HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. április 20., péntek

„Ezt a bástyát nem szabad önként feladnunk” - Interjú Szilágyi Tibor professzorral, a MOGYE volt rektorhelyettesével

Tovább szűkül a magyar tagozat mozgástere a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE), amennyiben az intézmény egyesül a kizárólag csak román tagozattal rendelkező Petru Maior Tudományegyetemmel – véli Szilágyi Tibor, a MOGYE volt rektorhelyettese. A magyar oktatók tiltakozása ellenére a két felsőoktatási intézmény szen

Antal Erika , Szucher Ervin 2018. április 18., szerda

Egyetemegyesítés magyar ellenszélben: elindította a MOGYE és a Petru Maior szenátusa a fúziós folyamatot

A magyar szakmai és civil szervezetek tiltakozása közepette a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, valamint a Petru Maior Tudományegyetem szenátusa elfogadta szerdán azt a határozatot, mely elindítja a két felsőoktatási intézmény egyesítésének folyamatát. A tényleges fúzióra 2019 őszén kerül sor.

Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. április 11., szerda

Változatlan orvosi ellátás? – Hatékonyabb reformokat várnak az egészségügyben dolgozók

Elvileg az egészségügyi rendszer működésének egyszerűsítését szolgálják a szenátus és a képviselőház által múlt héten elfogadott törvénymódosító javaslatok, a Krónikának nyilatkozó szakértők azonban nem feltétlenül értenek egyet azzal, hogy valós javulásra lehet számítani.

Szucher Ervin 2018. április 04., szerda

Megcáfolt prefektusi érvek és bizalmatlanság a marosvásárhelyi utcanévtáblaper kezdete előtt

A Maros megyei törvényszék április 24-re tűzte ki az első tárgyalást a marosvásárhelyi utcanévtáblaperben, amelyet Lucian Goga indított. A kormánymegbízott jogilag aggályosnak tartja a román mellett a magyar feliratok kihelyezését szorgalmazó két önkormányzati határozatot.

Szucher Ervin 2018. március 29., csütörtök

Vádak és válaszok: RMDSZ–MPP-nyilatkozatháború Makfalván

Megromlani látszik az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt közti, amúgy sem felhőtlen viszony Makfalván. A Küküllő-menti nagyközség az egyetlen Maros megyei település, amelyet a polgáriak vezetnek.

HIRDETÉS
Szucher Ervin , Gyergyai Csaba 2018. március 22., csütörtök

Szijjártó Péter Marosvásárhelyen: Magyarország a párbeszéd híve, bízunk a román kormánykoalíció vezetőiben

A kölcsönös tisztelet talajára helyezné Románia és Magyarország kapcsolatait a magyar kormány – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Marosvásárhelyen. A politikus közölte: a Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program keretében másfél milliárd forintos támogat

Szucher Ervin 2018. március 16., péntek

Eljárás indult a magyarok és romák alkalmazását elutasító marosvásárhelyi cég ellen

Hivatalból eljárást indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) egy takarítócég ellen, amely úgy hirdetett meg marosvásárhelyi állásokat, hogy azokra magyar és roma nemzetiségűek nem jelentkezhetnek – közölte a Krónikával Asztalos Csaba.

Szucher Ervin 2018. március 12., hétfő

Emlékhely a Duna-delta munkatáboraiban raboskodó mezőfelei ötvenhatosok tiszteletére

A székely és a magyar szabadság napja alkalmából a Maros megyei Mezőfele emléket állított a falu ártatlanul elítélt három szülöttjének, akik megjárták a Duna-delta munkatáborait.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. március 08., csütörtök

Székely szabadság napja: foghíjas lesz az összefogás március 10-én Marosvásárhelyen

Míg az SZNT szerint a székely szabadság napjára sikerült széles körű összefogást biztosítani, az RMDSZ Maros megyei vezetői bejelentették, nem vesznek részt a szombati marosvásárhelyi tömegrendezvényen.

Bíró Blanka , Szucher Ervin , Barabás Hajnal 2018. március 08., csütörtök

Gyümölcsöző tízórai-frissítés: nagyobb valószínűséggel jutnak egészséges táplálékhoz a diákok

Nagyobb eséllyel jutnak friss élelmiszerhez a diákok az iskolaitízórai-program módosítása nyomán, a továbbiakban ugyanis helyi szinten is lebonyolíthatják a licitet. A Krónikának nyilatkozó önkormányzati illetékesek szerint a tanulók ősztől mindenképpen hozzájuthatnak a gyümölcshöz a tej és a kifli mellett.

Szucher Ervin 2018. február 22., csütörtök

Összezár az RMDSZ koronkai tanácsosai körül: törvénytelennek tartják március 15. támogatását közpénzből

Az RMDSZ koronkai szervezete szerint törvénytelen közpénzt fordítani a magyar nemzeti ünnep megszervezésére, ezért szavaztak a néppárti kezdeményezés ellen. Daniel Cheşa helyi tanácsos szerint szó sincs arról, hogy törvénybe ütközne a kezdeményezés. A megyei RMDSZ védelmébe vette koronkai tanácsosait.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. február 21., szerda

Kijavította a bosszantó hibát a Bolyaiakat testvérekként hirdető vásárhelyi polgármesteri hivatal

Alig néhány órával cikkünk megjelenése után Marosvásárhely polgármesteri hivatala kijavíttatta azt a nevetséges szarvashibát, melyet az egyik belvárosi turisztikai pannó feliratozása során követett el.

Szucher Ervin 2018. február 21., szerda

RMDSZ-es nem március 15. közpénzből történő megünneplésére

Nem hajlandó saját költségvetéséből pénzt elkülöníteni március 15. megünneplésére a koronkai önkormányzat. Az EMNP kezdeményezését a nagyközség négy román tanácsosa is támogatta, az RMDSZ-es képviselők közül ellenben öten nemmel szavaztak, hárman tartózkodtak.

Szucher Ervin 2018. február 20., kedd

Turistacsalogató a Bolyai „testvérekkel” – Hibáktól hemzsegnek a Vásárhelyen kihelyezett tájékoztató táblák

Hemzsegnek a hibáktól a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal által kihelyezett utcai idegenforgalmi tájékoztató táblák. Ezek szerint a Bolyai „testvéreket” ábrázoló szobor vagy a „román katolikus” egyház egykori iskolája lehet a város legújabb turisztikai attrakciója.

Szucher Ervin 2018. február 10., szombat

Pezsgő Balkán, tespedő Románia – az európai trend nem „mozgatja meg” a lakosság mentalitását

Míg Európában a felnőtt lakosság mintegy harmada fektet hangsúlyt a rendszeres testmozgásra, Románia az utolsó helyen áll a heti egy-két alkalommal rendszeresen sportoló lakóit illetően. A mozgásigény a balkáni térségben is egyre növekszik, nálunk viszont egyre több az egészségtelen életmódban felnövő fiatal.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. február 02., péntek

Brüsszel felfigyelt a medveügyre: elfogadták a Borboly-jelentést

A Régiók Európai Bizottsága elfogadta a nagyvadakkal való együttélésről szóló, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök által bemutatott jelentést annak reményében, hogy a brüsszeli döntéshozók érdemben is foglalkoznak majd a vadgazdálkodással kapcsolatos problémákkal.