HIRDETÉS

A Bornemisszák elfeledett Maros megyei vadászkastélyáról forgattak dokumentumfilmet

Sárosi István 2016. december 27., 19:19 utolsó módosítás: 2016. december 27., 19:23

Dokumentumfilm készült a Maros megyei Görgényszentimrén található Bornemissza-kastélyról és a Rákóczi-várról, amelyre már csupán romjai emlékeztetik a látogatót. Erdély egyedüli reneszánsz vadászkastélyáról médiatábor keretében forgatott dokumentumfilmet a televíziós szakemberekből, újságírókból álló stáb, megszólaltatva történészeket és a falu lakóit.

Simonffy Katalin televíziós szakember, a médiatábor vezetője a Krónikának elmondta, a korábbi táborokhoz hasonlóan itt is dokumentumriportot készítettek a település idős lakóinak az emlékeire, történeteire, a Rákóczi-vár és a Bornemissza-kastély körüli legendákra, valamint az épületek jelenlegi helyzetére, rendeltetésére alapozva. A szakmai háttér biztosításához két történészt, Kálmán Attilát és Soós Zoltánt is megszólaltatta a stáb, utóbbi a Maros Megyei Múzeum igazgatója, közvetlenül is felel a kastély jelenleg folyamatban lévő restaurálásért.
A szakemberek megszólaltatása újdonság az eddigi öt riportfilmhez képest, a görgényszentimrei ugyanis Simonffy Katalin médiatábor-sorozatának – amelyet 2014 óta Keresztes Péterrel, a Román Televízió munkatársával együtt szervez – a hatodik kiadása. A többnapos szakmai tábort legelőször 2010-ben szervezték meg, amikor a Maros megyei Keresden található Bethlen-kastélyról készítettek riportfilmet számos újságíró szakos egyetemista bevonásával. A következő évben Kolozs megyében, a bonchidai Bánffy-kastélyról forgattak a médiatábor résztvevői. Ismét Maros megyébe visszatérve, 2012-ben a Kemény család marosvécsi várkastélyát szemelte ki a táborozó stáb, 2013-ban a Teleki család gernyeszegi kastélyáról, valamint 2014-ben a Máramaros megyei Borkúton, a Pokol-kastélyról is forgattak. A médiatáborban az elmúlt években  készült két film egy-egy államvizsga dolgozat témáját képezte, a bonchidai kastélyt bemutató alkotás – Csibi László rendezésében – pedig számos díjat nyert. „A kastélyfilmek több szempontból is értékes alkotások. Nincs tudomásom róla, hogy erdélyi filmesek az oral history műfajban megközelítették volna ezt a témát korábban. Amikor kastélyról forgatnak, többnyire építészeti elemekre, családtörténetre koncentrálnak. Didaktikai szempontból elmondható ezekről a műhelygyakorlatokról, hogy az elméleti ismereteket élesben lehetett kipróbálni” – mondta el Simonffy Katalin.
Az idei, a Bethlen Gábor Alap támogatásával készült filmet a következő hetekben mutatják be több helyszínen: Kolozsváron a BBTE Színház és Televízió Karán január 19-én, Marosvásárhelyen az Művész (Arta) moziban január 24-én, Görgényszentimrén a református gyülekezeti házban 25-én, majd az Erdélyi Televízióban és a Román Televízió temesvári magyar adásában is. A filmet DVD-n is megszerezhetik az érdeklődők a Sehovits Egyesülettől, amelyet a sehovits@gmail.com e-mail címen érhetnek el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS