Újabb úszó-világbajnokság rendezési jogát nyerte el Budapest

MTI 2017. július 17., 14:26 utolsó módosítás: 2017. július 17., 15:11

A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség (FINA) a magyarországi 17. vizes világbajnokság alatt, hétfőn döntött arról, hogy a 25 méteres medencés vb-nek 2022-ben az oroszországi Kazany, két évvel később pedig a magyar főváros lehet a házigazdája.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kazany részéről Vlagyimir Leonov tatár sportminiszter, magyar részről pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere írta alá az erről szóló megállapodást a FINA-val.

Ennek a döntésnek az eredményeképpen tovább bővült a Budapesten rendezendő vizes világesemények sora, ugyanis jövőre junior szinkronúszó-világbajnokságnak, 2019-ben junior úszó-világbajnokságnak ad otthont a Duna Aréna, 2020-ban pedig az úszók, vízilabdázók, szinkronúszók és műugrók Európa-bajnokságát rendezik meg a fővárosban.

Balog Zoltán hangsúlyozta,

megtérül a befektetés, amelyet a kormány és a főváros vezetése is beletett a vizes sportokba,

főként a „gyöngyszemnek” számító Duna Arénába, amely így nem egy egyszeri alkalomra készült el.

A rövid pályás világbajnokságok rendezésére tavaly szeptemberben kellett jelezni a pályázási szándékot, a végső megmérettetésre Hongkong, Tajvan, Oroszország és Magyarország maradt versenyben.

Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke már korábban jelezte, amennyiben nem Budapest neve kerül elő valamelyik borítékból, akkor lemond posztjáról. Hozzátette, a fantasztikus Duna Arénának minél több nagy nemzetközi versenyre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően kihasználják.

A most zajló világbajnokságról

Cornel Mărculescu, a FINA ügyvezető igazgatója elmondta, már néhány nap alatt bebizonyosodott, hogy a lehető legjobban döntöttek, amikor Budapest kapta meg a vb rendezését.

Hozzátette, a helyszínek gyönyörűek, a szurkolók – akik rendre megtöltik a lelátókat – pedig fantasztikusak.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a szervezőbizottság elnöke a bejelentés utáni sajtótájékoztatón köszönetet mondott a bizalomért, hogy Budapest újra bizonyítási lehetőséget kapott. Hozzátette, biztos benne, hogy 2024-ben is sikeres világbajnokságot tudnak majd rendezni, ehhez pedig minden alap megvan, hiszen kell infrastruktúra, illetve a tapasztalat is egy nagy világverseny szervezéséhez.
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, ez egy újabb nagy lépés, mert a kormány 2010-ben azt tűzte ki céljául, hogy minél több nagy nemzetközi versenyt rendezzen Magyarország.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerint a világbajnokságot nem önmagában a világbajnokság miatt rendezték meg, hanem

mindaz, ami a vb-ért történik, Budapestet teszi még szebb, élhetőbb várossá.

Megjegyezte, a Duna Arénát a terveknek megfelelően így is visszabontják, azaz 6500 néző várja majd a rövid pályás úszó-vb résztvevőit. Gyárfás Tamás csak annyit mondott: „Maradok”.

Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség elnöke kijelentette, hogy a 2024-es rövid pályás úszó-vb elnyerése hatalmas siker, amelyért rengetegen dolgoztak, és méltó folytatása annak a sorozatnak, amely a jelenleg is zajló világbajnoksággal kezdődött.

„Ez Magyarország, a magyar emberek sikere, azoknak a sikere, akik elviselték a világbajnokság felkészülésének a gondjait. Kihasználtuk azt a lehetőséget, hogy itt van az úszóvilág vezérkara, hogy van egy momentum” – fogalmazott a MÚSZ elnöke. Hozzátette, ez a döntés részben annak is következménye, hogy a vb eseményei tökéletesen rendben zajlanak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat