommunista titkosszolgálat, a Szekuritáté terjeszti a kanyarót...

Pár éve egy hivatalban lévő kormányfő az államfőválasztáson remélt győzelme érdekében az útépítő szakemberek ellenjavallata közepette átadott a forgalomnak egy később újraépítésre szorult sztrádaszakaszt, veszélyeztetve utasok ezreinek életét. Pedig a választásra jogosult átlagpolgár nem várja el a szavazatával és mandátumával felruházott politikustól, hogy mindenhez értsen, és olyasmiért vállalja a felelősséget, ami nem az ő asztala. Erre vannak a szakértők, akikkel lehet ugyan, de nem érdemes vitatkozni, különben nevetségessé válik az illető. A rosszabbik eset, amikor felelőtlen kijelentésével, döntésével még emberek életét is kockára teszi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. június 05., hétfő

Washington és Bukarest érdekei

Klaus Johannis román elnököt fogadja elsőként a térség országainak vezetői közül Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Washingtonban.

Molnár Judit 2017. június 05., hétfő

Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, aminek émelygő tartalmában nem sok kötődött a címhez.

Balogh Levente 2017. június 02., péntek

Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására a marosvásárhelyi önkormányzat művel a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében.

Páva Adorján 2017. május 31., szerda

Diszkriminációs súlyozás

Hálásak lehetünk Mircea Diaconnak, hiszen a székelyíz-üldözőként elhíresült Kovászna megyei főfogyasztóvédő egy ideje nem szolgáltatott döbbenetes, országos érdekeltségűvé puffadó cikktémákat.

Molnár Judit 2017. május 31., szerda

Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ragaszkodnak a szokásjoghoz.

Rostás Szabolcs 2017. május 29., hétfő

Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt az elmúlt időszakban az anyanyelvhasználat biztosítása terén.

Balogh Levente 2017. május 29., hétfő

Erdély torz ünnepe

Akár még örülhetnénk is, hogy egy román honatya fölvetette: törvényben kellene rögzíteni, hogy Erdélynek saját ünnepnapja legyen.

Molnár Judit 2017. május 29., hétfő

Hírérték

Egy ideje már nem sokat kell magyarázni azt, hogy felfordult a világ. Tudjuk, felfordult, de nagyon. Naponta halljuk a szörnyűnél szörnyűbb híreket: belelőtt a tömegbe, buszon robbantotta fel magát, elgázolt vétlen sétálókat.

Balogh Levente 2017. május 25., csütörtök

Elbeszélünk egymás mellett

Ha egy problémát el akarsz kenni, akkor hozz létre parlamenti bizottságot az ügy kivizsgálására – hangzik a régi politikai poén.

Páva Adorján 2017. május 25., csütörtök

Szellemes parlament

Újabb hitelrontó példát szolgáltat a bukaresti törvényhozás: hiába lépett hatályba az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó jogszabály, alkalmazási módszertan hiányában olyan, mintha nem is lenne.

Vélemény
Balogh Levente: Washington és Bukarest érdekei

Klaus Johannis román elnököt fogadja elsőként a térség országainak vezetői közül Donald Trump, ...

Molnár Judit: Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, ...

Balogh Levente: Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására ...

Hallgassa online rádióinkat