Robotépítő diákok sikere – a nyertes marosvásárhelyi csapat a jövő évi pekingi versenyre készül a továbbfejlesztett drónnal

Bede Laura 2018. november 19., 09:29 utolsó módosítás: 2018. november 19., 09:31

Hosszas tervezési-kivitelezési folyamat eredményét díjazták a Robochallenge nemzetközi robotversenyen, amelynek egyik kategóriájában a legjobban teljesített a marosvásárhelyi Sapientia egyetem HeptaCube nevű csapata.

Díjazott csapatszellem. Ugrai Márton (jobbra) és csapata hosszú ideje dolgozik a repülő robot megépítésén Fotó: Facebook/HeptaCube

Első helyezést értek el a Robochallenge nemzetközi robotverseny repülő autonóm robotok elnevezésű kategóriájában (Air Race) a marosvásárhelyi Sapientia egyetem diákjai. A HeptaCube nevű csapat tagjai – Ugrai Márton, Zsigmond Andor Attila, Mészáros Adél, Simó Zsuzsa – számítástechnika és automatika szakon tanulnak.

Tavaly már részt vettek a megmérettetésen, de akkor a felkészülés közben akadt problémák miatt nem teljesítettek jól.

A múlt évi tapasztalatok után elkezdtünk komolyabban foglalkozni a robot építésével, és idén november elejéig nagyon sokat dolgoztunk rajta. A drónunk egy hosszas tervezési-kivitelezési folyamat eredménye, amiben csapatunk tagjainak lelkesedése meghatározta a munkamorált”

– mondta el a Krónika megkeresésre Ugrai Márton.

Hozzátette, a pekingi mintára megszervezett verseny szabályzata nem változik, ezért minden évben lehet fejleszteni az eszközt, amellyel benevez a csapat. „A mi robotunk működésileg hasonlít a motorbicikli-manőverezéshez annyi különbséggel, hogy itt a járműnek a levegőben egy-két méter magasan, emberi pilóta nélkül kell két oszlop között nyolcasokat leírnia. Ilyen nyolcasból kellett tíz perc alatt minél többet megtenni” – magyarázta a csapattag. Kifejtette,

a robot megépítéséhez bármilyen alapanyagot felhasználhattak, nagy vonalakban a szabályzat a méretet, a tömeget és a maximális végsebességet korlátozta.

Ezen szabályok többnyire biztonsági okok miatt vannak felállítva.

A marosvásárhelyi csapat teljesítményét száz euróval és kisebb-nagyobb ajándékokkal jutalmazták, valamint meghívást kaptak egy kolumbiai robotversenyre. „A következő nagy cél nem Kolumbia, mivel ott konkrétan ezt a kategóriát nem hirdették meg. Ha sikerül tovább fejleszteni ezt a robotot, akkor az augusztusban szervezendő pekingi megmérettetésre szeretnék támogatást szerezni és eljutni” – fogalmazott Ugrai Márton, aki a kínai versenyen is csapatban szeretne megmérettetni.

A marosvásárhelyi diákok tevékenységét a HeptaCube nevű Facebook-oldalon lehet követni.

A 11. Robochallenge nemzetközi robotversenyt Bukarestben szervezték meg november elején. Tizenöt országból (Bulgária, Bolívia, Kolumbia, Ecuador, Mexikó, Moldovai Köztársaság, Lettország, Litvánia, Paraguay, Peru, Lengyelország, Románia, Oroszország, Törökország és Spanyolország) összesen 140 csapat vett részt. A három nap alatt 478 robot 13 különböző kategóriában versengett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat