Címvédésre törekszenek a bajnokok: a Nagyváradi VSK és a Sepsi SIC is elszántan kezdi az új kosárlabdaidényt

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. október 05., 14:28

A Nagyváradi VSK a férfimezőnyben, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC pedig a női pontvadászatban akarja megvédeni címét a kosárlabda-bajnokság hétvégén kezdődő 2018–2019-es szezonjában.

Fotó: Csmoradea.ro

„Jónak tartom, hogy már az alapszakaszban nyolc erős csapat van a csoportunkban. Szerintem minden egyes idegenbeli győzelemnek nagy jelentősége lesz, a közönség számára pedig csábítóbbak lesznek ezek a kiegyensúlyozott, izgalmas összecsapások” – vélekedett Șerban Sere a hazai kosárlabda-bajnokság hétvégén kezdődő 2018–2019-es szezonjának új rendszeréről. A férfimezőnyben címvédő Nagyváradi VSK elnöke megjegyezte:

bár a Szuperkupát egy hete elveszítették a Kolozsvári U-BT-vel szemben, mégis egyértelmű céljuk, hogy idén is a magasba emeljék a bajnoki serleget.

„Szerintem kellően hatékony a játékoskeretünk, elegendő opciónk van arra, hogy egészségesen forgatni lehessen a kosarasokat a különböző posztokon. Október közepétől heti két mérkőzést játszunk majd, de ha elkerülnek minket a sérülések, akkor szerintem sikerrel vesszük majd az akadályokat” – mondta sajtótájékoztatóján a sportvezető.

A nagyváradiak egyébként változatlanul Cristian Achim vezetőedző irányításával kezdik meg az új szezont, ahol az A értékcsoportban hétfőn 19 órakor fogadják a Temesvári SCM-t az első fordulóban. A rajtot a péntek 19 órakor kezdődő Dinamo–Szeben összecsapás jelenti majd, hogy másnap Kolozsvári U-BT–Pitești találkozót rendezzenek ugyanabban az időpontban. A Craiova–Steaua meccset elhalasztották.

Később rendezik meg a B csoport Medgyes–Brăila meccsét is, ezért itt csak Voluntari–Konstancai Athletic viadal lesz szombaton 18 órától. A C csoportban Máramarossziget–Kolozsvári Universitatea (péntek, 17 óra), Rapid–Focșani (péntek, 17 óra), Marosvásárhelyi VSK–Galaci Phoenix (szombat, 18 óra), Târgu Jiu–Csíkszereda (szombat, 18.30) és Bukaresti Argonomia–Aurel Vlaicu (hétfő, 18.30) párosítás szerint játszanak az első fordulóban.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy

a Román Kosárlabda-szövetség erősebb és izgalmasabb bajnokság reményében három értékcsoportba sorolta a mezőnyt,

hogy az alapszakaszban oda-vissza vágó alapon körmérkőzéseket vívjanak. Az így kialakult összetettek alapján négy új csoportot alakítanak ki a középszakaszra, az előzőleg alacsonyabb csoportból indult csapatoknak pedig lehetőségük lesz előrébb lépni, az újabb körmérkőzések után pedig akár a bajnoki címért is harcba szállhatnak majd az egyenes kieséses rájátszásban.

Hasonlóan szervezik meg a női bajnokságot is, ezért a címvédő Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC csapatmenedzsere, Rusz István szerint mindenképp megváltozott erőviszonyokra kell számítani az új szezonban három-négy dobogóesélyes együttessel a mezőnyben.

Fotó: Facebook/Sepsi-SIC

A sportvezető lapunknak megjegyezte viszont azt is, hogy bár az új versenykiírásnak vannak ugyan előnyei, személy szerint nem tartja teljes mértékben kedvezőnek a változtatásokat.

Jobb lett volna előtte egy-két egyéb lépést megtenni, de kénytelenek vagyunk elfogadni”

– mondta. Jómaga hatékonyabbnak tartott volna, ha a szövetség először az utánpótlás-nevelést ösztönözte volna, nem pedig azonnal kötelezővé tenni az ifjúsági játékosok szerepeltetését, és így gyengítve a kereteket.

A Sepsi SIC kerete egyébként, mint már beszámoltunk róla, teljesen átalakult. Rusz szavai alapján gyakorlatilag egy teljesen új csapattal kezdik meg a szezont. „De volt egy öthetes felkészülési időszakunk, ami remélem jól sikerült. Már mindenki nagyon várja az első tétmeccset” – mondta, megjegyezve, hogy miközben a mezőny többi tagja már pályára lépett a Román Kupa első körében, ők eddig még csak barátságos találkozókat vívtak.

A Zoran Mikes által edzett háromszéki együttes a Târgoviște ellen kezd hazai pályán – szombaton 19 órától –, ami Rusz szerint külön motivációt jelent a számukra. Újabb címvédésre és Román Kupa-győzelemre törekszenek idén is, egy olyan A értékcsoportban, ahol szintén szombaton Szatmárnémeti VSK–Aradi ICIM meccs lesz 18 órától, a Kolozsvári U–Brassói Olimpia meccset viszont elhalasztották. Elhalasztották a B csoport Marosvásárhelyi VSK–Alexandria és Nagyváradi CSU-VSK–Bukaresti Agronomia találkozóit is, ezért csak a Konstancai Phoenix–Rapid (vasárnap, 13 óra) meccset játsszák le most hétvégén az első fordulóból.

A Sepsi SIC a bajnokság mellett az Európa Kupában is szerepel majd, ahol bár nagyon nehéz csoportba kerültek, Rusz leszögezte: „nem adják majd könnyen a bőrüket”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat