Aranykor: a Ceaușescu-korszak relikviáiból rendeznek árverést

MTI 2018. január 31., 16:26

A Ceaușescu-korszak tárgyi emlékeiből rendez szerdán árverést az Artmark román aukciósház az egykori kommunista diktátor születésének századik évfordulója alkalmából.

Fotó: Artmark.ro

Az Aranykor címmel meghirdetett online árverésen a Ceaușescu család személyes tárgyain – a diktátor és felesége által kapott ajándékokon, kitüntetéseken, az őket megörökítő fotókon – kívül a kommunista korszak olyan hétköznapi relikviái is kalapács alá kerülnek, mint egy nemzeti színű szegéllyel díszített úttörőnyakkendő, korabeli plakátok és háztartási eszközök.

A megvételre kínált emlékek között számos használati tárgy található, a korabeli legolcsóbb, felbontatlan cigarettacsomagtól kezdve egy tekercs (szintén felbontatlan) vécépapírig, ami sokszor hiánycikk volt azokban az időkben.

A legmagasabb, 1200 eurós kikiáltási árról egy Ceaușescuék által ajándékba kapott tigrisszőrmebunda indul,

a legkisebb összeget, tíz eurót a Scînteia pártlap egy 1965-ös számáért kérik, amely az akkor elhunyt Gheorghe-Gheroghiu Dej kommunista főtitkárt, Ceaușescu elődjét méltatja.

Az Artmark számára jó üzletnek bizonyult a Romániában negyed évszázad múltán is élő Ceaușescu-kultusz, amelyet nem feltétlenül a kommunizmussal, hanem a tovatűnt ifjúsággal kapcsolatos nosztalgia táplál.

Tavaly nyáron például a kikiáltási ár mintegy háromszorosáért, csaknem 33 ezer euróért sikerült értékesíteniük Ceaușescu egy 1933-ban gyártott Holland & Holland márkájú vadászfegyverét.

Nicolae Ceaușescu 1918. január 26-án született, 1965 és 1989 között állt a Román Kommunista Párt főtitkáraként, 1974-től pedig államfőként Románia élén. A körülötte kialakult személyi kultusz csúcspontján Conducătorként (Vezér) és a „Kárpátok géniuszaként” magasztalta a hivatalos sajtó.
Az egykori diktátort 1989 decemberében a Temesvárról indult, majd országossá terebélyesedett népfelkelés napjaiban egy rögtönítélő katonai bíróság döntése alapján feleségével, Elenával együtt kivégezték.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat