HIRDETÉS

Ahol mézeskalácsból van a kerítés

Péter Beáta 2017. január 06., 12:17

Mesebeli miniatűr városkát készített mézeskalácsból Bakó Szabolcs csíkszeredai cukrász, aki kisgyerekeknek ajánlja fel a művét.

Színes cukormázzal bevont házak, apró virágcserepek és karácsonyfa, cukormázból formázott hóember, fényfüzérek, kisautó és még egy kutya is „szalad” át a téren: így néz ki a mézeskalácsból alkotott városka, amelyet a csíkszeredai Bakó Szabolcs készített. Az ifjú cukrász közgazdaság szakon végzett, három évvel ezelőtt kezdett komolyabban foglalkozni a cukrászmesterséggel. Nem volt újdonság számára, hisz gyakorlatilag belenőtt a szakmába, ötéves volt, amikor a szülei megnyitották első cukrászdájukat Csíkszeredában 1995-ben. Sokat tanult édesanyjától, Kornéliától és édesapjától, Bakó Lajos mestercukrásztól, aztán tavaly megszerezte ő maga is a cukrászdiplomát.

„Régebb nem vonzott annyira a cukrászat, csináltam, hogy segítsek a szüleimnek, aztán három évvel ezelőtt tudatosult bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, és van tehetségem hozzá. Így komolyabban hozzáláttam elmélyíteni tudásomat, tanfolyamokra kezdtem járni” – mesélte Bakó Szabolcs. Kérdésünkre, hogy van-e kedvenc süteménye, azt válaszolta, csak készíteni szereti őket, megenni nem.

„Kóstolni muszáj, korán reggel azzal kezdődik a napom, hogy sütiket, krémeket kóstolok, de igazából nincs kedvencem. Főként a dekorációt szeretem elkészíteni a tortákon, a formatorták az én világom. A torták elkészítéséhez sok idő és türelem kell, de rengeteg pozitív visszajelzést kapok, fotókat küldenek a szülők, miként örvendtek a gyerekek a szülinapi tortának, és ez biztatást ad, hogy haladjak tovább ezen az úton” – mesélte a cukrász.

Az első mézeskalács házat három évvel ezelőtt készítette el, és akkor döntött úgy, hogy egy komplexebb, impozánsabb dekorációt alkot egyik cukrászdájukba. Az első házat egy másik, még nagyobb követte, és lassan egy egész város bontakozott ki. „Minden évben szeretnék újat készíteni, a tavalyi sem maradt meg. Eszembe jutott, hogy hátha valaki örülne ennek, és megőrzi. Úgy gondoltam, hogy a legjobb az lenne, ha óvodásokhoz vagy kisiskolásokhoz kerül, ezért intéztem felhívást a szülőkhöz és pedagógusokhoz a Facebookon. Már most sok a jelentkező” – fejtette ki Bakó Szabolcs.

A mézeskalács város elnyerésének feltétele, hogy az adott óvodai csoport vagy kisiskolás osztály minden tagja rajzolja le, milyennek képzeli el a születésnapját vagy a születésnapi tortáját. Az alkotásokat január 30-áig lehet bevinni a Bakó cukrászdába (Vörösmarty Mihály u. 38. sz.). „Szeretném, ha az adott közösségből mindenki kivenné a részét a munkából, és együtt, igazi csapatként törekednének a város elnyerésére” – hangsúlyozta az ötletgazda.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS