A legsikeresebb dalok csendülnek fel

Benkő Levente , Benkő Levente 2006. február 23., 00:00
Felejthetetlen koncertet ígér a Kolozsváron és Brassóban fellépő Neoton Família „A legszebb dalainkat hozzuk el Erdélybe, hiszen emlékezetes koncerteket szeretnénk nyújtani rajongóinknak” – újságolta a Krónikának Csepregi Éva. Erre ezen a hétvégén adó
Ezreknek élőben
A fénykorát az 1980-as évek közepén élő Neoton Família énekese lapunktól értesült arról, hogy már minden jegy elkelt. Kolozsváron 4000, Brassóban 2800 belépő talált gazdára, a meghívókat is beleszámítva a két városban legalább 7500–8000 rajongó bulizik majd a Neoton Famíliával. Szakál András Brassó megyei alprefektus, a Cenk alatti városbeli koncert egyik főszervezője a Krónikának elmondta: Kovászna és Hargita megyéből folyamatosan keresik őket a jegyekért. Hasonló a helyzet az RMDSZ Kolozs megyei székházában is, ahol esküsznek rá: akár kétszer is megtelne a sportcsarnok, akkora az érdeklődés.
A kolozsvári bulit szervező Sebesi Karen Attila színművész lapunk érdeklődésére cáfolta a híreszteléseket, miszerint a két erdélyi koncerten Csepregiék csak három-négy, playbackről lejátszott dal erejéig állnak színpadra. „Ilyesmiről szó sem lehet. Kétórás élő koncertek lesznek” – szögezte le Sebesi, s állítását Csepregi Éva is megerősítette. „Kétórás koncerteket tervezünk, ha kell, ráadás is lesz. A legszebb és legismertebb dalokat igyekeztünk kiválogatni erre a két alkalomra” – mondta az énekesnő, aki a Neoton Famíliával Kolozsváron utoljára 1981 tavaszán, szólóban pedig Brassóban 2005. március 15-én lépett fel. Az utóbbiról Éva így fogalmazott, hogy azóta egészen másképp értelmezi a nemzet fogalmát.
A Neotont alapító Pásztor László gitáros helyett Lukács László lesz a szólógitáros, az 1996-ban elhunyt billentyűs, Jakab György helyén pedig Lukács Andrea játszik. A „klasszikus” Neoton Famíliából Csepregi Éva mellett jelen lesz Végvári Ádám (gitár, ének), Baracs János Öcsi (basszusgitár) és Bardóczi Gyula (dobok).

Neoton-történelem
A Pásztor László által 1965-ben alapított Neoton 1971-ben adta ki első, Bolond város című albumát. 1976-ban a Pásztor László vezette Neoton egyesült a három Évát – Csepregit, Fábiánt és Pált – felsorakoztató Kócbabák vokálegyüttessel, és Neoton&Kócbabák néven megjelent első nagylemezük, a Menedékház. Személycserék után 1977-ben Neoton Família lett az együttesből, ezen a néven jelent meg újabb nagylemezük, a Csak a zene. 1979-ben kilépett a zenekarból Fábián Éva énekes és Ambrus Zoltán dobos, de a csapathoz szegődött Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat igazgatója, aki 1990-es haláláig a Neoton Família menedzsere volt. A csapat 1979-ben jelent meg a nemzetközi porondon, miután Napraforgó című nagylemezük átütő sikert aratott. Tizennyolc magyarországi albumon kívül Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában több mint harminc lemezük jelent meg angol nyelven. Ezek közül három album aranylemez, több single pedig platinalemez lett.
1983-ban Pál Éva is kivált az együttesből. Erdős Péter halála után az együttes pedig kettészakadt: Csepregi Éva Végvári Ádámmal, Baracs János Öcsivel és a két vokálénekessel folytatta, négy nagylemezt adva ki Éva-Neoton néven. A másik csapatban Pásztor László Jakab Györggyel és Bardóczi Gyulával dolgozott tovább, ők egy albumot tettek le az asztalra. 1996-ban újabb, ezúttal kettős tragédia sújtotta a csapatot: elhunyt Juhász Mária vokálénekes és Jakab György. Az utóbbi temetésén találkozott hat év után az egykori Neoton Família, és eldöntötték: ha már nem folytatják együtt, legalább szépen búcsúzzanak. Így jött létre az 1998-as búcsúkoncert, de időközben ismét összeálltak, és 2005 nyarán a marosvásárhelyi Félszigeten is nagy sikerű koncertet adtak.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat