Új KTM-mel készül Mani a Dakarra: a szatmárnémeti terepmotoros kilencedjére versenyez a világ legnehezebb raliján

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. november 06., 19:09

Ha Dakar, akkor Gyenes Emánuel „Mani”. A szatmárnémeti terepmotoros a 2019-es ralin is részt vesz, ráadásul egy új fejlesztésű KTM nyergében vág neki Peru homokdűnéinek.

Gyenes Mani az új motorral. A szatmárnémeti versenyző túlszárnyalná 2016-os eredményét, amikor összetettben az előkelő 14. helyet szerezte meg Fotó: Facebook/Emanuel Gyenes - Mani


Új motorral, de a tőle megszokott régi lendülettel várja a 2019-es Dakar Ralit Gyenes Emánuel. A „Mani” becenéven ismert szatmárnémeti terepmotorosnak már nagy rutinja van a dél-amerikai terepen, az viszont számára is újdonságot jelent majd, hogy jövő januárban sem Argentínába, sem pedig Bolíviába nem látogat el a mezőny, hanem a viadal történetében most először csupán egyetlen országban, jelen esetben Peruban versenyeznek.

Románia legeredményesebb terepmotorosa lapunknak rámutatott, ez egyben azt jelenti, hogy

rövidebb lesz a táv, az idei 14 napos verseny helyett legközelebb csak tíz szakaszt kell teljesíteniük.

„Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai. Rossz például akkor, ha hibázol, mert kevesebb lehetőség lesz behozni a lemaradást, ellenben hamarabb vége lesz, ezért gondolom, kicsivel könnyebb lesz, mert tavaly nagyon nehéz volt. Mondjuk az jubileumi év volt, a 40. Dakar” – vélekedett Mani. Annak ugyanakkor örül, hogy a bolíviai magaslati szakaszokon megtapasztalt hideggel most nem kell megküzdenie, elmondása alapján

ezúttal hetven százalékban homokdűnéken versenyeznek majd – ez persze cseppet sem egyszerű, hiszen a Dakar változatlanul a világ legnehezebb terepralijaként van számon tartva.

Erre figyelmeztetett korábban Etienne Lavigne versenyigazgató is, aki szerint a Dakar minden évben a legmagasabb szintet képviseli, így most is erős mezőnyt fog vonzani a meglátása szerint technikásra tervezett útvonal. A végleges nevezési listát ma délután hozzák nyilvánosságra a szervezők.

A rutinos Gyenes Maninak ez lesz pályafutása kilencedik Dakarja, de lelkesedése töretlen maradt. Lapunk érdeklődésére rámutatott, hogy minden egyes versenynek azzal a céllal vág neki, hogy az addigi legjobb eredményét túlszárnyalja:

Szívesen csinálom. Nem érzem tehernek. Persze, amikor ott vagyok, vannak nehéz pillanatok, és elgondolkodik az ember rajta, de nekem tetszik, és ez ösztönöz arra, hogy minden évben küzdjek, a részvételért.”

A jövő évi Dakarra ráadásul új fejlesztésű motort is kapott, egy olyan 450-es KTM-et, amelyből idén mindössze 75 darabot gyártottak. Kiemelte, hogy a rendelés ennél nagyobb volt, így örül, hogy ebből az új fejlesztésű kétkerekűből az egyik az övé lett. Most vasárnap próbálta ki először, és bár még szükség van némi finomhangolásra, bevallása szerint jó érzés volt a nyergébe pattannia. „Tetszett. Kicsit erősebb, mint a tavalyi motorom volt, és könnyebb is, ami nagyon fontos” – ecsetelte. A motort két hét múlva teszi hajóra Franciaországban, hogy onnan eljusson a Dakar Rali 2019-es helyszínére.

A verseny január hatodikán Limából rajtol el, hogy aztán január tizenhetedikén, mintegy ötezer kilométer megtétele után ugyanoda térjen vissza a mezőny.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat