HIRDETÉS

Jöjjön a turista, de ne autóval

Sárosi István 2016. december 28., 19:46

Kitiltanák az autós forgalmat a Brassó megyei Szászfehéregyházáról az április és október közötti időszakban. Az odaérkező turistákat a falu szélén lévő parkolóból lovas kocsikkal szállítanák a település területén. A felvetést azzal indokolják, hogy megőriznék a falu eredetiségét – közölte Caroline Fernolend megyei tanácsos – írja az Agerpres.

 

„Idén 35 ezer turista látogatott el Szászfehéregyházára, többen, mint a tavaly. A meg­növekedett turistaforgalom megnehezítette a településen való közlekedést, és akadályozta az állatok hazatérését a legelőről” – magyarázta Caroline Fernolend, aki azt is elmondta, az állatok nem férnek hozzá a számukra kihelyezett itatókhoz sem az út szélén parkoló rengeteg autótól. Az elöljáró az Európai Bizottsághoz fordult, hogy olyan rendszabályt dolgozhassanak ki, amely a település lakóinak és az odalátogató turistáknak is előnyös.
Jelenleg 150 férőhelyes parkolót építenek a település szélén, innen huszonöt lovas kocsi biztosítaná a turisták szállítását a különböző látványosságokhoz, például a szászfehéregyházi várhoz, amely 1999 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Térképet is készítenek, amely tartalmazza a helyi panziókat, boltokat és kézműves műhelyeket. A tanácsos elmondta, korábban turisták is jelezték, hogy a település már nem a régi, rengeteg az út szélén parkoló autó, és emiatt Szászfehéregyháza veszít a varázsából. A rendszabály remélhetőleg megoldja ezt a problémát, sőt azt remélik, hogy a lovas közlekedés népszerű lesz a turisták körében, így tíz év múlva is lesz, amiért ellátogassanak a faluba. Idén az odalátogató turisták közül a hazaiak voltak többségben, de korábban megesett, hogy franciák voltak többen, sőt Ausztráliából is érkeztek látogatók.

Sárosi István

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS