Visszaszolgáltatta a rabló a több mint egymillió euró értékű Goffriller-csellót Párizsban

MTI 2018. február 17., 23:02 utolsó módosítás: 2018. február 17., 23:04

Megkerült szombaton Ophélie Gaillard csellóművész páratlan értékű Goffriller-csellója, amelyet két nappal korábban raboltak el tőle Párizs közelében – közölte a művész.

Ophélie Gaillard a neves hangszerrel

„Kaptam egy névtelen hívást délben, miszerint a cselló a ház előtt parkoló egyik gépkocsiban van. Meg is találtam a hátsó ülésen” – mondta. A France2 közszolgálati televízió híradója szerint a csellista szomszédja gépkocsijának ablakát betörték, és betették az autóba a hangszert.

A francia csellista Facebook-oldalán írta meg, hogy amikor csütörtökön kilépett a Párizstól északra fekvő Pantinban lévő otthonából, valaki késsel megfenyegette és elvette hangszerét, majd elviharzott vele.

Segítséget kért az 1,3 millió euró értékű 18. századi hangszer megtalálásához, amelyről fotókat is közzétett. Ami a hegedűsöknek Stradivari, az a csellistáknak Gofriller. Matteo Goffriller (1659-1742) velencei hangszerkészítő volt, aki leginkább csellóiról vált világhírűvé. Az általa készített hangszeren latin felirat hirdette, hogy műhelyében készült, továbbá az évszám – Gaillard csellója esetében 1737 –, amikor a hangszert készítette. De csak kevés hangszerre tette rá névjegyét, hogy elkerülje az adófizetést a velencei hatóságoknak. Ophélie Gaillard egy bank adományaként kapta kölcsön a világhírű hangszert.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat