Makkay József

2018. szeptember 11., 18:40

Mi lehet a tanügyminiszter hátsó szándéka?

A miniszter fejébe nem látunk bele, de könnyen megtörténhet, hogy tovább nyirbálják a tanítók munkakörét, és azt is kiderítik, hogy milyen más tantárgyakat nem taníthatunk – foglalta össze sommásan véleményét kérdésemre egy olyan tanítónő, aki négyéves líceum után a tanügyi törvény változása miatt mesterivel együtt még elvégzett öt év tanítóképző egyetemi szakot is.

Összesen tehát kilenc évet készült több tucat vizsgával – közöttük román vizsgákkal is – tanítói feladataira, hogy egy miniszteri tollvonás kiderítse: román nyelvet márpedig nem oktathat kisiskolásoknak.

Ez a kis román abszurd persze nem idegen az oktatási rendszerünktől. A folyamatos bukaresti „reformlázban” a román oktatási miniszternek sok fogalma nincs arról, hogy egy előkészítős vagy elsős gyerek az anyanyelvén kívül mennyit tudhat idegen nyelven. Idegen nyelvet írok, még akkor is, ha ez a szó a honféltő románok számára nagy sértésnek számít, hiszen ők úgy képzelik, hogy minden magyar gyerek már óvodás korában folyékonyan beszél románul.

Valószínűleg ebben a hitben él Valentin Popa tanügyminiszter is, különben rájöhetne, hogy egy hatéves gyerek csak az anyanyelvét használja olyan szinten, hogy azt a pedagógus megértse, illetve megértesse magát vele. De ha a miniszter egy kicsit jobban belelapoz a tanügyi törvénybe, néhány passzussal odébb elolvashatta volna azt is, hogy kisebbségi sorsban levő, elemi iskolás gyerekek számára bármilyen tantárgyat csak olyan pedagógus taníthat, aki beszéli a kisebbség nyelvét. Hogy lehet az, hogy egy törvényben két egymásnak ellentmondó tétel szerepel? Valószínűleg erre bírósági, illetve alkotmánybírósági szinten kell majd válaszolniuk a jogászoknak.

Úgy tűnik, az újabb diszkriminatív tanügyi döntés nem véletlenül zúdult rá tanév elején a magyar oktatásra. Már januárban megjelentek az első jelei, amikor a magyar tanítóknak nem akarták kifizetni a korábban kialkudott pluszpénzt a román órákért. Akkor több megyei tanfelügyelőség diszkriminációt emlegetett, mondván, nem igazságos, ha egy magyar tanító 15–20 százalékkal többet keres a román gyerekeket oktató tanítóknál. Az persze nem baj, ha a magyar tanító többet dolgozik, csak ne keressen többet. Ha esetleg ez volt az érve a miniszternek, akkor a többletkeresetet most egy huszárvágással megoldotta, miközben a tanügyi rendszer lényegesen többet költ majd az új román tanárok fizetésére, hiszen a magyar tanítóknak eddig órabért fizetett a pluszórákért, a főállású tanárok meg fizetést kapnak.

De mégsem hiszem, hogy itt kell keresni a tett elkövetésének indítékait. A centenárium évében nagyon sok hátsó szándék fogalmazódhatott meg a többséggel felhőtlen ünneplésre képtelen magyarsággal szemben. A román nyelven történő tanítás módszere nem új keletű az erdélyi magyar iskolákban. A két világháború közötti időszakban – amikor színmagyar települések polgármesteri hivatalaiban nagy betűkkel tűzték ki, hogy csak románul szabad beszélni – mindent elkövetettek a román nyelvvel való erőszakoskodásra. Az akkori ötletek tárháza végtelen, erről nagyapáink tudnának mesélni. A Ceauşescu-rendszer utolsó évtizede ebből a gyakorlatból elevenített fel néhányat, mai követői pedig szintén ehhez az időszakhoz nyúlnak vissza.

Az idén hatodik évébe lépő alternatív román oktatás hat év múlva bocsátaná ki az első olyan érettségiző magyar évfolyamot, amely a magyar gyerekek számára befogadóbb román oktatást nyújt. Kérdés, hogy ilyen miniszteri döntések után mi lesz a sorsa a rendszerváltás óta több mint két évtizedet vajúdó elképzelésnek.

A miniszter kitart eredeti elképzelése mellett, csíki iskolaévnyitó látogatásán minden ezzel kapcsolatos újságírói kérdést elkerült. Immár nemcsak a magyar jogvédő szervezetek, hanem a romániai németek is perelni készülnek. Ami nyilván több hónapos hercehurcát jelent, addig viszont a magyar kisiskolások szenvednek. Sokukban sikerül majd olyan traumát kialakítani, ami végképp megutáltatja velük a román nyelvet, mint tantárgyat, és mint kommunikációs eszközt.

2 HOZZÁSZÓLÁS
-- Külsős szerző -- 2018. szeptember 11., kedd

Erdélyi olvasat: mit is mond a Sargentini-jelentés?

Élénk érdeklődés, mondhatni globális érdeklődés kíséri a Sargentini-jelentés néven elhíresült, Judith Sargentini EP-képviselő által készített dokumentum vitáját. A jelentésről kedden rendeznek plenáris vitát az Európai Parlamentben. 

 

Bálint Eszter 2018. szeptember 10., hétfő

Újabb romániai tanügyi abszurd

Tényleg nem akarják, hogy a kisebbségi gyerekek megtanuljanak románul? – merül fel gyakran a kérdés a román oktatási rendszer kapcsán.

Balogh Levente 2018. szeptember 07., péntek

Kit szolgálnak a titkosszolgák?

Gyakorlatilag az összes jelentős állami intézményre kiterjedt a kormányoldal és az államfő közötti konfliktus annak nyomán, hogy Klaus Johannis elnök úgy próbálta meg elkaszálni a költségvetés-kiigazítást, hogy felfüggesztette a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülését.

Rostás Szabolcs 2018. szeptember 06., csütörtök

Disznóságok

Ha van olyan téma napjaink Romániájában, amelynek kapcsán illetékes és illetéktelen hetet-havat összehordott az elmúlt időszakban, az egyértelműen a sertéspestisjárványé. 

Kiss Judit 2018. szeptember 05., szerda

Egyre sűrűbb ködben a románoktatás

Tegye fel a kezét, akit meglep, hogy a magyar diákok számára kedvezőtlen változtatások teszik továbbra is bizonytalanná oktatásunk jövőképét.

Balogh Levente 2018. szeptember 04., kedd

Firea a Dragnea-klikk ellen

Igazából már várható volt, hogy az alapfokon letöltendő szabadságvesztésre ítélt szociáldemokrata pártelnök, Liviu Dragnea ellen előbb-utóbb mozgolódni kezdenek a PSD azon vezetői, akik elégedetlenek Dragnea irányvonalával és káderpolitikájával.

Molnár Judit 2018. szeptember 03., hétfő

Ajándék lónak a foga

Lassanként hagyományt teremtettem a magam számára a népi bölcsességek igénybevételéből, és nem is szándékozom elengedni ezt a kényelmes mankót. Különösen most nem, amikor épp kapóra jön az egyik régi aranymondás: ajándék lónak ne nézd a fogát!

Balogh Levente 2018. augusztus 31., péntek

Mit képvisel Giuliani?

Messziről jött embernek azt mondanak, amit akarnak – akár ezzel a kiforgatott szólással is elintézhetnénk a Rudolf Giuliani által írt levelet, amelyben az a bukaresti kormányoldal szája íze szerint bírálja a román korrupcióellenes ügyészséget.

Páva Adorján 2018. augusztus 30., csütörtök

Bölöni felépíthető marosvásárhelyi bajnokcsapata

Bölöni László irigylésre méltó labdarúgó- és edzőkarrierje során több száz ellenféllel került szembe, több ezer rivális játékos ellen készült, feltérképezve, alaposan kielemezve erősségüket és gyenge pontjaikat.

Kiss Judit 2018. augusztus 29., szerda

Vadak, károk, veszteglések

Szinte mindennapossá váltak a Székelyföldön és Románia más régióiban is a gazdaságban, haszonállatokban tett vadkárok, a károsultak pedig legtöbb esetben hiába várják a mindenható Bukaresttől a kárpótlást vagy a vadállatok miatt fennálló veszélyek elhárítását.

Vélemény
Bálint Eszter: Újabb romániai tanügyi abszurd

Tényleg nem akarják, hogy a kisebbségi gyerekek megtanuljanak románul? – merül fel gyakran a kérdés ...

Balogh Levente: Kit szolgálnak a titkosszolgák?

Gyakorlatilag az összes jelentős állami intézményre kiterjedt a kormányoldal és az államfő közötti ...

Rostás Szabolcs: Disznóságok

Ha van olyan téma napjaink Romániájában, amelynek kapcsán illetékes és illetéktelen hetet-havat ...

Hallgassa online rádióinkat