Rostás Szabolcs

2017. június 06., 22:35

Politikai felelősség, felelőtlen politikusok

Meddig terjed a politikus hatásköre és felelőssége, különösen, ha az illető közhivatalt is ellát?

A kérdés nemcsak a több mint két és fél évtizede folyamatos átmenetek jellemezte Romániában vet fel örökzöld dilemmákat, hanem a nyugati demokráciákban is. Ám miközben a (politikailag is) fejlett országokban többé-kevésbé megnyugtató módon sikerült szabályozni ezeket a kompetenciákat, nálunk sokszor mintha visszamennénk az időben.

El egészen a sokoldalúan fejlett szocializmusig, amikor a szerteágazó ismeretekkel rendelkező Kondukátor adta ki a hasznos útmutatásokat és utasításokat építő- és agrármérnöknek, orvosnak és kutatónak, meteorológusnak és vízvezeték-szerelőnek egyaránt. Merthogy a nép szeretett fia mindenbe beleszólt, mert mindenhez értett, miközben persze semmiért sem akarta vállalni a felelősséget.

A legtöbben minden bizonnyal pénzügyi-gazdasági szemszögből vesézik majd ki a román kormány döntését, miszerint nem a beharangozottaknak megfelelő mértékben és időpontban nő a közalkalmazottak fizetése. Ugyanilyen lényeges viszont a téma politikai vetülete.

Mi húzódhat a visszakozás mögött? Bizonyára az, hogy a kabinet belátta: teljesíthetetlenek a balliberális koalíció programjában rögzített ígéretek, amelyek feje tetejére állítanák a költségvetést, éppen ezért újratervezés szükséges. Vagyis a kormány felelősen döntött, amikor előbbre valónak tartotta az ország érdekeit a hatalmon lévő alakulatok szavazatmaximalizálásra korlátozódó érdekeinél. (Gyakorlatilag arra a kérdésre is megkaptuk a választ, miért igyekszik kipenderíteni a miniszterelnököt a Victoria-palotából a szociáldemokrata pártvezér.)

De vajon ugyanilyen felelős politikusként viselkedett-e a Hargita Megyei Tanács elnöke és Csíkszereda polgármestere, amikor néhány nappal a csíksomlyói búcsú előtt minden eszközzel cáfolni kívánta a megyei közegészségügyi igazgatónak a kanyaróveszélyre figyelmeztető felhívását?

Amikor a politológusi végzettségű tanácselnök, valamint a mérnök-, közgazdászoklevéllel rendelkező polgármester ország-világ előtt azt bizonygatta: jobban ért a vírusos betegséghez, mint az orvos, a közegészségügyi szakértő. Sőt az orvostudomány számára eddig ismeretlen felfedezést tettek, egyikük szerint ugyanis a sajtó, a másik szerint a volt kommunista titkosszolgálat, a Szekuritáté terjeszti a kanyarót...

Pár éve egy hivatalban lévő kormányfő az államfőválasztáson remélt győzelme érdekében az útépítő szakemberek ellenjavallata közepette átadott a forgalomnak egy később újraépítésre szorult sztrádaszakaszt, veszélyeztetve utasok ezreinek életét. Pedig a választásra jogosult átlagpolgár nem várja el a szavazatával és mandátumával felruházott politikustól, hogy mindenhez értsen, és olyasmiért vállalja a felelősséget, ami nem az ő asztala. Erre vannak a szakértők, akikkel lehet ugyan, de nem érdemes vitatkozni, különben nevetségessé válik az illető. A rosszabbik eset, amikor felelőtlen kijelentésével, döntésével még emberek életét is kockára teszi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Pataky István 2019. május 14., kedd

Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási szövetségessel, aki egyetemistaként Gheorghe Funar környezetében kóstolt bele a politikába, majd egyszer csak a miniszterelnöki székben landolt.

Balogh Levente 2019. május 13., hétfő

Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb vezetők felelősségre vonására, akiknek azt „köszönhetjük”, hogy Románia közel harminc évvel ezelőtt képtelen volt végérvényesen lerázni magáról a posztkommunista elitet.

Balogh Levente 2019. május 10., péntek

Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális európai uniós csúcsot, amelyen az EU jövőjéről határoznak a résztvevő állam- és kormányfők.

Makkay József 2019. május 09., csütörtök

Orbán Viktor Erdélyben

Orbán Viktor magyar miniszterelnök erdélyi látogatása éppen olyan természetes dolog kéne hogy legyen, mintha valaki felkerekedik, és meglátogatja a szomszédos országban élő ismerőseit vagy rokonait. De ezt sokan mégsem így gondolják.

Balogh Levente 2019. május 07., kedd

Verespataki aranylázálom

Több mint másfél évtizede tart a verespataki aranybányanyitást övező konfliktus, amelynek kimenetele még mindig teljesen bizonytalan, ugyanakkor a jelenség ismét csak rávilágít a román kormányok és illetékes hatóságok tehetetlenségére és jövőkép-nélküliségére.

Kiss Judit 2019. május 06., hétfő

Egy ötlet mint öngól

Senki nem vitathatja, hogy a romániai magyar diákoknak joguk lenne ahhoz, hogy épp annyi eséllyel induljanak a nagybetűs Életbe, és úgy érvényesüljenek a hazai társadalomban, mint többségi társaik.

Balogh Levente 2019. május 03., péntek

Gyümölcsöző magyargyűlölet

Nagy meglepetést nem jelent, ugyanakkor nagyon élethű képet fest a romániai valóságról a legfrissebb közvélemény-kutatás, amely a pártok népszerűségét vizsgálta.

Makkay József 2019. május 02., csütörtök

A minden határt túllépő temetőgyalázás

Már szinte meg sem lepődik az ember, amikor a magyarellenes megnyilvánulások hosszú sorában ezúttal magyar temetőgyalázást követ el a román hatalom a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata révén.

Balogh Levente 2019. április 26., péntek

Románia, káoszország

A román belpolitikai életben ma már egyetlen, biztosnak nevezhető elem van: a mindent egyre jobban eluraló káosz.

Pataky István 2019. április 24., szerda

Biztos-e Johannis győzelme?

Laza cicázásnak számít a politikai küzdelem szereplői számára az európai parlamenti választásokat megelőző kampány a Cotroceni-palotáért folytatott meccshez képest, pedig egyelőre csak egyetlen olyan jelöltet ismerünk, aki nyilvánosan bejelentette indulási szándékát az államfői pozícióért.

Vélemény
Pataky István: Az USR-lufi és a lájkok

Itt van ez a Mentsétek meg Romániát (USR) nevű, pártnak látszó valami. Új, friss erő egy olyan választási ...

Balogh Levente: Megússzák Iliescuék?

Egyelőre úgy tűnik, illúziónak bizonyult, hogy esély nyílhat mindazon egykori politikai és egyéb ...

Balogh Levente: Történelmi mosolydiplomácia

Történelmi jelentőségű eseményként harangozták be a csütörtöki nagyszebeni informális ...