HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. szeptember 20., csütörtök

Éhségsztrájkot szülhet az egyetemegyesítés Marosvásárhelyen

Szélsőséges tiltakozási formát helyezett kilátásba Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem professzora, ha megerősítést nyer, hogy a román kormány jóváhagyta a MOGYE-nak a román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel való egyesülését.

Bálint Eszter , Barabás Hajnal , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. szeptember 19., szerda

Zárul a lakásvadászati szezon – eltérő trendek jellemzik az erdélyi és partiumi egyetemi központok albérletpiacát

A végéhez közeledik a lakásvadászati szezon. Sokan a Facebookon, mások apróhirdetések vagy ingatlanügynökök segítségével, esetleg barátok révén próbálnak több-kevesebb sikerrel fedelet találni a fejük fölé a nagyobb erdélyi és partiumi egyetemi központokban.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. szeptember 18., kedd

RMDSZ-es össztűz Makkai Gergelyékre a dél-koreai kiruccanás miatt

Nem csillapodnak a kedélyek az RMDSZ-ben Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármester és Bakos Levente önkormányzati képviselő dél-koreai látogatása miatt. Kozma Mónika helyi választmányi elnök Makkai eddigi alpolgármesteri tevékenységét is fölöslegesnek tartja.

Szucher Ervin 2018. szeptember 12., szerda

„Koreai háború” a vásárhelyi RMDSZ-ben: Vass Levente kirándulásnak tartja az utat, Makkai Gergely szerint fontos a világbéke

Vitát és vádaskodást szült az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetében Makkai Gergely alpolgármester és Bakos Levente önkormányzati tanácsos „feliratkozása” abba a négyfős városházi küldöttségbe, amely a dél-koreai világbéke-konferenciára készül látogatni.

Szucher Ervin 2018. szeptember 10., hétfő

Diverziókeltés becsengetés előtt: minden irányból cáfolják Paşcan „vízióját”, miszerint kilakoltatnák a marosvásárhelyi Unireát

Újabb magyarellenes uszítással borzolja Marosvásárhelyen a kedélyeket Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselője, aki azt állítja, hogy a római katolikus egyház terve kilakoltatni a visszaszerzett iskolaépületből a román tannyelvű Unirea Főgimnáziumot.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. szeptember 05., szerda

Drágíthatja a húst az afrikai sertéspestis: az import alakulása is befolyásolja az árakat

Amióta egyre kiterjedtebb területekre gyűrűzik be az afrikai sertéspestis Romániában, folyamatos a találgatás, hogy a járvány kihat-e a sertéshús árára.

Szucher Ervin 2018. augusztus 22., szerda

Papíron negyedszerre költöznek a diákok – adminisztratív hercehurca is nehezíti a vásárhelyi katolikus iskola újjászervezését

Azontúl, hogy a magyarellenes politikusok a bíróságon, az ombudsmannál, illetve nyilatkozataikban támadják az újraalakított marosvásárhelyi római katolikus iskolát, adminisztratív vonalon is nehézkesen megy az újraszervezés.

Szucher Ervin 2018. augusztus 21., kedd

Lendítenének a lakóparkterven – Teljesen megtorpant a 75 mozgássérültön segíteni hivatott, nagyszabású Maros megyei projekt

Újabb lendületre lenne szüksége a marosvásárhelyi HIFA Románia – Segítség Mindenkinek Egyesület grandiózus projektjének, melynek keretében 75 mozgássérült személy számára építenének ki a Maros megyei Pókakeresztúron egy lakóparkot.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. augusztus 08., szerda

Többnyelvűségtől védett műemlékek? – Nem alkalmazzák maradéktalanul a feliratozásra vonatkozó rendeletet

A hosszúra nyúlt politikai alkuk ellenére csupán részlegesen vagy sehogy sem alkalmazzák Romániában a műemlék épületek többnyelvű feliratozására vonatkozó, 2014/2815-ös miniszteri rendeletet. Számos önkormányzat nem vesz tudomást a Hegedüs Csilla minisztersége alatt kibocsátott előírásokról, vagy pedig a folyamat elakad a gyakorlatba &

Szucher Ervin 2018. július 31., kedd

Csép Andrea a szociális segélyekről: az új intézkedések növelik a munkalehetőségek számát

Ezentúl csak a ténylegesen rászorulók kaphatnak szociális segélyt – hangsúlyozta a Krónikának Csép Andrea, a képviselőház munkaügyi és szociális bizottságának titkára a néhány nappal ezelőtt kihirdetett törvény kapcsán.

Szucher Ervin 2018. július 26., csütörtök

Elkészült a Segesvár körül épülő „gyorsvasút” egy rövid szakasza

Átadta a forgalomnak a román vasúti társaság a Segesvár és Koslárd között épülő sínpálya egy rövid szakaszát, amelyen 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Elkészült a rendszerváltás után épült leghosszabb alagút is.

HIRDETÉS
Szucher Ervin , Pataky István 2018. július 24., kedd

A fiatalok itthoni boldogulását segítenék a gyakornoki törvénnyel

A fiatalok itthon való boldogulását hivatott ösztönözni az internship, azaz a Klaus Johannis által kihirdetett gyakornoki törvény – véli Csép Andrea parlamenti képviselő. Hasonló reményeket fűz a rendelkezéshez a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) is.

Szucher Ervin 2018. július 17., kedd

Magyar iskolát akarnak Segesváron – sikertörténet a Gaudeamus Ház, de gyerekek nélkül ellehetetlenül a szórványkollégium

A Segesváron tanuló diákok anyanyelvű és keresztény értékrend szerinti nevelésének és oktatásának támogatása, a művelődési élet megszervezése – ezzel a kettős céllal alapították meg a Gaudeamus Házat, amelyről immár kijelenthető: igazi sikertörténet. Gondot okoz viszont, hogy egyre nehezebben találni magyar gyereket, aki Se

Szucher Ervin 2018. július 16., hétfő

Vásárhelynek nem kell verse­nyeznie Kolozsvárral – Péter Ferenc tanácselnök a Maros megyei gazdaságfejlesztésről

Maros megye és Marosvásárhely nem tudja felvenni a gazdasági versenyt Kolozsvárral, de nem is kell erre törekednie Péter Ferenc szerint. A Maros megyei önkormányzat elnöke sokkal fontosabbnak tartja, hogy a térség megtalálja azokat a fejlesztési lehetőségeket, amelyekben előnyt élvez.

Bíró Blanka , Bálint Eszter , Szucher Ervin 2018. július 14., szombat

Nem gáncsolja az ugrásszerűen megnőtt kamatláb az ingatlanpiacot

Noha a jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek kiszámításakor használt irányadó bankközi kamatláb (ROBOR) ugrásszerűen megnőtt a tavalyhoz képest, egyelőre a trend nem befolyásolja az erdélyi és partiumi ingatlanpiacot.

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. június 21., csütörtök

Erdélyi román ébredés autonómiaügyben? – üdvözlik a nagybányai polgármester önrendelkezéspárti nyilatkozatát

Üdvözölték a Krónika által megkérdezett székelyföldi elöljárók Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester múlt heti, autonómipárti nyilatkozatát. Úgy vélik, az erdélyi románok kezdenek rájönni, hogy Bukarest becsapja őket.