Bálint Eszter

2017. augusztus 14., 11:18

Ki fizet a végén?

A szociálliberális kormány tulajdonképpen bevallotta kudarcát azzal, hogy bejelentette, szeptembertől megemeli az üzemanyagokra kivetett jövedéki adót, az állami költségvetésnek ugyanis szüksége van arra az egymilliárd lejre, ami kiesett a hétcentes extra jövedéki adó eltörlésekor.

Bizonyára Önök is jól emlékeznek: a jelenleg regnáló szociálliberális kormány azzal a gazdasági abszurdummal nyert választásokat, hogy fizetés- és nyugdíjemelések mellett adócsökkentések lesznek, s az év elején nagy garral hozzá is láttak hagymázas elképzeléseik megvalósításához. Lesz pénz – hajtogatták, mint egy mantrát, de nehéz lenne elhinnünk, hogy akár ők maguk egy percig is hittek abban, hogy lázálmos képzelgéseik megvalósíthatóak, hiszen – ahogy akkor is írtuk – nem kell gazdasági Nobel-díj ahhoz, hogy az ember belássa, nem lesz jó vége annak, ha kevesebb bevétel mellett több kiadást terveznek.

És nem is lett, erre bizonyíték a tervbe vett, a kormányprogramban nem szereplő adóemelés. A király tehát meztelen, s be is vallotta, hogy alaposan átvert mindenkit. Mi meg állunk itt leforrázva, s számolgatjuk, hogy a literenkénti 40–50 banis üzemanyagár-emelés nyomán mennyivel drágul az élet, mennyibe fog nekünk kerülni, ez a jó kis átverés. Félő ugyanakkor, hogy ez csak az első lépés, a költségvetésen egyre növekvő lyuk betöméséhez ennél jóval többre lesz szükség, és további adóemelések jönnek.

Akadnak elemzők, akik ennél is pesszimistábbak, s arról beszélnek, hogy a gazdaság jelenlegi alakulása – a sok adakozással és felpörgött fogyasztással – vészesen hasonlít a tíz évvel ezelőtti helyzethez, és ha nem változik semmi, akkor egy éven belül elkerülhetetlenné válik az újabb válság kialakulása.

A kormány azonban továbbra sem adja semmi jelét annak, hogy hallgatna a józan hangokra, amelyek az év eleje óta figyelmeztetik a helyzet fenntarthatatlanságára, semmi sem utal arra, hogy hosszú távú, konstruktív tervekkel próbálnák kompenzálni a kampányadakozást. Padlógázzal vezetik tovább az országot a szakadék felé, az üzemanyagot pedig ezúttal is velünk fizettetik meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat