Bálint Eszter

2017. június 11., 23:24

Legyen újra városháza a primöria!

Bemegyek a primöriára, mert azt mondták, hogy ott a gisénél kell elvenni a formulárt. Ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket sajnos nemcsak a szórványban hallunk – pedig ott sem szabadna –, hanem a tömbmagyar vidékeken is sokan használják románul a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos kifejezéseket. Buletint mondanak, várják a decsiziót, s az sem ritka, hogy a polgármestert nemes egyszerűséggel leprimározzák.

A legszomorúbb pedig az egészben, hogy sokan nemcsak az egyszerűség kedvéért használjak így ezeket a kifejezéseket például az ügyfélfogadási irodában – ha már azt írja rajta, hogy formular, akkor nevezzük formulárnak elv mentén –, hanem nem is tudják, hogy mi lenne a szabatos magyar megfelelőjük. Hogy mennyire nem, arra talán a könnyített honosítás elindítása döbbentett rá sokakat.

A személyi igazolványt még-még elterjedt körben használják buletin helyett, de a gépkocsi „talonjára” már kevesebben vágnák rá, hogy az a törzskönyv lenne, s a születési bizonyítványról is akkortájt tudta meg az erdélyi magyarok többsége, hogy azt születési anyakönyvi kivonatként kellene mondani. (Igaz, a helyes szóhasználat elsajátításán az a pesti ukáz sem lendített túl nagyot, hogy az ügyintézéssel megbízott alkalmazottakat betanították, hogy jobb a székely bácsinak buletint mondani, mert akkor legalább tudja, mit kell magával hoznia.)

De nem is hibáztathatunk senkit azért, hogy nem ismeri a hivatali ügyintézés specifikus kifejezéseit, hiszen honnan is ismerné? Az iskolában nincs olyan tantárgy – legalábbis sok generáción keresztül nem volt –, ami bevezetést nyújtana a bürokrácia útvesztőibe, s ha bemegyünk a hivatalba, az ablaknál a kisasszony is az esetek nagy többségében formulárt, buletint fog mondani, míg írásban kizárólag így találkozunk vele.

Pedig hosszú évek óta hatályban van egy törvény, ami kötelezővé teszi a hivatali anyanyelvhasználat biztosítását azokon a romániai településeken, ahol egy adott kisebbség számaránya meghaladja a lakosság 20 százalékát. Így például Nagyváradon teljesen magyarul kellene tudnom intézni a dolgaim, a magyar ügyfélfogadási ablaknál magyar hivatalnoktól magyar nyelvű űrlapot kellene kapnom. Ehhez képest még annak is örül az ember, hogy lehetővé tették, hogy legalább a boldogító igent magyarul mondhassa ki. A hatóságok ugyanis nagy ívben hánynak fittyet a rendelkezésekre, hiszen hiába áll ott fehéren feketével, hogy KÖTELEZŐ, ha nincs felelősségre vonás, nincs szankció.

Ezen az áldatlan állapoton változtatna az RMDSZ frissen kidolgozott tervezete, ami nemcsak hogy szankciókat ír elő, hanem az eddigi 20 százalékos küszöböt is leviszi 10 százalékra, s különleges eseteket is rögzít, illetve bevezeti a község- és városháza kifejezéseket a közigazgatási törvénybe, hogy többé ne lehessen azokat bírósági végzéssel leszedetni hivatalok homlokzatáról.

A jogszabályjavaslat várhatóan már a héten a parlament szakbizottságai elé kerül megvitatásra. Az előre borítékolható, hogy nem lesz könnyű átverekedni a két házon egy hasonló törvénytervezetet, de bízunk benne, hogy észérvekkel sikerül rávenni a többséget, hogy támogasson egy kezdeményezést, ami rendkívül fontos a kisebbségek számára, a többségnek pedig nem árt, nem fosztja meg semmitől.

Igazából azon múlik minden, hogy a kormánykoalíció – amellyel az RMDSZ-nek együttműködési megállapodása van – felvállalja-e egy magyarbarát intézkedés ódiumát, amikor legutóbb épp a hétvégén játszotta ki újfent a „magyar kártyát”, s ahogy közeledik a 2018-as centenárium, úgy erősödik fel a sovinizmus szerte az orzságban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2017. június 09., péntek

Román ünneplés, magyar esély

Közeledik az 1918-as, a román történeti mitológiában „nagy egyesülésként" emlegetett, valójában egy egyszerű nagygyűlésnél nem sokkal több gyulafehérvári román tömegrendezvény századik évfordulója.

Kiss Judit 2017. június 07., szerda

Nincsenek csodák

Nem csoda, hogy sztrájkkal tiltakoznának a tanügyi szakszervezetek amiatt, hogy a tanerők újfent „örömhírt” kaptak.

Molnár Judit 2017. június 07., szerda

Jól-rosszul

Miután nagy garral bejelentették minden idők legnagyszerűbb, leghatékonyabb, legnemzetibb pártjának a megalakulását, pár nap múlva hozzásegítették, hogy bele is haljon önfelemésztő hamvába.

Rostás Szabolcs 2017. június 06., kedd

Politikai felelősség, felelőtlen politikusok

Meddig terjed a politikus hatásköre és felelőssége, különösen, ha az illető közhivatalt is ellát?

Balogh Levente 2017. június 05., hétfő

Washington és Bukarest érdekei

Klaus Johannis román elnököt fogadja elsőként a térség országainak vezetői közül Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Washingtonban.

Molnár Judit 2017. június 05., hétfő

Hosszú, forró nyár

Hosszú, forró nyár vár ránk, olyan, mint a hajdani, véget érni nem akaró kezdetleges szappanoperában, aminek émelygő tartalmában nem sok kötődött a címhez.

Balogh Levente 2017. június 02., péntek

Mit ér az utcanév?

Már-már a nevetségesség határát súrolja, amit a Maros megyei prefektus utasítására a marosvásárhelyi önkormányzat művel a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében.

Páva Adorján 2017. május 31., szerda

Diszkriminációs súlyozás

Hálásak lehetünk Mircea Diaconnak, hiszen a székelyíz-üldözőként elhíresült Kovászna megyei főfogyasztóvédő egy ideje nem szolgáltatott döbbenetes, országos érdekeltségűvé puffadó cikktémákat.

Molnár Judit 2017. május 31., szerda

Megható szokásjogvédelem

Szívmelengető élményem volt egyik nap: mélyen meghatott, milyen szépen, pontosan őrzik az emberek a szokásokat, ragaszkodnak a szokásjoghoz.

Rostás Szabolcs 2017. május 29., hétfő

Anyanyelv, idegen nyelv, hivatalos nyelv

Több kedvező, az erdélyi magyarok komfort- és otthonosságérzetét növelő fejlemény is történt az elmúlt időszakban az anyanyelvhasználat biztosítása terén.

Vélemény
Balogh Levente: Román ünneplés, magyar esély

Közeledik az 1918-as, a román történeti mitológiában „nagy egyesülésként" emlegetett, ...

Kiss Judit: Nincsenek csodák

Nem csoda, hogy sztrájkkal tiltakoznának a tanügyi szakszervezetek amiatt, hogy a tanerők újfent „örömhírt” ...

Rostás Szabolcs: Politikai felelősség, felelőtlen politikusok

Meddig terjed a politikus hatásköre és felelőssége, különösen, ha az illető közhivatalt is ellát?

Hallgassa online rádióinkat