HIRDETÉS

Búcsúzik a filmvilág Carrie Fisher színésznőtől

MTI 2016. december 28., 09:44 utolsó módosítás: 2016. december 28., 14:20

Életének 60. évében elhunyt Carrie Fisher amerikai színésznő, az eredeti Star Wars trilógia Leia hercegnője. Pályatársai, barátai és a filmipar szereplői meleg hangon méltatják.

 

A család szóvivője, Simon Halls közleményben jelentette be a színésznő halálhírét kedden. „Szomorúsággal tölt el minket a Billie Lourd által közölt hír, mely szerint szeretett édesanyja, Carrie Fisher ma reggel 8 óra 55 perckor jobb létre szenderült\" – áll a közleményben. „Egy egész világ szerette – szörnyen fog hiányozni nekünk. Családunk szívből hálás a rajongók imáiért\" – közölték Fisher szerettei.

A Star Wars-filmek Leia hercegnőjeként ismertté vált, 60 éves színésznő egy Londonból Los Angelesbe tartó járaton kapott szívrohamot múlt péntek délután. A színésznőnek már a gépen leállt a lélegzése, a repülőn utazó orvos és egy ápoló végzett rajta lélegeztetést és szívmasszázst – azóta egy Los-Angeles-i kórház intenzív osztályán kezelték.

Carrie Fisher Beverly Hillsben született Eddie Fisher énekes és Debbie Reynolds színésznő gyermekeként. Nagyszülei apai ágon oroszországi zsidó bevándorlók voltak. A hetvenes években debütált színpadon, majd 1977-ben aratott sikert a filmvásznon, amikor a Csillagok háborúja című filmben először alakította Leia hercegnőt Mark Hamill és Harrison Ford oldalán, majd ugyanezt a szerepet eljátszotta a trilógia másik két részében. Ezek után több fontos szerepe volt még, játszott a többi között a Blues Brothers című filmben, továbbá Hannah és nővéreiben és a Harry és Sallyben. Tavaly Leia hercegnő szerepében ismét láthatták a nézők az űreposz hetedik részében.

„Carrie egyedülálló volt… briliáns, eredeti. Vicces és érzelmileg rettenthetetlen. Bátran élte az életét” – emlékezett Harrison Ford, akivel legemlékezetesebb szerepében, Leia hercegnőjeként játszott együtt. A Luke Skywalkert alakító Mark Hamillt is lesújtotta a hír, a Twitteren csak annyit írt: erre nincsenek szavak. George Lucas, a Star Wars-filmek atyja rendkívül okos, tehetséges színésznőként, íróként és komikaként írta le, akinek színes egyéniségét mindenki szerette.

„A Star Wars-filmekben a nagy és erős hercegnőnk volt, harcos, bölcs és reménnyel teli egy olyan szerepben, amely nehezebb volt, mint azt a legtöbben hinnék\" – idézte fel Lucas. Steven Spielberg a színésznőre emlékezve úgy fogalmazott: „mindig Carrie csodálója voltam. A meglátásai megnevettettek, ugyanakkor meg is leptek. Nem volt szüksége az Erőre. Benne rejlett a természet ereje, a hűség és a barátság. Nagyon fog nekem hiányozni\".

Carrie Fisher nem csak színésznőként, de íróként is aktív  volt, összesen nyolc könyv szerzője volt. Utolsó, a The Princess Diarist című könyve november végén jelent meg, amelyben Carrie Fisher az 1977-es forgatást idézte fel. Fisher korábban nyíltan beszámolt drogfüggőségéről, valamint arról, hogy bipoláris zavarban és depresszióban szenved. Képeslapok a szakadékból című, részben saját életéből is merítő regényében ugyancsak írt problémáiról. A könyv alapján maga írta a forgatókönyvet is az azonos című filmhez, amit 1990-ben Mike Nichols rendezett Meryl Streep főszereplésével.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS