HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. november 17., szombat

Szaporodnak az út menti bizánci keresztek – a magyar többségű községek vezetői szemet hunynak a törvénytelen terjeszkedés felett

Egyre több ortodox kereszt jelenik meg a marosszéki magyar többségű települések főútja mentén. A bizánci jelképek felállítói általában mellőzik a törvényes lépések megtételét, és építkezési engedély nélkül helyezik el a kereszteket. 

Szucher Ervin 2018. november 09., péntek

Nem ízlik a „román flekken” – színházi előadás plakátját cenzúrázná a magyarellenességéről híres politikus

Egy színházi plakát eltávolítását követeli Marius Paşcan Maros megyei parlamenti képviselő, aki azt állítja, hogy a grafika csúfot űz Romániából. A 3G Színház, a darab szerzője és több román színész is frappáns választ adott a magyargyűlöletéről elhíresült politikusnak.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. november 08., csütörtök

Időutazás a Duna-deltai Gulag helyszínére – Ábrám Zoltán kegyeletőrző peripravai képeiből nyílt fotótárlat Marosvásárhelyen

Az egykori kommunista kényszermunkatáborról, a peripravai lágerről készült fotókiállításával, könyvvel és kiselőadással lépett a közönség elé Ábrám Zoltán, a marosvásárhelyi orvosi egyetem professzora. 

Hallgassa online rádióinkat
Szucher Ervin 2018. november 07., szerda

Kitessékelnék Makkai Gergelyt: a megyei RMDSZ elindította a marosvásárhelyi alpolgármester kizárási folyamatát

Mivel Makkai Gergely a felszólítás óta eltelt egy hónap alatt nem volt hajlandó lemondani marosvásárhelyi alpolgármesteri tisztségéről, a Területi Állandó Tanács kezdeményezte az RMDSZ-ből való kizárását.

Szucher Ervin 2018. október 24., szerda

„Támadás folyik a hagyományos értékek ellen” – Sófalvi Szabolcs népszavazásról, családról, „természetellenes dolgokról”

Reális veszélynek tartja Sófalvi Szabolcs marosszentgyörgyi polgármester, hogy a család meghatározásáról szóló népszavazás érvénytelensége után Romániában is kezdeményezni fogják a melegházasság engedélyezését. 

HIRDETÉS
Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. október 17., szerda

Továbbra is nehéz felkerülni a multik polcaira: importtermékeket vásárolunk, miközben a romániai húsipar masszívan exportál

Panaszkodnak a húsipari vállalkozók a törvényre, amely arra kötelezi a hipermarketeket, hogy az általuk forgalmazott termékek legalább 51 százaléka Romániában készüljön. Szerintük a jogszabály visszafelé sült el.

Szucher Ervin 2018. október 10., szerda

Makkai Gergely nem hajlandó lemondani, ám Péter Ferencet nem érdekli, hogy a vásárhelyi alpolgármester fizetett

Lapértesüléseink szerint Makkai Gergelynek esze ágában sincs betartani a Maros megyei RMDSZ döntését, és nem hajlandó lemondani marosvásárhelyi alpolgármesteri tisztségéről.

Szucher Ervin 2018. október 09., kedd

Autonómiasértéses vádak az RMDSZ-en belül: a marosvásárhelyi szervezet kifakadt a megyei pártvezetésre

Jogkörök megnyirbálásával, az ellenőrzési és felülbírálási jog kikövetelésével, azaz a működési autonómia semmibevételével vádolja a marosvásárhelyi RMDSZ a szövetség megyei szervezetét.

HIRDETÉS
Szucher Ervin 2018. október 07., vasárnap

„Lecsapolt” ágazat: két komlótermesztő vállalat maradt Romániában

A vége felé jár Erdélyben a komló szedése és feldolgozása – 1989 után csupán Segesvár és Gyulafehérvár környékén maradtak komlóültetvények az országban. A hazai söripar így a komlómennyiség csaknem 85-90 százalékát külföldről kénytelen beszerezni.

Szucher Ervin 2018. október 04., csütörtök

Meglehet az ára a „világbéke-teremtésnek”: a koreai út miatt lemondatná az RMDSZ Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármestert

Marosvásárhelyi alpolgármesteri tisztségéből való lemondásra szólította fel csütörtökön délután a Maros megyei RMDSZ Területi Állandó Tanácsa (TÁT) Makkai Gergelyt. Az érintett első reakciójából ítélve úgy tűnik, nem áll szándékában megválni a székétől.

Szucher Ervin 2018. szeptember 20., csütörtök

Éhségsztrájkot szülhet az egyetemegyesítés Marosvásárhelyen

Szélsőséges tiltakozási formát helyezett kilátásba Benedek Imre, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem professzora, ha megerősítést nyer, hogy a román kormány jóváhagyta a MOGYE-nak a román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel való egyesülését.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Barabás Hajnal , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. szeptember 19., szerda

Zárul a lakásvadászati szezon – eltérő trendek jellemzik az erdélyi és partiumi egyetemi központok albérletpiacát

A végéhez közeledik a lakásvadászati szezon. Sokan a Facebookon, mások apróhirdetések vagy ingatlanügynökök segítségével, esetleg barátok révén próbálnak több-kevesebb sikerrel fedelet találni a fejük fölé a nagyobb erdélyi és partiumi egyetemi központokban.

Szucher Ervin 2018. szeptember 18., kedd

RMDSZ-es össztűz Makkai Gergelyékre a dél-koreai kiruccanás miatt

Nem csillapodnak a kedélyek az RMDSZ-ben Makkai Gergely marosvásárhelyi alpolgármester és Bakos Levente önkormányzati képviselő dél-koreai látogatása miatt. Kozma Mónika helyi választmányi elnök Makkai eddigi alpolgármesteri tevékenységét is fölöslegesnek tartja.

Szucher Ervin 2018. szeptember 12., szerda

„Koreai háború” a vásárhelyi RMDSZ-ben: Vass Levente kirándulásnak tartja az utat, Makkai Gergely szerint fontos a világbéke

Vitát és vádaskodást szült az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetében Makkai Gergely alpolgármester és Bakos Levente önkormányzati tanácsos „feliratkozása” abba a négyfős városházi küldöttségbe, amely a dél-koreai világbéke-konferenciára készül látogatni.

Szucher Ervin 2018. szeptember 10., hétfő

Diverziókeltés becsengetés előtt: minden irányból cáfolják Paşcan „vízióját”, miszerint kilakoltatnák a marosvásárhelyi Unireát

Újabb magyarellenes uszítással borzolja Marosvásárhelyen a kedélyeket Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselője, aki azt állítja, hogy a római katolikus egyház terve kilakoltatni a visszaszerzett iskolaépületből a román tannyelvű Unirea Főgimnáziumot.

HIRDETÉS
Bálint Eszter , Bíró Blanka , Szucher Ervin 2018. szeptember 05., szerda

Drágíthatja a húst az afrikai sertéspestis: az import alakulása is befolyásolja az árakat

Amióta egyre kiterjedtebb területekre gyűrűzik be az afrikai sertéspestis Romániában, folyamatos a találgatás, hogy a járvány kihat-e a sertéshús árára.