Balogh Levente

2018. július 22., 10:23

A máig kísértő kommunizmus

A kommunizmus nem múlt ki, az iránta való nosztalgia a pusztítások ellenére a mai napig köztünk él.

Ez a legkevésbé sem biztató következtetés vonható le az IRES közvélemény-kutató legfrissebb felméréséből, amely szerint a romániai lakosság azon hányadának fele, amely személyesen, már felnőttként megélte az 1989 előtti kommunista időket, úgy véli: a szocializmus jobb, mint a kapitalizmus.

A kutatás tulajdonképpen a gazdaságról alkotott képet hivatott felmérni. A kérdezőbiztosok azt firtatták, hogyan viszonyulnak a polgárok ma, 28 évvel a rendszerváltásnak nevezett események után a kapitalizmushoz, a vállalkozás szabadságához, mit gondolnak az állam szerepéről a gazdasági élet és a piaci verseny vonatkozásában. A válaszok meglehetősen lesújtóak: bár a többség szerint a kapitalizmus számos pozitív tulajdonsággal bír, és a vállalkozások is fontosak, az államnak mégis jelentős szerepet kellene játszania a munkahelyteremtésben, valamint a nyugdíj- és az egészségbiztosításban.

Ennek nyomán 50 százalék mondta azt, hogy a kapitalizmus és a szocializmus közül a szocializmust választaná, és csupán 44, hogy a kapitalizmust. Így nem is meglepő, hogy 35 százalék teljes mértékben egyetért, 31 százalék pedig „csak” egyetért azzal, hogy 1989 előtt jobb volt. Az indokok hajmeresztőek: többségük szerint az ipar, a politikai helyzet, az infrastruktúra, az egészségügy, az oktatás, a munkaerőpiaci helyzet és az életszínvonal is jobb volt a kommunizmus idején.

Feltételezhetően a kérdezőbiztosok nem csupán egykori szekusokat, házbizalmikat vagy magas beosztású pártfunkcionáriusokat kérdeztek meg, így a válaszok valóban a mai romániai közhangulatot tükrözik. Ami kétségbeejtő. Az okok persze nagyjából nyilvánvalóak: az 1990 utáni időszak csupán kevesek számára számít sikertörténetnek, a Ion Iliescu fémjelezte, az ellenzék szétverésére megszervezett bányászjárások, a még valamelyest működő állami cégek elkótyavetyélése és szétlopása által meghatározott első tíz évnek nem sok köze volt a valódi demokráciához és a piacgazdasághoz.

Az infláció, a bürokrácia, a kapcsolatrendszerüket kihasználó volt titkosszolgálati és politikai tótumfaktumoknak kedvező rablókapitalizmus és a mindent behálózó korrupció sem abba az irányba hatott, hogy az emberek pozitívan éljék meg az 1990 utáni időszakot. Mint ahogy az sem, hogy a kommunista utódpárt a mai napig népszerű, mivel továbbra is az államtól való függést próbálja fenntartani, a beígért nyugdíj- és béremelések révén azt az illúziót keltve a kiábrándult tömegekben, hogy az állam mindennek jobb gazdája, és az újraelosztás révén mindent jobban meg tud oldani, mint a magánszféra.

A nulla gazdasági ismerettel rendelkező polgárok ezt el is hiszik, miközben lassan három évtized távolából már az 1989 előtti időszak is megszépül – hiszen akkor biztos, sőt kötelező munkahely volt viszonylag decens fizetéssel, állami panellakással és ingyenes egészségüggyel.

Hogy mindez igazából gazdaságilag fenntarthatatlan volt, hogy a 80-as évekre gyakorlatilag minden működésképtelenné vált, hogy a lakások fűtetlenek, a boltok pedig üresek voltak, így csak feketén, pult alól lehetett még a legalapvetőbb szükségleti cikkekhez is hozzájutni, arra már kevesen emlékeznek. Mindez azt mutatja, hogy a kommunizmus ma is velünk él szinte minden formájában, és ma is meghatározza a közgondolkodást. Nem csupán a gazdaság terén, hanem az emberek egymáshoz való viszonyában is – a most éppen a közigazgatási törvény magyaroknak kedvező cikkelyei ellen tüntetni készülő, és az államfő közbelépését sürgető soviniszta román szervezetek képviselői is az 1989 előtt, a sajátos román fasiszta kommunizmus idején kanonizált magyarellenes dikurzus jegyében nyilvánulnak meg.

És nem csupán az idősebb generációk vélekednek megengedőbb módon a kommunizmussal szemben, hiszen ők nevelték ki a mai harmincas-negyvenes korosztályt is, amely ugyan már valamelyest nyitottabb és képzettebb, de egy része ugyancsak nem lát kivetnivalót a kommunizmusban és az annak alapjául szolgáló marxista tanokban. Akár még befolyásos véleményvezérként, publicistaként vagy egyetemi oktatóként is a mindenütt csak tömegmészárlást és gazdasági összeomlást hozó ideológiával fertőzi a hangzatos, hamis egyenlőséget hirdető eszmékre fogékony fiatalok elméjét.

Ilyen körülmények között a kilátások nem túl biztatóak. És amíg a kormányok egyrészt az állam polgárok feletti gyámkodását hirdetik, folyamatosan nehezítve a magánszféra életét, legfőbb teendőjüknek pedig a korrupció és visszaélések miatti felelősségre vonásuk ellehetetlenítését tekintik, addig nehéz azt várni, hogy a polgárok egyáltalán közvetlenül megtapasztalhassák, mit is jelent a valódi piacgazdaság és az állampolgári felelősségen alapuló képviseleti demokrácia.

És belássák a nyilvánvaló tényt: ha ma nem is tökéletes minden, még mindig összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet, mint anno a kommunizmus idején. Vagy a jövőben lenne, ha hirtelen kollektív elmeháborodottság lenne úrrá rajtunk, és ismét a kommunizmus meghonosítása mellett döntenénk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Páva Adorján 2019. március 07., csütörtök

Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott vendégül a Tamási Áron Gimnázium. A találkozót a Hargita és a Dolj megyei tanfelügyelőség „hozta össze”, hogy a diákok testközelből ismerhessék meg egymás kultúráját.

Kiss Judit 2019. március 06., szerda

Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András „alteregójának”, Besenyő Pista bácsinak a „Mi hülyeség, mi nem az” című, emberi mivoltunk fonákságait görbe tükörben láttató eszmefuttatását.

Makkay József 2019. március 05., kedd

Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális világnézetű magyar értelmiségi teljes mellszélességgel az USR + PLUS listáját ajánlja bizonyosságként arra, hogy ennél jobb társaságot senki nem kínál.

Bálint Eszter 2019. március 04., hétfő

És a végén senki sem felel

Az év végéig elkészül 180 kilométer autópálya – mondta fel a leckét Răzvan Cuc újonnan kinevezett közlekedésügyi miniszter. Hisszük, ha látjuk – válaszolhatnánk, de valljuk be, az eddigi tapasztalataink alapján nemigen tudjuk elhinni.

Balogh Levente 2019. március 01., péntek

A Fogarasföldtől a Székelyföldig

Harminchárom Brassó, illetve Szeben megyei település a napokban bejelentette, hogy létre kívánják hozni a Fogarasföld mikrorégiót.

Pataky István 2019. február 28., csütörtök

Sóhivatalok Európája

Politikai szimpátia alapján lehet örülni, illetve keseregni azon, hogy Laura Codruța Kövesit, a DNA korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága.

Kiss Judit 2019. február 27., szerda

Számszerűség, bizalmatlanság

Nem kevesen ódzkodnak attól a romániai lakosok közül, hogy rendszeresen járjanak orvoshoz, fogorvoshoz. Erről most újfent „van papírunk”.

Balogh Levente 2019. február 26., kedd

Szimbolikus politizálás

Abban nincs sok meglepő, ha olyan szervezetek állnak elő újabb és újabb magyarellenes megnyilvánulásokkal, amelyek illetékeseit éppen azért ejtőernyőzték Erdélybe, hogy folyamatosan mérgezzék a magyar–román viszonyt. 

Rostás Szabolcs 2019. február 25., hétfő

Jövőkép, erődemonstráció

Ahhoz képest, hogy jövőképformáló iránymutatások felsorakoztatásának szánták, az RMDSZ Kolozsvárt rendezett kongresszusán sokszor olyan érzése támadt a külső szemlélőnek, mint amikor egykori katonatársak közös élménybeszámolóját hallja.

Balogh Levente 2019. február 22., péntek

Jelképérték

„Ha történetesen akkorra jelentenék be az elkövető kézre kerítését, amikor ez az írás megjelenik, már akkor is késő lenne” – írtuk pontosan három héttel ezelőtt ugyanezeken a hasábokon.

Vélemény
Páva Adorján: Rareș Vasilicáék udvarhelyi építkezése

Különleges látogatók érkeztek a minap Székelyudvarhelyre: tizenhat craiovai középiskolást látott ...

Kiss Judit: Mi normális, mi nem az

Biztosan sokan hallották már a magyar abszurd humor egyik legjelesebb képviselőjeként ismert Laár András ...

Makkay József: Pofonterápia-mentes EP-választást

Az európai parlamenti választások romániai esélyeit taglaló egyik Facebook-csoportban egy liberális ...

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat