Székelyhídon és Diófáson kezdődik a bihari úszómedence-építés

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 08., 08:29

Gyorsan kivitelezhető, fenntartható, „barátságos” létesítményként mutatták be szerdán azoknak az uszodáknak a látványterveit, amelyeket – a Bihar Megyei Tanács támogatásával – elsőként Székelyhídon és Diófáson kezdenek majd építeni.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Cosmin Falub tervező hangsúlyozta: fontosnak tartották, hogy ne legyen „merev, raktárhatású” épület, mint ahogyan azt is, hogy a majdani használói könnyen megközelíthessék.

„Az úszás nem olyan, mint a labdarúgás, itt az egyéni teljesítmény számít.

Ebben a sportágban ki lehet emelkedni egy kisebb település lakójaként is”

– mutatott rá. Megjegyezte, hogy Németországgal vagy Magyarországgal szemben Romániában nagyon kevés medence van, ez pedig az évek során megszerzett olimpiai érmek közötti különbségben is megmutatkozik.

A megyei tanácsot elnöklő Pásztor Sándor emlékeztetett rá, hogy a bihari városok polgármesterei korábban két opció közül választhattak. Egyetlen medence mintegy 761 ezer eurós kivitelezését teljes egészében a megyei önkormányzat fizeti, míg azok, akik egy oktatómedencét és egy gyermekmedencét is szerettek volna, önerőből biztosítják az árbeli különbséget.

Székelyhíd, Nagyszalonta, Érmihályfalva és Margitta utóbbi lehetőség mellett döntött, míg a többiek, így Diófás is, egy medencét fog „kapni”. Az elöljáró leszögezte: megépítésük után a helyi önkormányzatok felelnek majd a fenntartásért, ugyanakkor úgy tervezték, hogy az vállalható legyen, ezért becsléseik szerint a havi működtetésük nem haladja majd meg a 4 ezer eurót.

Nem azért építjük, hogy négy év múlva bezárják”

– szögezte le Pásztor.

Emiatt nem aggódik sem Mircea Adrian Tuduce, Diófás polgármestere, sem pedig Béres Csaba, Székelyhíd városvezetője. Előbbi közölte, hogy a futballpálya és a sportcsarnok mellé építtetik, míg utóbbi településen a fürdő és az iskola közelében találtak neki helyszínt. Ezeknek a medencéknek ugyanis

az egészséges életmódra nevelés mellett a legfőbb célja, hogy a diákok használhassák.

Számukra a tanórák idején értelemszerűen ingyenes lesz a használatuk, Pásztor nem titkolt célja ugyanis, hogy a nyugati országok mintájára minden másodikos diák megtanuljon úszni.

Béres Csaba a Krónika kérdésére rámutatott, hogy mivel Romániában még nincs kultúrája az úszóoktatók képzésének, ezért Magyarországon kerestek olyan uniós szakoktatást, ahová a helyi iskola tornatanárai közül egy-kettőt elküldhetnek a megfelelő képesítés megszerzésére. Ezt szeretnék már a medence felépülte előtt megoldani, hogy utána itthon is akkreditált szakemberek tudják edzeni a fiatalokat Székelyhídon.

Vízivárost szeretnénk Székelyhídból”

– mondta a polgármester, megjegyezve, hogy a meglévő fürdőjük és a majdani uszodájuk mellé egy akvaparkot is szeretnének építtetni a jövőben.

A szerdai sajtótájékoztatón egyébként elhangzott, hogy a tervek szerint Vaskohsziklás és Margitta medencéi következnek, és mivel ezek 6-8 hónap alatt kivitelezhetőek, jövőre akár már négy városban is lezárulhat a Ioan Mang alelnök szerint más megyék által is „megirigyelt” projekt.

Pásztor hozzátette, idén kétmillió lejt különítettek el a beruházásokra, de amikor elfogy a pénz, költségvetés-módosítással egészítik ki, és szükség esetén hitelfelvétellel biztosítják a szükséges pénzt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat