Megnyitják a Mini-Erdély parkot Székelyudvarhelyen

Krónika 2017. május 25., 13:19

Románia első szabadtéri makettparkja nyílik meg pénteken a székelyudvarhelyi Székely Támadt-várban, ahol színes programokkal várják a látogatókat a hétvégén.

Megnyitják az ország első szabadtéri makettparkját pénteken a székelyudvarhelyi Székely Támadt-várban, ahol egész nyáron díjmentesen lehet megtekinteni a kiállítást. A brüsszeli mintára készülő Mini-Erdély park végleges változatát majd Szejkefürdőn állítják ki, viszont most a polgármesteri hivatal és a Haáz Rezső-múzeum engedélyével egy előzetes kiállítást nyitnak a városnapok keretében.

A pénteki rendezvényen a Székelyföldi Legendárium projektje alapján készült alábbi maketteket nézhetik meg az érdeklődők: Barcarozsnyó vára, törcsvári vár, fogarasi vár, prázsmári erődtemplom, Berethalom szász vártemploma, Székelyderzs unitárius vártemploma, Mikó-vár, Székely Támadt-vár, udvarhelyi református templom, Déva vára, Vajdahunyad vára, Jézus szíve kápolna, dési zsinagóga, Nagybaromlak erődtemploma, Szent Miklós-plébánia, udvarhelyi városháza, Rhédey-kastély, Kelnek szász vártemploma, csíksomlyói kegyhely, marosvásárhelyi vár.

A 15 órától kezdődő megnyitón a szalagot gyerekek vágják el,

minden évben más-más székelyudvarhelyi iskola negyedik osztályos lány és fiú éltanulói kapják meg egy évig a Mini-Erdély „fejedelemségét”.

Idén a Tompa László Iskola tanulóinál lesz a staféta. Az esemény alkalmával az Eötvös József Szakközépiskola együttműködésével a polgármesteri hivatal munkatársai a múzeum koordinálásával kitisztították a Telegdy-bástyát, amelyet évtizedek óta nem látogathattak meg a helyiek, mert be volt építve, és raktérként használták.

Szintén a székelyudvarhelyi városnapok keretében szervezik meg vasárnap a Székelyföldi Legendárium-karnevált, amelyre a szervezők már hónapokkal ezelőtt több iskolában is meghirdették a felhívást. A feladat szerint az iskolás színjátszó csoportok olyan székely mondákat vagy legendákat kell hogy betanuljanak, amelyek a szülőhelyük közelében találhatók, és mindezt maximum hét percben kell előadniuk.

A versenyre összesen 27 csapat jelentkezett, többek között agyagfalvi tanulók, akik a telekfalvi töklámpás történetét elevenítik meg, a pusztinai gyerekek csángó népmesét adnak elő, a korondi iskolások a Móricz-kő kincsének meséjét jelenítik meg, a sepsiszentgyörgyiek A nagypataki Várbérc című legenda saját feldolgozását hozzák el, a székelyudvarhelyi tanulók pedig legendával, énekkel és tánccal készülnek.

A fődíj a Legendárium-rajzfilmsorozat mesepatkója és egy anyaországi kirándulás.

A karnevál vasárnap 11 órakor kezdődik a gyerekek előadásával, a programban szerepel a középkori harcművészet- és táncbemutató, felvonulás Székelyudvarhely központjába, ahova a csapatokat elkíséri a szejkei bivalyos szekér, valamint a rajzfilmsorozat új jelmezes szereplői.

A rendezvényen a sepsiszentgyörgyi Evilági zenekar bemutatja Zenerege című lemezét, amelyet a Székelyföldi Legendáriummal és László Noémivel közösen valósítottak meg, az együttes dalokban örökíti meg a székelyföldi székek egy-egy legendáját vagy mondáját. Színpadra lép a gyergyószentmiklósi Baricz Gergő is, aki az X-Faktor második szériájában vált ismertté, ahol harmadik helyezést ért el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat