HIRDETÉS

Bátorságáért díjazták az orosz nagykövet meggyilkolását megörökítő fotóst

Hírösszefoglaló 2017. február 13., 19:09 utolsó módosítás: 2017. február 13., 19:14

Andrej Karlov ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját hétfőn Amszterdamban – közölte az MTI. 

Fotó: Peter Dejong

A nyertes fotón az öltönyt és nyakkendőt viselő merénylő látható fegyverrel a kezében, amint a pillanatokkal korábban agyonlőtt nagykövet holtteste felett áll. A tettes felfelé mutat a bal kezével, közben dühödten ordít. A zsűri tagjai az AP fotóriporterének bátorságát méltatták, aki – mint mondta – ösztönösen cselekedett a szeme láttára történő, sokkoló események közepette. „A munkám végzése mellett döntöttem, felmértem, hogy ez most itt történelmi pillanat, nagyon fontos esemény, és hogy megsebesülhetek, talán meg is halhatok, de legalább a jó újságírást képviselem” – jelentette ki az amerikai hírügynökség veterán fényképésze.

A díjnyertes fénykép az Egy gyilkosság Törökországban című sorozat darabja, amely az ankarai kortárs művészetek galériájában tavaly december 19-én elkövetett merénylet pillanatait rögzítette. Andrej Karlov, az orosz diplomata éppen egy kiállítás nyitóbeszédét mondta, amikor  egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr – aki a Dzsais al-Fatah szíriai iszlamista koalíció tagja volt – agyonlőtte, miközben azt kiáltotta arab nyelven, hogy \"Allahu Akbar\", vagyis \"Isten hatalmas\".

Vadim Ghirda, az AP bukaresti fotósa második díjat nyert a kortárs témák kategóriában egy Idomeniben készült képpel, amelyen menekültek kelnek át egy folyón. Máté Bence magyar természetfotós a természet kategóriában a sorozatok között harmadik helyezést ért el. A versenyre 125 ország 5034 fotósa nevezett több mint 80 ezer felvétellel. A zsűri 25 ország 45 fotósát díjazta nyolc kategóriában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS