HIRDETÉS

Növekvő érdeklődés kíséri a pásztorjátékot

Nyulas Piroska 2016. december 26., 19:16

Pásztorjátékot mutattak be karácsony este a Maros megyei Nyárádremete római katolikus templomában, a résztvevők kíváncsian várták a vigíliamisét megelőző előadást.

 

A földrajzi adottságai révén a Nyárád mente bölcsőjének nevezhető község több tagtelepülésén is felelevenedett ez a régi szokás, amelyet a tanítók, tanárok, egyházi emberek, a helyi gyerekekkel karöltve tartanak életben.
A szokás szerint a helyi iskola diákjai előadják a Jézus megszületését megidéző történetet, a betlehemest, a község többi településén pedig már a hároméveseknek is megadatik a szereplés öröme. Nyárádremetén, két angyalhangú leány énekelt a bevezetőben, őket követte Kis Richárd Mihály nyárádköszvényesi diák előadása, majd a hagyományos pásztorjáték került sorra. Az angyalok fehér ruhában, angyalhajjal, a pásztorok bundakabátban, a szerencsésebbek igazi subában, a királyok kölcsönkért miseruhát öltve bújtak szerepükbe.

Már-már hiánycikk a suba, amellyel három vagy négy évvel ezelőtt minden gyerek rendelkezett – mondta el lapcsaládunknak Gál Judit, az előadás szervezője, aki azt is elmondta, a gyerekek hozzáállása lankadatlan, évről évre várják, hogy sorra kerüljenek a betlehemes előadásában. „Általában az osztályhoz mérem az előadásokat, hogy mennyi jó énekeshang van, tehetségesebb gyerek, aki jobban tud szerepelni, mert ugye nem mindenki szeret a közönség előtt egyénileg megnyílni. És ennek alapján szoktam keresgélni, leginkább az interneten. Ha egy osztályban nincsenek elegen, akkor »kölcsönkérünk« kisebb osztályokból” – magyarázta lapunknak Gál Judit vallástanár, aki 2002-től irányítja ezt a tevékenységet a helyi kántor és kollegák segítségével. Továbbá elmondta, Bálint József néprajzkutató könyvében olvasta, hogy Remetén már nagyon régi hagyománya van a betlehemesnek, és a kommunizmus idején is előadták a templomban, az éjféli misén. Az igény pedig azóta is megvan a karácsonyi misztériumjátékokra mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek részéről, „hiszen nem azért maradt fent egy hagyomány, hogy elfeledjük, hanem hogy továbbadjuk, gyarapítson, valamint folytonosságot, életet, ünnepet adjon”.

Nyulas Piroska

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS