„Ráktalanítás” olimpiai reménnyel: a szerbek elleni meccsre még Cristian Iordache hívja össze Románia pólóválogatottját

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. november 08., 19:05

Ismét a szövetségi edző, Cristian Iordache vezényli majd Románia férfi vízilabda-válogatottját a soron következő világliga-selejtezőn, de már előrehaladott tárgyalások zajlanak az új szövetségi kapitány kinevezéséhez. A szerződés aláírásáig a jelölt nevét nem árulták el, de a hazai sportszervezetet elnöklő Călin Găvruș olimpiai kvalifikációt vár Dejan Stanojevic majdani utódjától.

Románia férfi vízilabda-válogatottja szeptemberben maradt szövetségi kapitány nélkül, miután Dejan Stanojevic a fizetése elmaradása miatt kérte a szerződése felbontását

Továbbra is a szövetségi edző, Cristian Iordache vezényli Románia férfi vízilabda-válogatottját, amely november 13-án Szerbia legjobbjait fogadja a világliga európai csoportselejtezőjének második fordulójában. A Krónika megkeresésére Călin Găvruș, a sportág hazai szervezetének elnöke elmondta: előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Dejan Stanojevic lehetséges utódjának megtalálásához, de még vannak tisztázandó részletek – beleértve a bérezést – ezért a szerződés aláírásáig részleteket nem árul el a potenciális jelöltekről.

Azt viszont kérdésünkre leszögezte, hogy

a majdani szövetségi kapitánytól azt várják el, hogy a mostanáig kialakult keret gerincét megerősítse, és persze egy olyan versenyképes együttest állítson össze, amellyel megcélozhatják az elkövetkezendő két nyári olimpiára a kvalifikációt.

„Nincs más lehetőség, mintsem előre tekinteni. Természetesen szeretnénk jobb eredményt elérni az Európa-bajnokságon is, hogy onnan kijuthassunk a vébére” – mondta a sportvezető.

Románia férfi vízilabda-válogatottja, mint ismeretes, szeptemberben maradt szövetségi kapitány nélkül, miután Dejan Stanojevic a fizetése elmaradása miatt kérte a szerződése felbontását. A szerb szakember távozása óta Iordache felügyeli a válogatott munkáját, ám a britek egykori dinamós kapitánya csak ideiglenes megoldást jelent. A világliga európai selejtezőinek D csoportjában 17-4 arányú horvátországi vereséggel „mutatkozott” be, most pedig az olimpiai bajnok szerbek ellen állítja össze a piros-sárga-kékek keretét.

Găvruș lapunknak leszögezte, hogy

a vártnál gyengébb Európa-bajnoki szereplés ellenére a szövetségnél elégedettek voltak Stanojevic munkájával, a problémát egy olyan, őszi kifizetésre tervezett bérelmaradás jelentette, amelyet egy régi per miatt nem tudtak időben törleszteni.

Egy tizenhárom évvel ezelőtt indított eljárásról van szó, amely miatt idén végrehajtást rendeltek el a szervezet ellen. Egyebek mellett ez okozta a pénzhiányt, de a szervezet első embere szerint lassan kezdenek talpra állni és reményei szerint jövőre időben megkapják a költségvetést a sportminisztériumtól is.

„Reméljük, hogy azt január elsejétől számolják, nem pedig megint április elsejétől, hiszen más sportszövetségekkel ellentétben nekünk jelentős napi kiadásunk van a téli hónapban. Hozzánk tartozik a bukaresti Floreasca uszoda, amelynek a fenntartása épp télen a legköltségesebb” – figyelmeztetett. Hozzátette, idén – amikor megfogalmazása szerint „ráébredtek” egy több tízezer eurós kifizetési kötelezettségre – nem volt egyszerű megoldaniuk, hogy mindent időben kifizessenek, ezért bármilyen gazdasági „impulzusnak”, így az e hónap elejétől életbe lépett áfacsökkentésnek is örülnek. Szerinte a sportban tapasztalható pénzügyi problémák már hosszú évek óta károsítják a sportágat, és csak remélni tudja, hogy a döntéshozók belátják azt, hogy szükség van a támogatásukra.

„Egy nagyon érdekes és tehetséges fiatal pólógenerációnk van a juniorok között, ami optimizmusra ad okot, de támogatni kell őket” – vélekedett Găvruș. Megjegyezte, elnökké választása előtt is tisztában volt a sportágat érintő nehézségekkel, de még ha sokan szkepticizmussal is fogadták, ő épp azért vállalta el a feladatot, hogy előrelépést érjen el.

Ha még túl sok olimpiai ciklust veszítünk el, akkor vége ennek a sportágnak Romániában. Először is stabilitásra van szükség, ki kell iktatnunk a rákos gócokat és tisztább alapokra kell helyezni a sportágat”

– szögezte le.

Románia férfi vízilabda-válogatottja, mint ismeretes, utoljára a 2012-es londoni olimpiára jutott ki, ahol a magyarországi Kovács István szövetségi kapitány irányítása mellett a tizedik helyen zártak. Az akkori keretből még Cosmin Radu, Tiberiu Negrean és Mihnea Chioveanu rendszeres tagja a csapatnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat