Háromszéki összefogás a fagyoskodókért

Bíró Blanka 2017. január 08., 16:55

Több száz embert mozgósított szombaton éjszaka Sepsiszentgyörgyön a Máltai Szeretetszolgálat felhívása, hogy segítsenek azoknak, akik a szabadban vagy fűtetlen helyen töltik az éjszakát. 

A Facebookon közölt felhívásra több tucat felajánlás érkezett, a szentgyörgyiek élelmet, meleg ruhát és pokrócokat ajánlottak fel. Tischler Ferenc, a szeretetszolgálat országos főtitkára, helyi tanácstag lapunknak elmondta, este nyolc órakor körül döntötték el, hogy meleg teát, pokrócot visznek a rászorulóknak, ami a kegyetlen fagyban életmentő lehet. A közösségi oldalra beírt felhívás után viszont annyi felajánlás érkezett, hogy egész éjszaka gyűjtötték és hordták ki az élelmet, a meleg ruhát. Éjfél után már nem is fogadtak el adományokat, csak szétosztották a meglévőket, ám azt tervezik, hogy az akciót néhány hét múlva megismétlik, akkor úgy szerveznék, hogy az adakozók, ha akarnak, személyesen találkozhassanak a rászorulókkal.

Tishler elmondta, elsőként azokhoz mentek, akik a nagy hidegben a fűtetlen kunyhóikból néha bevonulnak az éjszakai szállásra, de aztán mégis hazamennek, mert kötődnek az otthonukhoz. Ők általában a különböző vállalatok, például a vasút által hátrahagyott kalibákban élnek, ahol sem villany, sem fűtési lehetőség nincs. „Nagy örömet szereztünk. Olyan is akadt, aki már egy féléve nem evett süteményt” – mondta meghatódva Tischler.

Sepsiszentgyörgyön ugyanakkor az Andrei Mureșanu Színház is előrukkolt egy sajátos humanitárius akcióval: ezen a héten a teátrum öltözőjéből lehet téli ruhákat elvinni, és aki segíteni akar, be is vihet meleg ruhákat. A kampány kezdeményezője, Anna Maria Popa színházigazgató elmondta, naponta 9- 16 óra között nyitják meg az öltözőt, és állványokra teszik az elvihető téli ruhát. Néhány óra alatt több mint húsz bundát gyűjtöttek az adakozóktól, ezeket kitisztították, és hétfőn elvihetik a rászorulók. Az akciót a Facebookon is népszerűsítik.

Kézdivásárhelyen is adakoztak a rászorulóknak: kevesebb mint egy óra alatt fogyott el az a 400 adag étel, amelyet szombaton osztottak szét a céhes város főterén. Az Újévi meleg étel elnevezésű eseményt Héjja Tamás harmadik alkalommal szervezte meg, az akció elsődleges célja a közösségépítés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat