Krónika Online
2017. március 23., csütörtök; Ma Emőke napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal

Covaliu a Krónikának: majdnem tökéletes lett a romániai vívók éve

Vásárhelyi-Nyemec Réka | 2016.12.22. [12:46]

„Kevesebb beszéd, több munka” – ez a titka a Krónikának nyilatkozó Mihai Covaliu szerint annak, hogy a romániai vívósport évről évre eredményes tud lenni, és érmekkel zárja a nemzetközi versenyeket. 

Mihai-Covaliu-archu_bMihai Covaliu

A sportági szövetség éléről a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöki tisztsége miatt leköszönő szakember hozzátette, hogy ehhez kellenek olyan versenyzők is, akik nemcsak vágynak a kiemelkedő teljesítményre, hanem azt is tudják, hogyan érjék el. „Közel tökéletes évet zártunk. Azért csak majdnem, mert személy szerint szerettem volna még egy érmet a riói olimpián, egyéniben" – értékelt lapunknak. Hangsúlyozta, ezzel együtt céljaikat összességében elérték idén, és az utánpótlást is biztatónak tartja, mert vannak olyan tehetséges juniorok, akik felnőtt szinten folytatni tudják majd a hagyományokat.

Románia női párbajtőrcsapata (Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop és Lore­dana Dinu), mint ismeretes, aranyérmes lett Rio de Janeiróban, míg az Európa-bajnokságon harmadik helyen zártak. A felnőtt férfi kardvívócsapat (Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu, Ciprian Gălățeanu) világ- és Euróra-bajnoki bronzot szerzett (az olimpián nem rendeztek csapatversenyt a férfi kardozóknak), és a kadett versenyzők is éremmel tértek haza a korosztályos kontinensviadalról.
„Persze mindig van hely még jobbnak" – mutatott rá a sydney-i olimpia aranyérmes kardvívója. Éppen ezért is tartja fontosnak, hogy minél több támogatást nyerjenek. Közölte, épp nemrég sikerült egy új partnerszerződést kötniük, és reményei szerint jövőre többen is melléjük állnak majd.

Ez viszont majd az áprilisi közgyűlésen megválasztott új szövetségi elnök feladata lesz. Covaliu konkrét nevek említése helyett lapunknak úgy fogalmazott, hogy olyan vezetőre van szükség, aki „megfelelő a megfelelő időben", ilyenekben pedig szerinte bővelkedik a sportág. Ő, mint ismeretes, már csak a COSR irányítását látja el, ahol a vívószövetségnél alkalmazott stratégiát szeretné átültetni, hogy a 2020-as tokiói olimpián már az első húsz ország között végezzen Románia.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét