Aranyérmes a kardozó Szatmári András a lipcsei vívó vb-n

MTI 2017. július 21., 21:51 utolsó módosítás: 2017. július 21., 22:09

Aranyérmet nyert a kardozó Szatmári András pénteken a lipcsei vívó-világbajnokságon.

Huszonhét év elteltével avattak ismét magyar győztest férfi kard egyéniben azután, hogy 1990-ben Nébald György bizonyult a legjobbnak.

A világranglista tizedik helyezettje nehéz ágon jutott el az esti négyes döntőig: előbb a világ- és Európa-bajnok orosz Venjamin Resetnyikovot győzte le, majd az ukrán Dmitro Pundikon túljutva az idén Európa-bajnok német Max Hartung ellen nyert, végül a biztos éremszerzésért tizenegy találatnyi különbséggel lelépte az izraeli színekben versenyző Kostiantyn Voronovot.

A döntőbe kerülésért rendezett asszóban a francia Vincent Anstett ellen is dinamikusan kezdett, s bár később szoros lett az állás, a végére négy tusra nőtt a különbség. Az aranyéremért a világranglista negyedikje, Gu Bon Gil volt az ellenfele a magyar vívónak, aki idén már jelezte, hogy számolni kell vele: februárban megnyerte az egyik legnagyobb presztízsű világkupaversenyt Padovában.

A döntőt a 28 éves, egyéniben korábban világbajnoki ezüst- és bronzérmes, csapatban, Londonban olimpiai bajnok Gu kezdte határozottabban. Nagyon szilárdan állt a lábán, jól tartotta a távolságot és rendre eltalálta Szatmárit a pást végén. Dinamikus vívása eredményes volt, 7-2-re elhúzott, majd az egyperces szünet az ő 8-4-es vezetésénél kezdődött.

A folytatásra a magyar kardozó taktikát váltott, nem ment bele a futásba, igyekezett a pást közepén tust adni, amivel meg is zavarta a dél-koreai vívót.

Nyolc-nyolcnál utolérte, majd 10-10-et követően először vezetett az asszó során. Még akkor sem tört meg a lendülete, amikor 12-10-es előnyénél a zsűri neki ítélte az újabb találatot, de Gu videóbírót kért, és 13-10 helyett 12-11-re módosult az állás. Mindjárt jött egy gyors magyar támadás, s aztán további két akciót is sikeresen fejezett be Szatmári.

Az internetes közvetítés azzal zárult, hogy a magyar kardozó örömittasan üvölt, majd a magyar küldöttség a magasba dobálja őt. A 24 éves Szatmárinak eddig csapatban voltak érmei világversenyekről: vb-n végzett második és harmadik helyen, illetve az idei Eb-n nyert bronzot.

Eredmények (a vb honlapjáról):
a 64 között:
Szatmári András-Venjamin Resetnyikov (orosz) 15-11
Szilágyi Áron-Ruangrit Haekerd (thaiföldi) 15-6
Gémesi Csanád-William Deary (brit) 15-12
Decsi Tamás-Tokunan Kenta (japán) 15-11
a 32 között:
Szatmári-Dmitro Pundik (ukrán) 15-7
Szilágyi-James Honeybone (brit) 15-10
Kamil Ibragimov (orosz)-Gémesi 15-10
Luigi Samele (olasz)-Decsi 15-5
a 16 között:
Szatmári-Max Hartung (német) 15-11
Ibragimov-Szilágyi 15-12
negyeddöntő:
Ibragimov-Oh Szan Uk (dél-koreai) 15-10
Gu Bon Gil (dél-koreai)-Luca Curatoli (olasz) 15-11
Vincent Anstett (francia)-Ali Pakdaman (iráni) 15-10
Szatmári-Kostiantyn Voronov (izraeli) 15-4
elődöntő:
Gu-Ibragimov 15-10
Szatmári-Anstett 15-11
döntő:
Szatmári-Gu 15-11
A végeredmény: 1. Szatmári András, 2. Gu Bon Gil, 3. Kamil Ibragimov és Vincent Anstett, ... 9. Szilágyi Áron, ... 21. Gémesi Csanád, ... 24. Decsi Tamás

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat