Búcsút intett Storcknak a Magyar Labdarúgó Szövetség

MTI 2017. október 17., 20:41 utolsó módosítás: 2017. október 17., 22:48

Bernd Storck és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közös megegyezéssel szerződést bontott, így a német szakember a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztról is távozott.

Storck 21 mérkőzésen vezette a magyar válogatottat, 6 győzelmet, 7 döntetlent és 8 vereséget ért el

Az MLSZ honlapjának beszámolója szerint az elnökség keddi ülésén „jóváhagyólag tudomásul vette”, hogy Storck közös megegyezéssel távozik a szövetségből, azaz „minden feladatkörében befejezi a munkáját”.

Sipos Jenő szóvivő közölte, az elnökség kedden felkérte Csányi Sándor elnököt, hogy tárgyaljon a szövetségi kapitányi jelöltekkel. Hozzátette, az is elképzelhető, hogy a magyar válogatottat a novemberi két barátságos mérkőzésen ideiglenes szakvezető irányítja Luxemburgban, majd hazai pályán a vb-résztvevő Costa Rica ellen.

Az MLSZ vezető testülete elismerését és köszönetét fejezte ki a két és fél évig Magyarországon dolgozó Bernd Storcknak, mivel

a gyengébb záró időszak ellenére az elmúlt három évtized legtöbb nemzetközi sikerében közreműködő szakvezetőnek mondhatja magát a labdarúgó-szövetségben”.

Bernd Storckot 2015 márciusában bízta meg az MLSZ az utánpótlás sportigazgatói feladatkör ellátásával, nem sokkal később az U20-as válogatott edzője lett, azon a nyáron az új-zélandi korosztályos világbajnokság negyeddöntőjéig jutott a csapattal.

2015 júliusában őt választották Dárdai Pál utódjának a magyar válogatott élére,

vezetésével – a norvégok elleni pótselejtezőn keresztül – sikerült kiharcolni a részvételt a 2016-os Európa-bajnokságon, egy 44 éve tartó átkot megtörve ezzel.

A franciaországi tornán csoportelsőként jutott tovább a magyar csapat, de a nyolcaddöntőben a belga válogatott túl nagy falatnak bizonyult.

A 2018-as világbajnokság selejtezőjében már nem sikerült megismételni a korábbi sikereket, a válogatott Portugália és Svájc mögött a B csoport harmadik helyén végzett. Mégsem ez, hanem a gyengébb eredmények (döntetlen Feröeren, vereség Andorrában) és a mutatott játék okozták a kapitány vesztét, aki a októberre a szurkolók bizalmát is elvesztette.

Az MLSZ 2017 júniusában, az Andorrától elszenvedett 1-0-s vereség után még megerősítette posztján Bernd Storckot, most, négy hónappal később mégis megköszönték a munkáját.

Storck 2015 júliusa és 2017 októbere között 21 mérkőzésen vezette a magyar válogatottat, 6 győzelmet, 7 döntetlent és 8 vereséget ért el a csapattal, amely az irányítása alatt 24 gólt szerzett, 30 gólt kapott és mérkőzései 28,6 százalékát nyerte meg.

Az MLSZ azt is kiemelte, hogy az utánpótlás-válogatottak közül az U17-es csapat csoportgyőztesként jutott a legjobb nyolc közé az idei Európa-bajnokságon, továbbá 2016-ban és 2017-ben az U17-es és U19-es együttesek a legutóbbi hat selejtezőtorna közül ötben továbbjutottak.

Csányi a kapitányváltásról: Storck körül elfogyott a levegő

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint az andorrai vereség után kapott második esélyt nem tudta kihasználni a kedden menesztett Bernd Storck szövetségi kapitány, mert menet közben elfogyott körülette a levegő. „Elveszett a sikerek előfeltételének tekinthető hit, ezért nincs értelme a folytatásnak. Ezt az érvelést ma az elnökség is elfogadta” – jelentette ki a szövetség honlapján a sportvezető. Hozzátette, hogy továbbra is nagyra tartja Bernd Storck szakmai teljesítményét, az általa irányított – korosztályos és felnőtt – válogatottak kiemelkedő eredményeit. 

Csányi úgy fogalmazott, az utóbbi időszak eredményei ismeretében egyetért német szakember távozásával, de az szerinte tény, hogy „az elmúlt évtizedek legsikeresebb szakvezetője volt”. Kiemelte: az ő irányításával vb-nyolcaddöntős volt az U20-as válogatott, Eb-n szerepelt az U17-es és a felnőtt válogatott, utóbbi a világranglistán 18. helyig jutott a vezetésével, és „ezek a sikerek nem vitathatóak el sem tőle, sem a csapatoktól”. 

„A tárgyalások már a napokban elkezdődnek, és hamarosan eredmény is várható. Ha nem tudunk október 25-éig a szempontjainknak megfelelő szövetségi kapitányt kinevezni, akkor megbízott kapitányra lesz szükségünk, amire már korábban is volt példa, Egervári Sándor lemondása után” – mondta Csányi.

Az elnök azt is kifejtette, hogy a szakvezetővel együtt távozik segítője, a szintén német Andy Möller is. Megjegyezte, a többi szövetségi edző esetében „ezután is a munka minősége lesz a döntő” számukra. „Egyébként jelenleg 23 főállású munkatárs dolgozik a férfi szakágban, ebből mindössze négy német. Az ő sorsukról az új vezetéssel közösen döntünk majd” – jelentette ki az MLSZ-elnök. Azt is elárulta, hogy Storck szerződése felbontásának nincs külön költsége, csak a hónap végéig megillető díjazását kell kifizetni.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat