Nem változik a Liga 1 lebonyolítása – Culio visszatért Kolozsvárra

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. június 27., 17:34 utolsó módosítás: 2017. június 27., 17:50

Július derekán, változatlan versenykiírás szerint rajtol el a labdarúgó-Liga 1 2017–2018-as szezonja.

Culio hat év elteltével ismét szerződést kötött a CFR-rel Fotó: Facebook

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem változik a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság versenykiírása a 2017–2018-as szezonban: az elmúlt idényben megismert körmérkőzéses alapszakasz után a hat legjobb játszik majd a playoffban az elsőségért, míg a nyolc gyengébb együttes az alsóházi rájátszásban harcol a bennmaradásért.

Erről a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) végrehajtó tanácsa döntött keddi ülésén, amelyen a bukaresti sportsajtó egybehangzó beszámolói alapján megerősítették azt is, hogy

a pontvadászat már július derekán, a 14–16-ai hétvégén elkezdődik.

Korábban, mint ismeretes, az FRF holland szakembereket bízott meg a rendszer átalakításával, de az általuk bemutatott kiírás meglehetősen bonyolultnak tűnt, a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) pedig nem támogatta azt. Ők azt javasolták, hogy inkább a playoffban szerepeljen nyolc csapat a nézettség szempontjából kevésbé gazdaságos playout helyett.

Elhangzott az is, hogy az alsóházi rájátszás győztese szereplési jogot nyerjen az Európa Liga-selejtezőkben, ám ezt elvetették az illetékesek, mint ahogyan kedden végül a többi változtatásról is lemondtak, hogy a már megszokott – de a nemzetközi sportdöntőbíróságon támadott – versenykiírás mellet tegyék le avoksukat.

A DigiSport információi alapján a sportág irányítói arról is határoztak, hogy Románia Szuperkupájáért július 9-én, Botoșani-ban lépjen pályára a román bajnok Viitorul és a Román Kupa-győztes Voluntari.

Az FRF kedd délutánig nem adott ki hivatalos közleményt a keddi üléséről, így még nem tudni, hogy a Liga 1 sorsolását mikor tartják, azt viszont igen, hogy a korai kezdés miatt a csapatok kerete lassacskán már körvonalazódik a következő szezonra.

Visszatért Culio

Kolozsvárra például hétfő este visszatért az argentin Juan Emmanuel Culio, aki a 2007–2011-es időszak után most ismét magára ölti a CFR élvonalbeli labdarúgócsapatának mezét. A 33 éves középpályás korábban a Galatasarayhoz szerződött a fellegváriaktól, ám klubja előbb az Orduspornak, majd a Mersin Idmanyurdunak adta kölcsön, hogy aztán 2013-ban a Deportivo La Coruna, majd pedig az al-Waszl, a Las Palmas, a Zaragoza és a Mallorca együtteseiben lépjen pályára.

„Culio történelmünk emblematikus játékosa. Mindenki tudja, hogy két gólt szerzett az AS Roma ellen. Figyeltem, hogy a Mallorcánál ugyanolyan lelkesedéssel harcolt, sokkal magasabb színvonalon.

Serlegre kiéhezett, életteli futballista”

– jellemezte őt Iuliu Mureșan, a CFR elnöke. A DigiSportnak kedden nyilatkozó sportvezető hozzátette, hogy bár eddig már tizenegy új játékost igazoltak, még mindig szükségük van két-háromra. „Két szélső középpályást és egy kapust kell hoznunk" – ecsetelte, emlékeztetve arra is, hogy korábban Silviu Lungot szerették volna megszerezni, ám az Astra hálóőre végül követte volt edzőjét, Marius Șumidicát a törökországi Kayserisporba.

Culio előtt, mint ismeretes, a CFR Hoban, Vlad, Hamed, Coman, Balic, Vera, Vinícius, Pelayo, Bokila, Luchin és Manea nevét jegyezte fel az érkezők listájára, ezért egyértelműen a legaktívabb Liga 1-es csapatnak számít. Szöges ellentétben a Dinamóval, amely kedden írta alá első szerződését egy új középpályással: a 28 éves Diogo Ferreira Salomao két szezonra érkezett Bukarestbe, és legutóbb épp Culio csapattársa volt a másodosztályos Mallorcánál.

A fővárosi piros-fehérek ugyanakkor a Juventus Lausanne-ba kölcsönadott 23 éves csatárával, Francesco Margiottával is tárgyalnak, miközben kedden még pénzt is kerestek, mert a télen kölcsönbe adott Valentin Lazăr további három évre az al-Sailiyánál marad, így a 200 ezer eurós „kölcsöndíj" után most 350 ezer eurót kap a klub az átigazolásáért.

A Iași a CFR nyomdokaiban

Légiósokban gondolkodnak Iași-ban is, ahol a klub új partnerének, a Fotbal Hebdónak a képviselője, Arcadie Zaporojanu játékosügynök „csiszolatlan gyémántokat" kíván a moldvaiakhoz igazolni, hogy utána őket erősebb bajnokságokba „adják el”:

A Kolozsvári CFR annak köszönhetően írt történelmet, hogy külföldi játékosokat hozott.

Kereskedelmileg is jó üzletet kötöttek a játékosaik eladásával, magas szinten teljesítettek, a Bajnokok Ligájában is szerepeltek. Ezt a példát vettük át, és szeretnénk itt, Iași-ban gyakorlatba ültetni.”

Florin Prunea klubvezető és Eugoen Neagoe vezetőedző leváltása óta már Ivan Kelava (kapus), Tiago Almeida (jobbhátvéd), Luwagga Kizito (jobhátvéd), Bernardo Tengarrinha (középpályás), Luis Carlos Almada Soares (középpályás), Tito Fernando da Silva Pinto (csatár), Andre Marques (balhátvéd), Pedro Mendes (támadó középpályás) és Ionuț Cioiac (védekező középpályás) érkezett Flavius Stoica edző keretébe.

A csapat a tiraspoli edzőtáborban lejátszott négy felkészülési mérkőzéséből egyiket sem veszítette el, ugyanakkor például Tengarrinha nem tudott egyiken sem pályára lépni, mert már edzés alatt megsérült.

Távozóik közül legutóbb Bojan Golubovic és Ionuț Voicu egyezett meg a Medgyesi Gaz Metannal, míg Alexandru Ciucur és Țigănașu a Temesvári ACS Polinál, Alexandru Răuță pedig a Voluntari-nál folytatja. A Bega-partiak egyébként szintén igazoltak légióst a brazil csatár, Miguel Biancoi személyében, aki csatlakozhat a július 5-éig Brassópojánán edzőtáborozó együtteshez.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat