HIRDETÉS
HIRDETÉS
Bíró Blanka , Bálint Eszter , Szucher Ervin 2018. július 14., szombat

Nem gáncsolja az ugrásszerűen megnőtt kamatláb az ingatlanpiacot

Noha a jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek kiszámításakor használt irányadó bankközi kamatláb (ROBOR) ugrásszerűen megnőtt a tavalyhoz képest, egyelőre a trend nem befolyásolja az erdélyi és partiumi ingatlanpiacot.

Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. június 21., csütörtök

Erdélyi román ébredés autonómiaügyben? – üdvözlik a nagybányai polgármester önrendelkezéspárti nyilatkozatát

Üdvözölték a Krónika által megkérdezett székelyföldi elöljárók Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester múlt heti, autonómipárti nyilatkozatát. Úgy vélik, az erdélyi románok kezdenek rájönni, hogy Bukarest becsapja őket.

Gyergyai Csaba , Szucher Ervin 2018. június 20., szerda

Védelmébe vette az RMDSZ az alapfokon 8 év letöltendő börtönre ítélt Kiss Sándort

Az RMDSZ elöljárói bíznak abban, hogy az alapfokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Kiss Sándor, a szövetség Bihar megyei szervezetének egykori „erős embere” be tudja bizonyítani ártatlanságát a bíróságon.

Szucher Ervin 2018. június 17., vasárnap

Tabutémák avagy hangos kiáltás a családokért – multimédiás tárlat nyílt Marosvásárhelyen

Kiáltásnak nevezett, tabutémákat döngető rendhagyó kiállítás sokkolja a marosvásárhelyi vár Vargák bástyájába látogatókat. Az elgondolkodtató, június 20-ig látogatható multimédiás tárlat visszavezet a létezés eredetéhez és értelméhez.

Szucher Ervin 2018. június 15., péntek

Óriási forgalmi dugók Kolozsvár és Vásárhely között a kerelőszentpáli munkálatok miatt – érdemes kerülni

Többórás forgalmi dugó alakul ki időnként a Marosvásárhelyhez közeli Kerelőszentpálon a vasúti felüljárón zajló munkálatok miatt, amelyek még jó néhány hétig tartanak. A szakasz elkerülhető lenne, csakhogy erre egy tábla sem figyelmezteti a sofőröket.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. június 13., szerda

Nem talál szinkrontolmácsot a városházára a marosvásárhelyi RMDSZ

Noha a marosvásárhelyi önkormányzat készen áll arra, hogy meghirdesse a magyar–román fordítói szolgáltatásra a versenytárgyalást, mindaddig nem teszik ezt meg, amíg legalább egy személy nem jelenti be részvételi szándékát.

Szucher Ervin 2018. június 09., szombat

Hasznosítás helyett pusztulásra ítélik a hatóságok a kulturális örökséget

Nem szabad lebecsülni a kultúra jelentőségét, még akkor is, ha hajlamosak vagyunk erre; ugyanakkor nagy hangsúlyt kell fektetnünk arra, hogy a kulturális örökség védelme, használata és megismerése az oktatási anyag részévé váljon – jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Bizottság biztosa.

Pap Melinda , Szucher Ervin 2018. június 08., péntek

„Nem járható út a határrevízió” - Erdélyi történészek szerint nincs realitása a Raffay-féle felvetésnek

Melléfogásnak, a realitással összeegyeztethetetlennek, sőt károsnak tartják erdélyi történészek magyarországi kollégájuk, Raffay Ernő határrevízióra vonatkozó kijelentéseit. A szakemberek jelen pillanatban nem látnak esélyt olyan történelmi konstellációra, amely lehetővé tenné a határmódosítást, illetve&

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. június 07., csütörtök

Újabb ígéret az iskolaalapításra Navracsics Tibor, Valentin Popa és Kelemen Hunor marosvásárhelyi tárgyalásán

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság biztosa és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök társaságában újfent ígéretet tett az oktatási miniszter arra, hogy a következő tanévtől már működni fog a marosvásárhelyi katolikus iskola. A MOGYE kapcsán ugyanakkor nem bonyolódtak vitába a felek.

Szucher Ervin 2018. május 27., vasárnap

A másik végén kezdik: nem prioritás a Marosvásárhely–Ungheni-autópálya erdélyi szakaszának megépítése

Ismét átírták a Marosvásárhely és Ungheni közötti, Erdélyt Moldvával összekötő autópálya építésének tervét: ezúttal úgy döntöttek, nem az erdélyi szakasz megépítésével kezdik el a munkát.

Szucher Ervin 2018. május 10., csütörtök

Összefogást sürgetnek Tőkésék a magyar orvosképzés felszámolásának megakadályozására

Az anyanyelvű orvosképzés felszámolásának megakadályozása érdekében hívja összefogásra és közös cselekvésre a politikumot az EMNT, az SZNT és az EMNP, amely csütörtökön Marosvásárhelyen petícióban tiltakozott a MOGYE beolvasztása ellen.
 

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. május 07., hétfő

Erősíteni kellene a közszolgálati televízió kisebbségi műsorait

Kívülről nagyon szép kép alkotható a romániai regionális és kisebbségi nyelveken zajló közszolgálati televíziózásról, belülről viszont mindez jóval árnyaltabbnak tűnik – derült ki azon a szakmai konferencián, amelyet Marosvásárhelyen szerveztek.

Bálint Eszter , Barabás Hajnal , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. április 28., szombat

Kikapcsolódik az ország: telt házas majális az erdélyi üdülőhelyeken

Bajban lehetnek azok, akiknek a négynapos hosszú hétvége előtt a gyönyörű, nyárias időjárást jósló előrejelzések nyomán kaptak észhez, hogy valahová el kellene utazni: Erdély-szerte kitették a teltház-táblát, és nincs ez másként a Fekete-tenger romániai partszakaszán sem.

Szucher Ervin 2018. április 26., csütörtök

Nem kérnek a jogtiprásból: több százan tiltakoztak Marosvásárhelyen a MOGYE és a Petru Maior egyesítése ellen

Közel háromszázan tiltakoztak csütörtök délután a marosvásárhelyi Színház téren a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Tudományegyetem összeolvadása, a magyar oktatás fokozatos elsorvasztása ellen.

Szucher Ervin , Gyergyai Csaba 2018. április 25., szerda

MOGYE-ügy: baj esetén segítene a Sapientia

A magyar orvosképzésnek a jelenlegi keretek között kell maradnia Marosvásárhelyen – véli Dávid László, a Sapientia rektora. A felsőoktatási intézet vezetője szerint az anyanyelvű oktatást ellehetetlenítő további intézkedések esetén az Erdélyi Magyar Tudományegyetem otthont nyújthat a MOGYE magyar tagozatának.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. április 20., péntek

„Ezt a bástyát nem szabad önként feladnunk” - Interjú Szilágyi Tibor professzorral, a MOGYE volt rektorhelyettesével

Tovább szűkül a magyar tagozat mozgástere a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE), amennyiben az intézmény egyesül a kizárólag csak román tagozattal rendelkező Petru Maior Tudományegyetemmel – véli Szilágyi Tibor, a MOGYE volt rektorhelyettese. A magyar oktatók tiltakozása ellenére a két felsőoktatási intézmény szen