Megosztó identitásfrissítés: össztűz zúdul a román futballválogatott „címercsúfoló” új logójára

Szucher Ervin , Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. november 06., 17:40 utolsó módosítás: 2017. november 06., 17:43

Az egységet hivatott jelképezni Románia labdarúgó-válogatottjának új imázsa, de helyette megosztást eredményezett a pénteken bemutatott címer. Időközben ugyanis kiderült: azon túl, hogy nem tartja tiszteletben a legelemibb heraldikai szabályokat, még diszkriminatív is az erdélyi magyar, illetve szász kisebbségre nézve.

Fotó: FRF

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) közleménye alapján a „nagy egyesülés” jövő évi centenáriumának apropóján alkották meg a csapat számára ezt az egyedülálló, „önálló identitást”. Egy olyan logót terveztek, amely az öt régió szimbólumát ábrázolja egy focilabdára emlékeztető pentagon köré csoportosítva.

A játékosok mától a mellkasukon egy olyan címert viselve játszanak, amely a románok történelmét és támogatását egymás mellé helyezi a győzelemért. Az új logó egységre és odaadásra szólít”

– fogalmazott Răzvan Burleanu, az FRF elnöke. A címer rákerült az új mezekre, amellyel a csapat nekiveselkedik a Nemzetek Ligája és a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatának – szögezte le a közlemény.

Csúfot űztek a címerből

A Krónika érdeklődésére dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótu­dományi Egyesület elnöke közölte: egy szimbólumnak egyszerűnek és könnyen megjegyezhetőnek kell lennie, mindamellett, hogy elsősorban ki kell fejeznie, mit jelképez. Szerinte az FRF régi logóját tökéletesnek lehet mondani, hisz benne voltak a román nemzeti színek és a focilabda.

„A szövetség új logója messze áll ettől. Az, hogy a közepén egy aránytalanul apró fekete ötszögű idom a korábbi, fehér és fekete ötszögekből összeállított labdára utal, édeskevés. Az új logót korszerűnek kiáltották ki. Alapjául Románia címerének szívpajzsa szolgált. Három mező színét meghagyták, a címerképeket leegyszerűsítették, azok mázát egységesítették, így kijön a nemzeti trikolór három színe, a piros-sárga-kék, azaz címertanilag: vörös-arany-kék. Elhagytak címerképeket, a fő heraldikai elemeket csonkítva jelenítették meg. Az egyszerűsítés nem egységes, négy mezőben szöglegesítették a címerképeket, a másodikban meghagyták az ívelt formákat.

Egyes címerképeket elhagytak, mint például az Erdélyre utaló negyedik mezőből a székelyeket jelképező napot és holdat, valamint a szászokat szimbolizáló hét bástyát, és meghagyták az erdélyi vármegyéket jelképező sast. Annak viszont feketének kellene lennie.

A harmadik mezőben mellőzték a hidat. A megmaradt oroszlánt Olténia jelképeként írják le, amikor az elsősorban a Bánságot volt hivatott reprezentálni, a címerleírásban mögé téve Olténiát is. A beékelésben a tengermellék, Dobrudzsa két delfinéből csak egyet hagytak meg, és véletlenül sem az előrenézőt. Moldva címerállat­fejének alját levágták, pedig az meghatározó lenne, hisz a bölényt szakállasan, a szarvasmarha bikáját orrában karikával szokás ábrázolni, így ránézésre nem állapítható meg, milyen állatról van szó, miközben a hivatalos leírásban őstulokfej szerepel. A harmadik mező oroszlánjának mancsait levágták, pedig azt is fontos lenne tudni, az állat tart-e valamit, s ha igen, mit” – sorolta az új logó hibáit a szakember.

Fotó: FRF

Szekeres fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a címertan konzervatív tudomány, így kell azt tiszteletben tartani.

Megítélésében bármilyen modern világban is élünk, az állam jelképének effajta logósításával tulajdonképpen csúfot űztek Románia címeréből.

Hivatali visszaélés?

A bemutatott logó kapcsán a Hotnews.ro hírportál eközben már azt is észrevette, hogy az említett oroszlán ábrázolása kísértetiesen hasonlít a Peu­geot autógyártó emblémájára, miközben Gheorghe

Hagi leszögezte: Romániának akkor volt identitása, amikor Európa-bajnokságokon és világbajnokságokon szerepelt, most csak marketingje van.

„Akkor volt személyisége a csapatnak, amikor három Eb- és három vb-n szerepelt Dobrinékkal és a többiekkel. Értem én, hogy most egy olyan korszakban élünk, ahol mindenki az eladásra törekszik, de hagyjátok ezt a marketinget. Mi most eredményekre várunk” – fogalmazott a DigiSportnak a hazai labdarúgás aranygenerációjának meghatározó alakja.

A hazai futballéletből a Libertatea.ro-nak név nélkül nyilatkozó személy egyébként hivatali visszaélésnek tartja, amiért az FRF vezetése a közgyűlés jóváhagyása nélkül változtatott az eddig használt emblémán, ezért szerinte, ha annak első hivatalos használata után bárki panaszt emelne az ügyészségen, „megoldaná a problémát”.

Románia válogatottja a tervek szerint már a soron következő barátságos mérkőzésein ezeket az új mezeket fogja viselni, így a vitatott címer épp Kolozsváron „debütál”, amikor Cosmin Contra szövetségi kapitány november 9-én a Mircea Lucescu edzette törököket fogadja. Erre, és az azt követő bukaresti, Hollandia elleni felkészülési meccsre a szakvezető hétvégén hirdetette ki keretét, amelyben helyet kapott a Dinamónál italozásával botrányt okozó Sergiu Hanca és a FCSB-nél hullámvölgyben lévő Denis Alibec is.

Újoncokat Nicușor Bancu, a Craiova hátvédje, Mihai Bălașa, a FCSB védője és George Țucudean, a Viitorul csatára révén avatnak, míg a listán szereplő többi futballista már megszokott tagja a piros-sárga-kék együttesnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat