Molnár Judit

2017. június 25., 23:27

Méregdrága ingyenesség

Akárhogy is forgatjuk, bármerről is nézzük, az elmúlt napok eseményeit ingyen­cir­kuszként értelmezhetjük: ismét bebizonyosodott, hogy Románia a korlátlan lehetőségek hazája, hisz olyan attrakciót is be tud mutatni, amit máshol el sem tudnának képzelni.

Igen, nem csalás, nem ámítás, mindenki láthatja, aki körbeüli a porondot, amint a Művész istenesen fenéken billenti önmagát! És ez a szenzáció ráadásul ingyenes, vagy ha akarjuk, nevezhetjük választási bónusznak, amiért fél évvel ezelőtt olyan sokan elhitték a hetet-havat összehordó szocdemek újabb bődületes ígérgetéseit.

S még ennek a bónusznak is van egy pluszcsavarja: nemcsak azok élvezhetik a produkciót, akik immár nyolc választáson mindig a piros alapon virító rózsás címerpajzsra pecsételnek, hanem azok is, akik már próbáltak más alakzatokra szavazni, de valahogy mégis mindig ezekkel a régi-újakkal találták szemben magukat. És így derül ki, mennyibe is kerül az, amit ingyenesnek hirdetnek. Nincs szükség túl sok beszédre, magyarázkodásra, hisz aki csak egy kicsit is a saját köldökén túllát, rögtön megérzi, hogy sokba. Nagyon sokba.

Egyezzünk meg annyiban, hogy ez az ingyencirkusz méregdrága. S még mielőtt az örökös okoskodók lelegyintenék, mondván, hogy és akkor mi van, nem árt jól megjegyezni: nekünk kerül máris rengetegbe. Igen, nekünk, az istenadta népnek, kortól, nemtől, nemzetiségtől, vallástól, társadalmi állástól és egyáltalán bármitől függetlenül. Mi fogjuk kifizetni azzal, hogy áramot és vizet fogyasztunk, telefonálunk, hébe-hóba még eszünk is, szóval azzal fizetünk, hogy egyáltalán élünk.

Az önnön fenékbe rúgás világszáma – épp egyedisége miatt – azonnal felhígította a hazai fizetőeszközt és máris lehet az árfolyam emelkedését érezni. Ugye, milyen igazuk lett ismét azoknak, akik annyira óvakodnak minden ingyenességtől, mondván, hogy nincs drágább annál, mint ami ingyen van.

A kackiás bajszát zsebre vágott kézzel sétáltató hőscincér mindezen felül nekünk, a legszívesebben örökre elnémítandó kisebbségnek még egy külön ajándékfogást is felszolgált: talán azt hitte, lankad az országocska népecskéjéért és annak vegytiszta nyelvecskéjéért óbégatók hangereje, és koncul dobta nekik a lassan száz esztendeje örökösen nyerőként bejövő Erdély-témát. Jól felhangolódhatnak a centenáriumra, kifényezhetik magukat és gönceiket, mi pedig örülhetünk a kivételezettségnek: az ingyen­cirkusz költségeinek fizetése mellett mi hallgathatjuk folytonos becsmérlésünket is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. június 22., csütörtök

Kedves RMDSZ, akkor ennyit a kis lépések és a kijárás politikájáról

Az elmúlt napok romániai politikai válsága, háttéralkui és machinációi, amelyeknek az RMDSZ is aktív részese volt, végképp megmutatták, mennyit ér a magyar szervezet immár több mint két és fél évtizede hirdetett elmélete.

Rostás Szabolcs 2017. június 21., szerda

Vereséggel felérő győzelem

Megtörténhet, Liviu Dragnea úgy jár a saját miniszterelnöke ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványa sikerével, mint a tábornok, aki megnyeri ugyan az ütközetet, ám a vérre menő csata után kénytelen rádöbbenni, hogy hadsereg nélkül maradt.

Páva Adorján 2017. június 20., kedd

Az ördög és a magyargyűlölők

Micsoda káosz, csillapíthatatlan hataloméhség, eszement erőfitogtatás, a parlamentben és a kormánypalotában eluralkodó politikai idiotizmus kellett ahhoz, hogy az RMDSZ az elmúlt bő másfél évtized legfontosabb megvalósításainak kapujába kerüljön!

Kiss Judit 2017. június 20., kedd

Nagyvad és kisember

Nyugodtan garázdálkodik a székelyföldi portán a medve, háziállatokkal végez, a gazda ki sem mer menni az udvarra, és ha a 112-es sürgősségi számot hívja, azt a választ kapja: sajnálják, nem tudnak segíteni.

Rostás Szabolcs 2017. június 18., vasárnap

Kimaradni a leszámolásból

Bármi legyen is a román szociáldemokraták háza táján kirobbant hatalmi játszma végkimenetele, a napnál is világosabb, hogy ebből a botrányból nem tud jól kijönni a Liviu Dragnea vezette alakulat.

Molnár Judit 2017. június 18., vasárnap

Tanárok terítéken

Amióta 1993-ban először vetődött fel, hogy az áldatlan tanügyi helyzetet talán leginkább a tanév befagyasztásával lehetne a megoldás felé billenteni, menetrendszerűen minden nyárelőn ugyanúgy felvetődik, aztán nagyon hamar vissza is hull a nagy semmibe.

Balogh Levente 2017. június 15., csütörtök

Dragnea önpuccsa

Fél évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön: Dragnea számításai nem egészen váltak be.

Páva Adorján 2017. június 14., szerda

Marosvásárhelyi parasztháború

A prefektus nem teljhatalmú – hangoztatja Lucian Goga, a kormány Maros megyei képviselője, akinek nem kell fárasztania magát kijelentése ismételgetésével: így is érezzük, látjuk, tudjuk, hogy az ellentettje az igaz.

Kiss Judit 2017. június 13., kedd

Tudni vagy nem tudni – nem ez a kérdés

Relatív, hogy mennyire tanulják meg a gyerekek az élő román nyelvet használni, értelmesen kommunikálni az iskolában.

Rostás Szabolcs 2017. június 12., hétfő

Dragnea és a saját farkába harapó kígyó

Józan ésszel nehezen fogható fel, mi célból igyekszik leváltani saját kormányát egy pártelnök, amelynek alakulata mindössze fél évvel ezelőtt teljesen simán megnyerte a parlamenti választást.

Vélemény
Balogh Levente: Kedves RMDSZ, akkor ennyit a kis lépések és a kijárás politikájáról

Az elmúlt napok romániai politikai válsága, háttéralkui és machinációi, amelyeknek az ...

Rostás Szabolcs: Vereséggel felérő győzelem

Megtörténhet, Liviu Dragnea úgy jár a saját miniszterelnöke ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványa ...

Páva Adorján: Az ördög és a magyargyűlölők

Micsoda káosz, csillapíthatatlan hataloméhség, eszement erőfitogtatás, a parlamentben és a kormánypalotában ...

Hallgassa online rádióinkat