Kalotaszegi muzsikák a Kossuth Rádióban: Két zenészcsaláddal ismerkedhetnek meg a hallgatók

Krónika 2018. augusztus 18., 14:11

A bánffyhunyadi és bogártelki muzsikusokat mutatja be a magyar közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora az augusztus 20-ai héten. A Kossuth Rádióban kora reggel kalotaszegi zenék kerülnek a korongra.

Kalotaszegi tánc Fotó: Archív

A Kossuth Rádió Hajnali – Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora augusztus utolsó hetében Kalotaszegre látogat, és muzsikusokat, a bánffyhunyadi Csipás és a bogártelki Czilika családot mutatja be – tájékoztattak a szervezők.

A Bánffyhunyad és Kolozsvár között elterülő vidék hagyományos zenei műveltsége rendkívüli volt.

Egykor minden faluban saját muzsikusokat tartottak, akik zenéjükkel jelen voltak a közösség és az emberi élet nagy eseményein, az újszülött megkeresztelésétől a halotti torig. A zenészek általában cigányok voltak, akiket megbecsült a paraszti társadalom. A zenész mesterség jellemzően családon belül öröklődött, így idővel nevezetes dinasztiák alakultak ki.

Kalotaszeg nyugati központjában, Bánffyhunyadon a legnevesebb muzsikusok a Varga családból kerültek ki. A dinasztia tagjai, akiket ragadványnevükön Csipásoknak is neveztek, idősebb Varga Ferenc prímástól, az Öreg Csipástól származtak.

A balkezes hegedűs játékát néhány hangfelvétel is megőrizte az utókor számára, és az Erdély visszacsatolásakor készült Kalotaszegi Madonna című mozifilmben néhány táncos jelenetben is felbukkan bandájával, sőt egymondatos mellékszerepben a főszereplő „kisasszonyka” kedvenc nótája iránt érdeklődik.

A bogártelki muzsikus dinasztia, a Czilikáké eredetileg a közeli Türéről származott.

Bogártelke lakossága, amely a 20. század első éveiben nem tett ki ötszáz léleknél többet, az első világháború utáni években döntött arról, hogy közös munkával, kalákában házat épít, és a türei cigány muzsikusok közül néhányat a saját falujába hív lakni. Az így bogártelkivé lett a Czilika család két legismertebb prímása: Czilika János és Boros Samu édestestvérek voltak, de egyikük anyai, másikuk apai ágon örökölte családnevét. A család idővel a Nádas menti falvak egyik legkeresettebb zenészcsaládjává vált, amely az újabb divatok, a tangóharmonika és a dob megjelenésekor is képes volt megfelelni a megváltozott zenei igényeknek.

A Hagyományok Háza Hajnali című műsora zenei összeállításában a hallgatók az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből hallhatnak mindennap más válogatást falusi vonósbandák előadásában. A Kossuth Rádió kora reggeli műsorát Éri Márton és Maruzsenszki Andor szerkeszti, és Pénzes Géza vezeti. A műsor interneten is elérhető a www.mediaklikk.hu/mediatar oldalon.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat