HIRDETÉS

A tűzkakas évét ünnepelték Hargita megyében

Molnár Rajmond 2017. február 06., 12:44

A kínai új esztendőt, a tűzkakas évét ünnepelték pénteken Csíkszeredában, ahol a Hargita megyei diákok az eddig megszerzett kínainyelv-tudásukat felhasználva tartottak előadásokat. 

Fotó: Gecse Noémi

Az iskolások az idei tanévben részt vesznek a világszerte elterjedt Konfuciusz-programban, amely lehetővé teszi a kínai kultúra és nyelv tanulását. Az eseményt a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában tartották, ahol a tanulók mellett tanárok, igazgatók, a tanfelügyelőség illetékesei, valamint a romániai Konfuciusz Intézet munkatársai is részt vettek.

Köszöntőbeszédében Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa elmondta: örül, hogy a megyéből több száz tanuló nyerhet betekintést a kínai nyelv és kultúra világába, és dicséretes a diákok eltökéltsége, ugyanis a világ egyik legnehezebb nyelvét tanulják. A kormánymegbízott kiemelte, a Konficiusz-program segíthet elmélyíteni a két ország közötti gazdasági, szociális és diplomáciai kapcsolatokat. Song Shaofeng kínai egyetemi tanár, a nagyszebeni Lucian Blaga-egyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója a kínai újévről beszélt: az ázsiai országban már a 4715-ik esztendőt írják.

„Örülök, hogy a program másfél éves beindulását követően már azt is sikerült elérni, hogy az itteni diákok a kínai nyelvet és kultúrát felhasználva tartsanak egy kis bemutatót. Gratulálok a tanulóknak, az iskoláknak, illetve a két tanárnőnek, akik megyeszerte oktatják a kínai nyelvet. Remélem, hogy a program a térségünkben további sikereket hoz” – részletezte Görbe Péter, Hargita megye főntanfelügyelője. A diákok előadását követően kerekasztal-megbeszélésekre került sor, ahol mind a tanulók, mind a tanárok beszámolhattak a programmal kapcsolatos tapasztalataikról.

A 2015/2016-os tanévben nyílt először lehetőség, hogy a programban részt vevő Hargita megyei iskolák diákjai szervezett, iskolaidőn kívüli formában tanulhassák a kínai nyelvet két kínai tanár segítségével. Akkor a megyéből hat iskola vett részt a programban, az idei tanévben pedig már nyolc: Csíkszeredában az Octavian Goga Főgimnázium, a Liviu Rebreanu Általános Iskola, a Márton Áron Főgimnázium és a Kájoni János Szakközépiskola csatlakozott a programhoz, Gyergyószentmiklóson és Maroshévízen pedig további 2-2 tanintézetben zajlik kínainyelv-oktatás. A tavalyi programban részt vevő 256 diákból 13-nak sikerült alapfokú nyelvvizsgát letennie.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS