Csúcstámadás: Klein Dávid feladta, Varga Csaba még próbálkozik

MTI 2018. május 15., 22:13 utolsó módosítás: 2018. május 15., 22:58

Nem sikerült a csúcstámadás Klein Dávidnak, a Sisapangma csúcsára indult hegymászó örül, hogy egyáltalán élve lejutottak a hegyről, annyira rossz idő van. A nagyváradi Varga Csaba még próbálkozik, elérte a Kancsendzönga négyes táborát.

Varga Csaba kitart Fotó: Facebook/Kalifa

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Kancsendzönga a csúcsmászás utolsó állomásához érkezett: Varga Csaba nagyváradi hegymászó már 7550 méternél tart, jelenleg a négyes táborban készül a csúcsmászás utolsó, legkeményebb 1000 méterére – tájékoztatták az expedíció szponzorai kedden az MTI-t.

Varga Csaba a kíméletlen időjárás ellenére úgy döntött, hogy folytatja a csúcsmászást, bár kevés esély van rá, hogy sikerrel felérjen a 8586 méteres hegy tetejére. A sportoló műholdas telefonon keresztül tartja a kapcsolatot segítőivel. Legutóbbi bejelentkezésénél úgy fogalmazott:

„Nagyon sok a hó, de ameddig tudok, ameddig lehet, én elmegyek, a végsőkig. Nem tudom, hogy ez csúcsot jelent-e, vagy nem, ez az időjárástól függ. Biztonságosan, de mindent megteszek, hogy minél magasabbra jussak."

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Sisapangma csúcsmászására a rossz időjárás mellett Bojan Petrov eltűnése is hatással volt. Klein Dávid és olasz mászótársai nagyjából 7400 méterig, a 3/A táborig jutottak fel, de a folyamatos havazás és a viharossá fokozódó szél minden expedíciót, minden hegymászót lezavart a hegyről. Klein Dávid és olasz társai a végletekig kimerülve érkeztek vissza az alaptáborba, a magyar mászó úgy fogalmazott: örül, hogy egyáltalán élve lejutottak a hegyről.

A közlemény szerint a Sisapangmát vélhetően senki sem mássza meg az idei szezonban, hiszen a rossz időjárási körülmények mellett a kínai kormány várhatóan visszavonja a mászóengedélyeket is. Erre többször is utalást tettek Bojan Petrov eltűnése után – emlékeztet a kommüniké. Bojan Petrovnak, Bulgária egyik legismertebb hegymászójának május 3-án veszett nyoma, eltűnését párja jelentette be május 6-án. Keresése már másnap elkezdődött, és jelenleg is tart.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat