Kupakokkal megelevenített népmese – világrekordot döntenének Szatmár megyében

Bede Laura 2017. december 06., 16:04

A Guinness-rekordok könyvébe szeretne bekerülni a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, amely hatmillió pillepalackkupak összegyűjtését, kiállítását tűzte ki célul.

Képünk illusztráció Fotó: Pethő Melánia

A szelektív hulladékgyűjtést szeretné népszerűsíteni a december 5-én elindított, Millió kupak – Millió mosoly elnevezésű programmal a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. „Én nagy hangsúlyt fektetek a környezetvédelmi nevelésre, és eddig már számos hasonló jellegű, óvodákat, iskolákat érintő programot szerveztünk. Ezúttal egy hulladékgazdálkodásról szóló projektet indítottam, mivel

jó példa lehet a gyereknek és szülőnek egyaránt, illetve valamilyen szinten segíthet megfelelni az Európai Unió elvárásainak, miszerint 2020-ig ötven százalékkal kell növelni az újrahasznosítás mennyiségét”

– mondta el a Krónika megkeresésére Békéssy Erzsébet, az ügynökség igazgatója.

Hozzátette, ha a féléves program során sikerül összegyűjteni hatmillió pillepalack-kupakot, a megyei tanács támogatásával bekerülhetnek a rekordok könyvébe. A szervezők a héten megpróbálják minél több Szatmár megyei óvodában és iskolában népszerűsíteni a programot, amelyre január 3-áig lehet benevezni.

„Remélem, hogy a megye összes óvodája be fog nevezni, és partnerséget köt majd legalább egy iskolával.

A terv szerint az iskolások gyűjtik a pillepalackot, amelynek kupakját odaadják az óvodáknak. Bízom benne, hogy az együttműködés révén a két intézmény közelebb kerül egymáshoz, és sikerül elérni a szükséges mennyiséget”

– részletezte az ötletgazda. A gyűjtés folyamatos, de a gyerekek április 1-jén egységes technikával, a kupakok felhasználásával elkezdenek létrehozni egy öt négyzetméteres kollázst, amely egy népmese-jelenetet fog ábrázolni – a nemzetközi népmesék évének alkalmából.

Szeretnénk megeleveníteni a régi népmeséket, hogy a gyerekek ezeket is megismerjék, ne csak a modern mesefigurákat. Ha a kollázs hosszabb lesz, mint amit eddig valaha készítettek a világon, akkor talán ezzel is beléphetünk a rekordok könyvébe, ezáltal a megyénk világszinten is ismertté válhat”

– fogalmazott Békéssy Erzsébet.

Mint kifejtette, a plaketteket jövő év június 5-én, a környezetvédelmi világnapon állítják ki a szatmárnémeti stadionban, ahol kiértékelik a programot és díjazzák a legtöbb kupakot összegyűjtött intézményeket. Tíz óvoda, illetve tíz iskola vehet majd részt jövő nyáron egy háromnapos ökológiai táborban. A kiállítás után minden óvoda hazaviheti a plakettjét, elhelyezheti az intézmény udvarára szimbólumként, hogy részt vett a programban, hozzájárult a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítéséhez, illetve a népmesék évét is megünnepelte.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat