Páva Adorján

2017. október 18., 22:55

Elmormolt hazahívó szó

Egyre több hivatalos forrásból hallani olyan hangzatos számadatokat, amelyek szerint a külföldre vándorolt romániaiak alig várják, hogy hazatérjenek.

A minap Ilan Laufer üzleti környezetért, kereskedelemért és vállalkozásokért felelős miniszter azt nyilatkozta, egy felmérés szerint az idegenbe szakadt polgárok 70 százaléka öt éven belül visszatérne, 40 százalékuk pedig már három éven belül hazatelepedne.

Arról azonban rendszerint hallgatnak az adatközlők, hogy az elvándoroltak milyen feltételekhez kötik a „csak ide” repülőjegy megvásárlását. Mert egyértelmű, hogy az erős érzelmi kötődések nem engedik végleg bezárulni a visszatéréssel kecsegtető kaput, de amikor a lehetőségek észszerű összevetéséről van szó, fizetésről, munkakörülményekről, megbecsülésről, közérzetről, tervezésről, jólétről és biztonságról, akkor a honvágy illendően elcsitul.

Rendkívül nehéz hazacsalogatni azokat, akik aktív részeseivé váltak a nyugati társadalmaknak, akiknek már beivódott a mindennapjaikba egy nagyon más világ életvitele, értékrendszere. A többi közép-kelet-európai ország kormányához hasonlóan Bukarest is kidolgozott már egy-két programot, ám néhány tucat vállalkozás beindításának felkarolása, anyagi támogatása, üzleti tervek kidolgozása, továbbképzések biztosítása sajnos vajmi keveset segít, szépít azon a problémahalmazon, amelyet röviden Romániának nevezünk, és aminek újbóli „felfedezése” óhatatlanul sokkolja a hazatérőket.

Örvendetes, hogy a külföldön élő, dolgozó több millió romániai többsége nem zárkózik el a hazatérés gondolatától, de álságos hozzáállásról tesz tanúbizonyságot az, aki ezt az érzelmi tanúságtételt arra használja fel, hogy szépítse, vonzóként tüntesse fel a valójában továbbra is lehangoló itthoni viszonyokat. Amelyek ismeretében középiskolás diákjaink, egyetemistáink jelentős hányada továbbra is azt tervezi, hogy tanulmányai végeztével elhagyja az országot.

Bizonyos, hogy amíg Románia nem kászálódik ki a korrupció, a bürokrácia, a minden hájjal megkent nagymenők és kiskirályok hálójából, nem várható az egyéni és közösségi életszínvonal hirtelen megugrása, a fiatal munkaerő itthon tartása, az emigráltak tömeges hazatérése.

Ugyanakkor az sem véletlen, hogy a mindenkori bukaresti kormány csak ímmel-ámmal foglalkozik az elvándoroltak hazacsábításával. Köztudott, hogy a kenyerüket külföldön megkeresők évente több milliárd eurót postáznak gyakorlatilag a román gazdaság címére, ami távolról sem elhanyagolható bevételforrás. Közben pedig egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kint élő románok szervezetei is a kormányra, hogy Bukarest hathatósan segítse őket identitásuk megőrzésében – azaz ottlétüket tegye otthonosabbá.

Ilyen körülmények között csakis látszatmegoldások születhetnek, a vészjósló demográfiai folyamatokhoz passzívan viszonyuló román államtól e téren sem lehet sok jóra számítani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2017. október 17., kedd

Beszédes igénytelenség

„Vedd fel a glugádat, legyél mistó, betontáré!” „Nem még vagy deszkurkörec, ha megveszed az abonamentet a trámvájra” – gyakran hallani ilyesféle keverékmondatokat a nagyvárosi utcán.

Molnár Judit 2017. október 17., kedd

Nagyurak kisegérszerepben

Ismét a mondásnak megfelelően történt: egeret szültek a hegyek.

Balogh Levente 2017. október 16., hétfő

Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő Sebastian Kurz vezette Néppárt győzelme, annyi bizonyosnak tűnik, hogy „sógorainknál” az eddigihez képest gyökeresen új stílusú kormányzás jöhet.

Rostás Szabolcs 2017. október 16., hétfő

Szocdemek önsorsrontása

A szocdemek népszerűségvesztésén túlmenően a rövid politikai válság első számú haszonélvezője tehát a jobbközép államfő, aki potenciális baloldali ellenjelölt hiányában várhatóan gond nélkül újrázhat a 2019-es elnökválasztáson.

Balogh Levente 2017. október 13., péntek

Katalán dilemmák, spanyol válaszok

Puigdemont és katalán függetlenségpárti társai nehezen jöhetnek ki jól ebből a helyzetből, mivel a függetlenség kikiáltásával sokra nem mennének, azt ugyanis senki sem ismerné el.

Páva Adorján 2017. október 12., csütörtök

Csapatépítő tréning

Nagyot fordult szűk két év alatt a futballvilág a magyar szurkolókkal: miközben 2015 novemberében milliók ünnepelték válogatott kedvenceikkel együtt az ősidők óta várt Európa-bajnoki szereplés kiharcolását, a drukkerek most a játékosok kifütyülésével vettek búcsút a kudarcos világbajnoki selejtezősorozattól.

Kiss Judit 2017. október 11., szerda

Az egy főre eső rossz hírek

Ha csak találomra olvas bele valaki a hazai portálok kínálatába, lapozza fel az újságokat, naponta értesülhet arról, mi minden nem működik zökkenőmentesen az egészségügyben (sem).

Rostás Szabolcs 2017. október 10., kedd

Száz nap homály

Száz nappal a beiktatását követően egyszerűen katasztrofális a Mihai Tudose vezette kormány tevékenységének a mérlege, és mindezt a hatalmon lévő szociáldemokraták (PSD) „házi közvélemény-kutatójának” számító Avangarde felmérése is bizonyítja.

Bálint Eszter 2017. október 09., hétfő

A romániai oktatás állatorvosi csikója

Magyarán, továbbra is ott tartunk, hogy akár Ion Creangă gyermekkori emlékei esetében, egy archaikus szöveggel kínozzák a gyermekeket, és csodálkoznak azon, hogy aztán elmegy a kedvük az egésztől.

Balogh Levente 2017. október 06., péntek

Szájba verve

Jellegzetes kép 2017-ből a magát a kisebbségi jogok biztosítása szempontjából példaértékűnek hirdető Romániából.

Vélemény
Kiss Judit: Beszédes igénytelenség

„Vedd fel a glugádat, legyél mistó, betontáré!” „Nem még vagy deszkurkörec, ha megveszed ...

Molnár Judit: Nagyurak kisegérszerepben

Ismét a mondásnak megfelelően történt: egeret szültek a hegyek.

Balogh Levente: Kurz új világa

Ha földrengésszerűnek nem is nevezhető az ausztriai választásokat az előzetes felméréseket beigazolva megnyerő ...

Hallgassa online rádióinkat