Csomolungma: Klein is feladta, elmarad a magyar csúcsdöntés

MTI 2017. május 26., 17:45 utolsó módosítás: 2017. május 26., 17:46

Suhajda Szilárd után Klein Dávid is visszafordult a Mount Everestről a 8848 méteres csúcs elérése nélkül – tájékoztatta a vállalkozás sajtóreferense pénteken az MTI-t.

Klein Dávid életük megóvása érdekében fordult vissza két serpával

Klein Dávid a magyarok közül elsőként akart oxigénpalack használata nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára. A közlemény szerint az egész szezonra jellemző szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás miatt Klein a két filmes serpával együtt 8115 méterről az életük megóvása érdekében visszaereszkedett a négyes táborba, ahonnét a hajnali órákban indultak tovább. Azóta már elérték a kettes tábort – közölte a sajtóreferens.

A sajtós szerint Klein Dávid jól van, és ha kedvez az időjárás, szombatra már lejut az alaptáborba. Hozzátette, hogy az expedíció ezzel véget ért, ebben a szezonban több kísérletre a várható időjárási körülmények, valamint a Khumbu-jégesésen felállított létrák közelgő lebontása miatt nem lesz lehetőség.

Stefano Favaro, az expedíció menedzsere közleményében hangsúlyozta, hogy a két mászó teljesítménye példaértékű, mindent megtettek a vállalkozás sikere érdekében, „tökéletes fizikai és mentális állapotban", felkészülten érkeztek a Mount Everest alaptáborába, ám az idei szezonban nehéz időjárási körülmények fogadták az expedíciót. Hozzáfűzte: az expedíció menedzsmentje teljes mértékben egyetértett és kiállt Szilárd döntése mellett, amikor rosszulléte miatt szerdán visszatért az alaptáborba, hogy Klein Dávid tovább tudjon haladni.

Klein Dávid szerdán a 7200 méteren lévő hármas táborból kevesebb mint tíz óra mászás után érkezett meg a nagyjából 8000 méter magasságban lévő négyes táborba.

Innen néhány óra pihenés után a két filmes serpával együtt közép-európai idő szerint csütörtök délután indult tovább a Mount Everest csúcsára. A csúcsmászás során azonban a zord idő miatt végül Klein is visszafordult. Favaro szerint mind Suhajda, mind Klein felelősségteljes döntést hozott, „hiszen az expedíció filozófiája a tiszta és biztonságos mászás".

Eddig mintegy hétezren jutottak fel a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy tetejére a Himalájában, de kétszáznál is kevesebben vannak azok, akik oxigénpalack nélkül értek fel a csúcsra. Klein Dávid többször is próbálkozott ezzel, legutóbb 2014-ben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat