Feketében a vörös szőnyegen – a zaklatási botrányok kerültek középpontba az Aranyglóbusz-gálán

Hírösszefoglaló 2018. január 08., 16:52 utolsó módosítás: 2018. január 08., 16:53

Átadták az Aranyglóbusz díjakat helyi idő szerint vasárnap este a hollywoodi gálán, ahol a jelenlevők a beszédekben és az öltözetekben is a szexuális zaklatásokra hívták fel a figyelmet.

Hatalmas kis hazugságok főszereplői Aranyglóbuszaikkal Fotó: Híradó.hu/MTI/EPA

„Hollywood! Sok mindenről kell beszélnünk” – ezzel a szlogennel nyitotta meg helyi idő szerint vasárnap este a 75. Aranyglóbusz-gálát Seth Meyers házigazda, utalva ezzel a teljes szórakoztatóipart megrázó zaklatási botrányokra. Néhány hónappal azután, hogy többek között Harvey Weinstein producert, Kevin Spacey-t, Charlie Roset szexuális abúzussal vádoltak,

a Beverly Hills-i díjátadó erős politikai töltetet kapott: a hollywoodi sztárok figyelemfelkeltő céllal feketét viseltek,

valamint a hatalmi visszaélések ellen küzdő, az áldozatoknak jogi segítséget nyújtó Time's Up kampány részeként a díjátadón nyolc színésznő is jogi aktivisták és ügyvédek kíséretében jelent meg, illetve többen a kampány logóját tűzték fel ruhájukra – olvasható a hvg.hu portálon. Az est egyik legemlékezetesebb beszédét talán a legjobb női főszereplő díjával jutalmazott Elizabeth Mosstól hallhatta a közönség, aki A szolgálólány meséjét jegyző Margaret Atwoodtól vett idézettel vezette fel köszönőszövegét:

„Mi voltunk azok, akik nem szerepeltek a lapokban. Akik csak a lapszélen léteztünk, akik csak a történetek között éltek. Margaret Atwood, ez a díj a tiéd, és minden nőé, aki elég bátor volt ahhoz, hogy kiálljon az igazságtalanságok ellen, és harcoljon az egyenjogúságért és a szabadságért. Már nem csak a lap szélén létezünk. Már nem csak a történetek között élünk. Rólunk szólnak a lapok, és mi írjuk a történeteket”.

Nicole Kidman, aki a Hatalmas kis hazugságokban családon belüli erőszak áldozatát alakítja, azt mondta, reméli, hogy a sorozat rávilágít azokra a kihívásokra, amelyekkel a nőknek a munkahelyükön és otthon szembe kell nézniük.

A legtöbb díjat Martin McDonagh filmje kapta

Az Aranyglóbusz-gálán hagyományszerűen a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (Hollywood Foreign Press Association – HFPA) mozi- és tévéfilmes alkotásokat díjazott.

A Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) kapta a legjobb filmdráma, a legjobb drámai színésznő (Frances McDormand), a legjobb forgatókönyv (Martin McDonagh) és a legjobb mellékszereplő színész (Sam Rockwell) díját.

A Három óriásplakát Ebbing határában című filmdráma alkotói Fotó: Híradó.hu/MTI/EPA

A legjobb rendező A víz érintése (The Shape of Water) című alkotásáért Guillermo Del Toro lett. Vígjáték kategóriában a Lady Bird és főszereplője, Saoirse Ronan kapott elismerést. A tévés kategóriákban az HBO Hatalmas kis hazugságok (Big Little Lies) című sorozata négy jelölést váltott díjra: a legjobb minisorozat, a legjobb színésznő (Nicole Kidman), a legjobb mellékszereplő színésznő (Laura Dern) és a legjobb mellékszereplő színész (Alexander Skarsgard) díját is megkapta.

Az Amazon gyártásában készülő The Marvelous Mrs. Maisel nyerte a legjobb vígjátéksorozatnak és a legjobb színésznőnek (Rachel Brosnahan) járó elismerést. A Hulu produkciója, A szolgálólány meséje (The Handmaid's Tale) a legjobb tévés drámasorozatnak, illetve a legjobb drámasorozat-színésznőnek (Elisabeth Moss) járó Aranyglóbuszt is megkapta.

Először kapott Cecil B. DeMille-életműdíjat fekete nő

Oprah Winfrey vehette át az 1952-ben alapított Cecil B. DeMille-életműdíjat a 75. alkalommal megrendezett Aranyglóbusz-gálán, amelynek közönsége felállva ünnepelte a népszerű televíziós személyiséget és üzletasszonyt. A 63 éves Winfrey köszönőbeszédében hangsúlyozta: ő az első fekete nő, aki megkapta ezt az elismerést, és reméli, hogy ez a gesztus hatással lesz a ceremóniát néző fiatal lányokra.

„Fejet hajtok azok a nők előtt, akik évekig viselték el a zaklatást, mert – akárcsak édesanyámnak – számlákat kellett befizetniük, vagy az álmaikat kergették. Ők azok a nők, akiknek a nevét sohasem ismerjük meg. A hatalommal bíró bántalmazóknak pedig azt üzenem: az ő idejük lejárt” – fogalmazott Oprah Winfrey, aki a zaklatási botránnyal kapcsolatban arra biztatta a díjátadó nézőit, hogy álljanak ki igazukért, és mondják el, ami velük történt, mert ez a legerősebb eszközük a visszaélések felszámolására.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat