HIRDETÉS
Szucher Ervin , Vásárhelyi-Nyemec Réka 2017. november 06., hétfő

Megosztó identitásfrissítés: össztűz zúdul a román futballválogatott „címercsúfoló” új logójára

Az egységet hivatott jelképezni Románia labdarúgó-válogatottjának új imázsa, de helyette megosztást eredményezett az új címer. Időközben ugyanis kiderült: azon túl, hogy nem tartja tiszteletben a legelemibb heraldikai szabályokat, még diszkriminatív is az erdélyi magyar, illetve szász kisebbségre nézve.

Szucher Ervin , Gyergyai Csaba 2017. november 02., csütörtök

Kereskényi nem kér a kioktatásból: pert vesztett a szatmárnémeti utcanévtáblák ügyében a Cemo

Jogerősen pert nyert Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen, mely bírósági úton szerette volna a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére kötelezni a polgármestert és a város önkormányzatát.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2017. október 31., kedd

Eltitkolta az MPP Maros megyei alelnöke, hogy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

A Magyar Polgári Párt (MPP) országos vezetősége és a Maros megyei prefektúra sem értesült megfelelő időben arról, hogy Berki Ferenc tanácsost – az MPP Maros megyei alelnökét – 9 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság adócsalás miatt.

Szucher Ervin 2017. október 30., hétfő

Izsák Balázs: Európában megmozdult a föld

Az önrendelkezési jogok bővítését ellenző európai államok ijedezhetnek vagy fenyegetőzhetnek, de akkor is kötelesek tudomást venni a területükön élő nép- vagy lakossági csoportok követeléseiről – véli interjúnkban Izsák Balázs, aki harmadik alkalommal is elnyerte a Székely Nemzeti Tanács elnöki tisztségét.

Szucher Ervin 2017. október 25., szerda

„Kulturálódni” akar a MOGYE: multikulturális központ létesítését tervezi a rektor

Hat ország kulturális intézetét tömörítő multikulturális központ létesítését tervezi a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem  – jelentette be Leonard Azamfirei rektor. Az erdőtarolással járó tervekről kevesen és keveset tudnak, a MOGYE vezetője pedig nem hajlandó a részletekről is beszámolni.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2017. október 13., péntek

Homály fedi, mekkora uszodát építenek majd a marosvásárhelyi Május 1. strand helyén

Bontják a mintegy tíz éve bezárt és azóta teljesen tönkrement marosvásárhelyi Május 1. strand medencéit és melléképületeit. A megüresedett telekre tervezett olimpiai méretű fedett uszoda építése legfeljebb 2018-ban kezdődhet el.
 

Szucher Ervin 2017. október 11., szerda

Rákóczi-utat alakítanak ki és szobrot állítanak a fejedelemnek Mezőpanitban

Szoboravatással kezdik a mezőpaniti II. Rákóczi Ferenc-emlékút kialakítását: a terv első „stációjaként” október 14-én, szombaton a fejedelem büsztjét helyezik a süttői mészkőből készített talapzatra a községháza elé.

Szucher Ervin 2017. október 10., kedd

Lebegtetik a visszaállamosítást: meginoghat a talaj a vásárhelyi katolikus iskola épülete alatt

Mozgolódni és mozgósítani kezdtek az állami hatóságok azok után, hogy Marius Paşcan képviselő kijelentette: a restitúciós bizottság törvénytelenül szolgáltatta vissza azt a marosvásárhelyi iskolaépületet, amelyben jelenleg az Unirea Főgimnázium működik.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2017. október 05., csütörtök

„Feléledt” gazdaságélénkítés: rábólintottak a magyar kormány erdélyi programjára

Három hónapos halogatás után október elsején elkezdődhetett a Magyarország kormánya által meghirdetett erdélyi gazdaságfellendítő program. Ez idő alatt világossá vált, nem kifogásolják a támogatási rendszert a román hatóságok.

Szucher Ervin 2017. szeptember 29., péntek

Vincze Loránt: Bukarest politikai okokból támadta meg a Minority SafePacket

Vincze Loránt FUEN-elnök szerint a román állam politikai okokból támadta meg a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés bejegyzését.

Bíró Blanka , Szucher Ervin 2017. szeptember 29., péntek

Vészharang helyett sms? – nehezen kivitelezhető az egységes riasztási rendszer

Hiába hangzik jól a kormány terve, miszerint egy országos rendszer révén mobiltelefonon értesítenék a lakosságot a közelgő ítéletidőre: amíg egész falvakban nincs térerő, az elképzelés a gyakorlatban nem sokat érne.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Kiss Előd-Gergely , Szucher Ervin , Barabás Hajnal 2017. szeptember 25., hétfő

Nem mindenkinek hiányzik a pluszpénz, de van, ahol leépítésekhez is vezethet a forráshiány

Nem mindenhol panaszkodnak amiatt, hogy a kormány nem adott többlettámogatást az őszi költségvetés-kiegészítés során. Akad önkormányzat, ahol számoltak ezzel, néhol nem kizárt, hogy leépítéseket kell végrehajtani, nyilatkozták a Krónikának az elöljárók.

Szucher Ervin 2017. szeptember 23., szombat

Autonómia-szakértő: a románsággal is meg kell értetni az önrendelkezés előnyeit

A harc, bár békésnek indult, olykor emberáldozatokat is követelt – fogalmazott a több marosszéki településen is előadást tartó Hévizi Józsa. A történész akkor lenne nyert ügy, ha a románságot is meggyőznék a szubszidiaritás érvényesítésének fontosságáról.

Szucher Ervin 2017. szeptember 21., csütörtök

Soós igent, Portik nemet mondott az RMDSZ-nek

Visszatért az RMDSZ életébe Soós Zoltán, a szövetség tavalyi marosvásárhelyi polgármesterjelöltje. A múzeumigazgató az őszi előválasztások után „kopott ki” a pártból, miután nem került befutó helyre a képviselőházi rangsorolásban.

Szucher Ervin 2017. szeptember 21., csütörtök

Nem vonzó az RMDSZ-tisztség

„Manapság nem népszerű politikusnak lenni” – ezzel magyarázta Kali István, az RMDSZ marosvásárhelyi ügyvezető elnöke, hogy a szervezet pályázat útján hirdetett meg két alelnöki tisztséget, és a két hónap alatt egyetlen pályázat érkezett.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2017. szeptember 15., péntek

Védekezik a „miccses” vlogger: újabb videót tett közzé a vásárhelyi „milicista”

Újabb videóval jelentkezett a székelyudvarhelyi „miccses” botrányt kirobbantó vlogger. A „milicista” sem a hivatali, sem az újságírói megkeresésekre nem reagál. A Krónika azonban kiderítette kilétét, és azt is, hogy rosszindulatú ember hírében áll.